Mit kell tenni, ha a tuja vagy az örökzöld sárgulni kezd?

Szponzorált tartalom (x) • 2021. január 22., péntek •
Bárki, akinek hatalmas kertje van, tudja, hogy nincs is szebb annál, ha hétvégén kilépve a napsütésbe, kezünkben a reggeli kávéval, csupa zöld vesz minket körül. Ennél kellemesebb érzés nincs is a kerttulajdonosok számára. Azért, hogy egész évben ilyen látvány tárulhasson elénk, érdemes a kertbe örökzöldeket és tujákat ültetni. Sajnos azonban, mint minden növény esetében, itt is fontos, hogy odafigyeljünk a róluk való helyes gondoskodásra. A sárgulás nagy probléma lehet, mi azonban ismerjük az ellenszerét.
Mit kell tenni, ha a tuja vagy az örökzöld sárgulni kezd?

A legnagyobb téveszme a tujákkal kapcsolatban

A tuja az egyik legelterjedtebb örökzöld. Sokan gondolják azonban úgy, hogy ezeknek a gyönyörű növényeknek az ideje leáldozóban van. A rémhír terjesztői szerint Magyarország kontinentális éghajlata egyáltalán nem megfelelő a tuják számára. Ez azonban csupán egy álhír, amelynek nem szabad bedőlni. A tujáknak, akárcsak az összes többi növénynek, gondoskodásra és törődésre van csupán szükségük.

Az alapok megteremtése a talajnál kezdődik

Mint minden növény esetében, a legfontosabb a tápanyagban dús termőtalaj. A tuja rettentően éhezik a tápanyagokra, ugyanis termőtalaja biztosítja a gyantaképződését, amely a kártevőket képes tőle távol tartani. 

Akik a fentebb említett álhíreket terjesztik, azt a tényt tudják alapul venni, hogy jelenleg országunk talajaiban körülbelül 1% humusztartalom van. Ez azt jelenti, hogy bizony a talaj nem elég gazdag tápanyagokban. Ez több évtizednyi műtrágyázásnak és a vegyszerező földművelésnek köszönhető.

Már az ültetéskor meg kell alapozni a megfelelő talajt, így lehetsz abban biztos, hogy rendben, egészségben fejlődik majd a tujád. A sárgulást akkor tapasztalhatod a növényeid levelén, ha nem kapnak elég tápanyagot. Így a tujákat náluk 1,5-3x2 nagyobb gödörbe kell ültetni, hogy a gyökerei lazán tudjanak nőni, ültetéséhez pedig tápanyagban gazdag földet kell használni.

A talajélet egyébként nem csupán a tuják, de más növények esetében is nagyon fontos, így sose feledkezz el támogatni azt! A tápanyagozás lépéseit évente kétszer érdemes megismételni, lehetőleg ősszel és tavasszal.

A tuja élettartama szinte csak a földjén múlik. Ugyanis innen nyeri az ellenállóképességét. Ellenállóképessége pedig kondicionált talajjal lehet csak, amely megfelelő mennyiségű tápanyag nélkül nem létezik.

Tehát hogyan lehet elkerülni az örökzöld sárgulást?

Alapvetően csak négy egyszerű lépést kell észben tartani!

1. Gondoskodni kell a megfelelő tápanyagokról a földben évente legalább két  alkalommal.

2. Támogatni kell a talajéletet mikrobiológiai készítményekkel vagy talajjavító szerves tápanyaggal.

3. Megfelelő mennyiségű öntözést kell biztosítani  aszályos időjárás esetén.

4. Megelőző növényvédelmi tevékenységeket kell végezni, hogy a növények immunrendszere erős legyen.

Még többet tudsz olvasni vegyszermentes növényápolásról az evakert.hu oldalon Molnár Gábor Éva tollából.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére