Mindenkit lepipál a magyar gazdaság, egész Európa a hátunkat nézi

portfolio.hu, hiros.hu • 2019. november 19., kedd •
Talán enyhülnek a recessziós félelmek.
Mindenkit lepipál a magyar gazdaság, egész Európa a hátunkat nézi

Ismét az Európai Unió élén áll a magyar gazdaság növekedése, később legfeljebb Írország előzhet még meg, vagyis majdnem biztos, hogy beigazolódik Varga Mihály optimista várakozása, és a dobogón leszünk. Egyébként egész Európából kedvező hírek érkeztek, sehol nem zsugorodott a gazdaság a harmadik negyedévben, így talán enyhülnek a recessziós félelmek.

A második negyedévben sokáig vezette az európai rangsort a magyar gazdaság növekedése, aztán végül Írország beelőzött, mely később publikálta csak az adatot. Egyelőre hasonló a helyzet a harmadik negyedéves adatok tekintetében is: az Eurostat által publikált húsz tagállam között éves összevetésben a magyar 4,8%-os növekedés magasan veri a teljes mezőnyt. Rajtunk kívül csak a német növekedés kezdődik négyessel. A listában egyébként megint erős Kelet-Közép-Európa dominanciája, a magyar-lengyel páros mellett Bulgária került fel a dobogóra, őket a litván és a román növekedés követi. A lista végén az olasz és a német gazdaság növekedése áll, melyek az egy százalékos ütemet sem érték el a tavalyi harmadik negyedévhez képest.

Ha negyedéves összevetésben nézzük a növekedési számokat, akkor az 1,1%-os magyar bővülés a második helyre elég, az előzetes statisztika szerint Lengyelország 1,3%-kal tudott bővülni a második negyedévhez képest. Ezzel ki is pipálhatjuk azt a két országot, melyek a bűvös 1 százalékos növekedési ütemet el tudták érni, mögöttünk a bolgár gazdaság már csak 0,7 százalékos növekedést tudott felmutatni.

Egész Európát nézve jó hír, hogy az eddig ismert adatok szerint egyik ország gazdasága sem zsugorodott a harmadik negyedévben. Előzetesen Németország kapcsán volt kérdés, hogy sikerülhet-e elkerülni a technikai recessziót a második negyedéves visszaesés után, a reggel megjelent adatok szerint ugyan továbbra is szerény, de növekedés volt a harmadik negyedévben.

A korábbi adatok alapján Írországnak van még reális esélye, hogy megelőzze a magyar növekedést, ők a második negyedévben 6%-kal tudtak bővülni, negyedéves összevetésben viszont csak 0,7 százalékos volt a növekedésük. Mellettük Észtország növekedése volt 3,8% az előző negyedévben, nekik nagyot kellene gyorsulni, hogy megközelítsenek minket. Hasonló a helyzet Luxemburg és Málta esetében, melyek 3,7, illetve 4 százalékos növekedést tudtak produkálni a második negyedévben.

ÍGY MINDEN ESÉLY MEGVAN ARRA, HOGY VARGA MIHÁLY PÉNZÜGYMINISZTER OPTIMISTA VÁRAKOZÁSAINAK MEGFELELŐEN A HARMADIK NEGYEDÉVBEN IS EURÓPA DOBOGÓJÁN LEGYEN A MAGYAR NÖVEKEDÉS.

A ma megjelent adatok arra is rávilágítanak, hogy kicsit enyhülnek a recessziós félelmek az Európai Unióban. A szakemberek szerint ezt segítheti majd az EKB szeptemberben bejelentett további lazítása, melynek hatása majd a negyedik negyedévben fejtheti ki hatását.

 

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére