Mindenkit érhet baleset – A régmúlttól a jelenig – könyvbemutató

CB • 2013. február 01., péntek •
A Lendvai Rezső és Lendvai Andrea által jegyzett új kötet mutattak be pénteken a Városházán. A könyv a példa értékű szombathelyi mentéstörténet 140 évét dolgozza fel személyes beszélgetések, a sajtó híradásai, valamint levéltári dokumentumok alapján.
Mindenkit érhet baleset – A régmúlttól a jelenig – könyvbemutató

Egy bemutató során engedtek bepillantást a szombathelyiek számára a mentőszolgálat történetét 140 évben összefoglaló, s várostörténeti szempontból igen nagy jelentőséggel bíró könyv tartalmába.  Az eseményt Dr. Puskás Tivadar nyitotta meg, aki elárulta, mentős tisztként töltötte be élete első állását. A zsörtölődések ellenére is olyan ez az egész, mint egy nagycsalád – árulta el.

A hivatásos és egyesületi mentés Szombathelyen című könyv szerzője, Lendvai Rezső, egykori mentős, betegjogi képviselő hangsúlyozta, hogy a szombathelyi mentés során sosem a pénz motivált, hanem az áldozatkészség, a szolgálat, ebben rejlik jelentősége. A kötet komoly kutató munka eredménye, s a Vas Megyei Mentésügyi Alapítvány közreműködésével jelent meg 2012-ben. Kronológiai összegzése az elmúlt 140 év történéseinek a mentőegyesület és tűzoltóság életében, hiszen a két intézmény szinte testvéri kapcsolatban, kölcsönös segítségnyújtás által működött. Megalakulásuk a rendszerszerű intézkedések hiányára vezethető vissza. Sajnálatos módon Szombathely a tüzek városa is volt egykor, hangsúlyozta a szerző, ebből adódóan bőven volt mit összefoglalni.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére