Minden fillér számít – diáktervek munkakezdés előtt

há • 2021. február 12., péntek •
Melyik fiatal ne örülne annak, ha iskola után munkába állva nem kellene személyi jövedelemadót fizetnie? Minden fillért van hová tenniük! De vajon mennyire előrelátó egy érettségi előtt álló diák, könnyű vagy nehéz spórolniuk, és egyáltalán mire gyűjt egy újdonsült felnőtt?
Minden fillér számít – diáktervek munkakezdés előtt

Mechatronikai technikus szakon tanul a szombathelyi Puskás szakképzőben a most 12. évfolyamos Bukvai András. – Az idei érettségi után, jövőre technikusi végzettséget szerezhetek, amellyel egyetemen is továbbtanulhatok. Ez az elsődleges tervem, de ha ez nem sikerül, az iskolánk egyik szerződött gyakorlati partnerénél, a BPW-nél szeretnék elhelyezkedni. Ott a szakmámban dolgozhatnék, ami nagyon jó lenne – mondta a terveiről András, aki mechanikus karbantartó munkakörbe készül. – Szeretnék minél több pénzt félretenni. A szüleim most még segítenek, hiszen otthon lakom, így nem kell lakhatásra költenem, csak azt kérték, hogy osszam be a fizetésemet.

Ha takarékoskodom, később könnyebben tudok a saját lábamra állni,

ha úgy hozza az élet – fogalmazott a Frisss.hu-nak, hozzátéve, hogy úgy tervezi, az szja-mentesség révén megmaradó pénzt is félreteszi majd. Hogy mekkora összeget tud majd nélkülözni az első időkben, nehéz most megmondani, de úgy véli, ha megkeresi a 200 ezer forintot havonta, akkor legalább 100 ezret szeretne megspórolni minden hónapban, így egy év alatt több mint egymillió forint félretett pénze lesz. Még nem döntötte el, hogy bankba teszi, befekteti vagy készpénzben tartja majd a fizetése nála maradó részét. – Az első célom egy alacsony teljesítményű, viszonylag jó állapotú autó vásárlása lesz, mondjuk egy-másfél millió forint értékben. Ha nem járok egyetemre, és munkát kell vállalnom, és esetleg Ausztriában dolgozom majd, mindenképpen szükségem lesz az autóra. A lakás és más célok még odébb vannak – jegyezte meg András.

Ugyancsak érettségi előtt áll, és technikusi képzésre készül Kopácsi Martin, akiből automatikai technikus lesz. – Szeretnék egyetemen továbbtanulni villamosmérnöknek, de reményeim szerint így is érinteni fog a személyijövedelemadó-mentesség, mert úgy tervezem, hogy egyetem mellett is dolgozom majd – mondta érdeklődésünkre a Puskás iskola diákja. – Úgy gondolom, a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy magasabb lesz a fizetésem – tette hozzá. Hogy milyen munkahelyet képzel el magának, erről a következőt mondta: - Jelenleg a nagybátyám mobilos üzletében dolgozom, és hasonló területen terezek elhelyezkedni. Ha Győrben vagy Budapesten leszek egyetemista, akkor ott szeretnék ilyen üzletet találni, mert ez a tevékenység ugyan nem teljesen vág a megszerzendő szakmámba, de a telefonszervizelés már igen. El tudom képzelni, hogy a technikusi végzettségemmel ilyen üzleteknek telefonokat javítok – fogalmazott a jövőről. Ami a kiadásokat illeti: egyáltalán nem biztos, hogy kollégiumban lakik majd, ha egyetemre jár. – Albérletre már most elkezdtem gyűjteni, és a munka mellett pedig még többet félre tudok majd erre tenni. Ha a bérem eléri az átlagfizetést, akkor úgy tervezem, hogy

a nálam maradó 40 ezer forintot semmiképpen sem költöm el, azt is megspórolom valami későbbi kiadásra,

esetleg vállalkozás indításához kezdek el gyűjteni. Vagy csak plusz biztonságot adna az így összeszedett pénz, ha bármi váratlan érne az egyetemi éveim alatt – részletezte Martin, mihez kezd majd a plusz összeggel. Hozzátette, az egyetem után természetesen autóvásárlásban is gondolkodik, de mindenképpen valami olyan dologra fordítja majd a megtakarított pénzt, ami segíti az életkezdést.

Mint ismert, a kormány szándékai szerint jövő évtől minden átlagos keresetű, vagy annál alacsonyabb fizetésű 25 év alatti mentesül a személyijövedelemadó-fizetés alól. Részletek még nem ismertek, a fiatalok azonban már gondolkodhatnak, mihez kezdenek a náluk maradó forintokkal.

 

Illusztráció: vg.hu/Shutterstock

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére