Miért nincs elég háziorvos? - Szombathelyen öt praxis üres

há • 2021. január 07., csütörtök •
Egy rendeletmódosítás január elseje óta lehetővé teszi, hogy valaki úgy lásson el háziorvosi tevékenységet, hogy közben nincs meg hozzá a szakképesítése. Más szakvizsgát ugyanakkor elfogadnak. Szombathelyen egy felnőtt és négy gyermek háziorvosi praxis betöltetlen, emiatt jelenleg több mint négyezer szombathelyi ellátása történik helyettesítéssel.
Miért nincs elég háziorvos? - Szombathelyen öt praxis üres

Vészjósló számok

2010-ben 176 háziorvosi rendelő állt üresen - képletesen szólva - az országban, ez a szám 2019-re 402-re, tavaly év végére pedig 571-re emelkedett, és volt további 273 betöltetlen alapellátó fogorvosi praxis is. A szakma folyamatosan öregszik, utánpótlás pedig alig van. Sok helyen helyettesítésekkel oldják meg az ellátást, mert sehogy sem sikerül vonzóvá tenni ezt a területet a fiatal, frissen végzett orvosok számára. Korábban pályázati támogatásokkal, most rendeletmódosítással próbálkozik az egészségügyi kormányzat.
Talán a magas adminisztratív terhek lehetnek az okai annak, miért nem kelnek el a régóta betöltetlen praxisok országszerte. Borsodban a legrosszabb a helyzet, ott több mint 60 hely üres tartósan, el lehet képzelni, hogy ez hány ellátottat jelent. Ezzel együtt folyamatosan nő a háziorvosok átlagéletkora, tavaly már 64 év volt, ami vészjósló, ha azt nézzük, hogy utánpótlásuk sem nagyon van.

Könnyítés az előírásokban

Egy most megjelent rendeletmódosítástól reméli a probléma enyhülését a kormányzat. Január elsejétől olyan orvos is elláthat háziorvosi tevékenységet, akinek nincs meg ehhez a szakképesítése, de más szakvizsgája ugyanakkor van. Elfogadják az aneszteziológiai és intenzív terápiás, belgyógyászati, foglalkozás-orvostani, gasztroenterológiai, kardiológiai, de a hírek szerint akár az urológiai, sebészeti vagy reumatológiai szakvizsgát is. A változások a házi gyermekorvosi praxisokat nem érintik, ezek esetében ugyanúgy szükséges, hogy az ellátást végző orvos rendelkezzen az adott képesítéssel.

Öt praxis üres

Megkérdeztük az önkormányzattól, hogy mi a helyzet Szombathelyen. Mert bár a saját bőrünkön is tapasztaltuk, milyen az, amikor valakinek felhagy az orvosa a praxissal, és sehogy sem akarja folytatni senki, az sem mindegy, hogy városi szinten mekkora a probléma. Megtudtuk, hogy jelenleg egy felnőtt háziorvosi praxis betöltetlen Szombathelyen. A dr. Tarnai Ete halálával megüresedett Kiskar utcai rendelőben tavaly szeptember óta helyettesítéssel látnak el közel 1400 beteget.
Ami pedig a gyermek háziorvosi praxisokat illeti: már négy ilyen áll üresen a vasi megyeszékhelyen. Dr. Zsolnai Gyöngyi elköltözött a városból, 2019 februárja óta üres a praxisa a Fogaras utcában, 782 betegét azóta más látja el, helyettesítésben. Elhunyt dr. Sóla Gyöngyi gyermekorvos, aki a Szűrcsapó utcában rendelt, az ő közel 500 betegét szintén helyettesítésben látják el. Ahogy dr. Balogh Edit kis pácienseit is, ő nyugdíjba vonult, és a praxisa tavaly szeptember óta üres a Deák utcában. Szintén nyugdíjazás miatt üresedett meg dr. Lábdy András praxisa, ugyancsak tavaly szeptemberben, 618 főt itt is helyettesítéssel látnak el azóta.

Nem éppen sztárszakma

S hogy mit tesz a város azért, hogy a gondokon enyhítsen? - Az önkormányzat háziorvosi életpályamodell bevezetésével kívánja Szombathelyre csábítani a háziorvosokat, melynek három pillére van: a háziorvosi praxis megvásárlásának támogatása, a praxis megtartása és a praxis átadása - kaptuk a választ. Nem tudni, ez mire lesz elég,  tekintve, hogy van praxis, amely két teljes éve betöltetlen, a fáradt és túlterhelt kollégák pedig felváltva helyettesítenek, mert nem akad utánpótlás. Vajon miért? Dr. Kecskés László főorvos, az Egészségügyi Szakmai Bizottság elnöke azt mondta a Frisss.hu-nak, hogy úgy érzi, talán a háziorvosi pálya nem tartozik a sztárszakmák közé, holott a megbecsültsége egyre növekszik. - Ők kaptak először jogot arra, hogy magánpraxist indítsanak ingyen, és többféle támogatásban is részesültek. Az életpályamodell dicséretes dolog: ösztönzi az orvosokat, hogy ne hagyják el a rendelőt, ez itt, helyben segíthet. Hozzá kell tenni azonban, hogy ha a város idecsábít egy háziorvost, utána valahol hiány keletkezik, hiszen más praxisból érkezik. Ettől tehát nem lesz több orvos, legfeljebb helyben jutunk közelebb a megoldáshoz - fűzte hozzá.

Kilátásban az összevonás?

Ez a jogszabályi enyhítés egy kényszer szülte kompromisszum. - Persze az lenne az ideális, ha minden háziorvos megfelelő képesítéssel látná el a feladatát. Ugyanakkor nem kell félni attól, ha más szakvizsga birtokában folytat valaki háziorvosi tevékenységet, mert leginkább csak az adminisztrációt kell ilyen esetben elsajátítani újdonságként, az orvosi háttér és gyakorlat ettől még meglehet. Az adminisztráció valóban komoly teher lehet, de talán az asszisztensek tudnak ebben segíteni - jegyezte meg dr. Kecskés László. Rámutatott: a gyermek háziorvosi rendszer nem más nevéhez fűződik, mint id. dr. Krecsányi Kálmán híres szombathelyi gyerekorvoséhoz. Neki köszönhető, hogy hazánkban kiépült ez a rendszer. - Felmerülhet hosszú távon, hogy a felnőtt és gyermek háziorvosi praxisokat össze kell vonni. Ez nem újkeletű ötlet, és a világ nagy része ma is így működik - tette hozzá a bizottsági elnök.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére