Mi lesz veled bioerőmű?

EB • 2012. április 12., csütörtök •
Közmeghallgatást, részletes lakossági tájékoztatást, és mindenre kiterjedő hatástanulmányokat szeretnének a szentkirályiak a Sárdi-ér utca mellé tervezett bioerőművel kapcsolatban. Sági József, a körzet képviselője hangsúlyozta, még semmi nincsen eldöntve, és éppen az ő kérésére került bele a környezetvédelmi és a kommunikációs fejezetbe, hogy vegyék figyelembe a lakók igényeit.
Mi lesz veled bioerőmű?

A szentkirályiak információkat akarnak

Amit elsősorban nehezményezünk az az, hogy a lakosság tájékoztatását gyakorlatilag elfelejtették. Nem az erőmű ellen vagyunk, hanem azt gondoljuk, hogy túlságosan közel helyezkedik el a lakóövezethez és ez nagyon hátrányosan érinteni a szentkirályi lakosságot - mondja Kovács Ágnes, a Gyöngyöshermán-Szentkirály Polgári Kör szóvivője. Mindenképp akartunk valakit, aki kommunikációs szinten összefogja ezt az egészet, mert elég hosszú ügy lesz - jegyzi meg.

A civilek nyílt levelet intéztek dr. Puskás Tivadar polgármesterhez, amelyben támogatást és minden részletre kiterjedő tájékoztatást kérnek a döntéshozóktól. Semmiképpen nem akarjuk a városvezetést támadni, hanem segítő kezet várunk. Szeretnénk, ha valahol máshol, külterületen találnák meg a helyét - hangsúlyozza Kovács Ágnes.

A szóvivő elmondta, ügyféli jogállást kértek, ami azt jelenti, hogy lakosokként minden papírba, dokumentumba, mérési adatba belenézhetnek.

A város még nem döntött el semmit

A Grenor Hungária Energetikai Kft. és a Szombathelyi Önkormányzat március 26-án közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 8 milliárd forintból bioerőmű létesülhet Szombathelyen.

A közgyűlés az erőmű építési engedélyezési tervdokumentációjához kapcsolódó környezetvédelmi tervfejezetet, valamint a projekthez készített kommunikációs tervet rá két napra azzal a kiegészítéssel elfogadta, hogy mindkét fejezetet kiegészítik a szentkirályiak igényeivel. Ez tehát eleve felveti, hogy lakossági fórumokat, meghallgatásokat tartanak majd.

Még semmi nincsen eldöntve - mondta el megkeresésünkre Sági József, a körzet képviselője. Az önkormányzat eltökélt, hogy a leendő beruházó mindenképp tájékoztassa a lakosságot, szükséges lesz mind környezetvédelmi, mind gazdasági, mind közlekedési szempontból megvizsgálni a kérdéseket. A képviselő kiemelte, a fórumok időpontjai a jövő héten már ismertek lesznek, és szeretné,  ha minden lakó megjelenne, és helyben tenné fel a kérdéseit, ha személyesen vitatnák meg a problémákat. Amíg nem tisztázódnak a kérdések, nem fog megindulni a beruházás - fogalmazott.

Vép is befigyel?

Egy másik cég Vépen építene biomassza erőművet, nem messze onnan, ahova a  Grenor is tervezi az övét. Előbbit már 2010 óta tervezik, és úgy tűnik, most egyenesbe ért az ügy.  Ami közös bennük, hogy előbbi is a Szombathelyi Távhő részére értékesítené a hőenergiát. A vépi valószínűleg kevésbé zavarná Szombathely lakosságát, főleg a szentkirályiakat, hiszen jóval messzebb helyezkedik el a lakott övezettől. Bár, a vépi üzem nem is Szombathely számára fizetné az iparüzési adót. Egy biztos: a környezetvédelmi szempontok elsődlegesek egy erőmű építése, tervezése során, bárhol is legyen az.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére