Mezei őrszolgálat a külterületeken

EB • 2012. április 03., kedd •
Megnyugodhatnak a kiskerttulajdonosok, múlt héten elfogadta a közgyűlés azt a határozatot, miszerint négy mezőőr felel majd a külterületek biztonságáért, tisztaságáért. Erre főként a téli időszakban van nagy szükség, amikor a gazdák nem tartózkodnak a kiskertekben.

Őrzés, karbantartás, védelem

Az illegális szemétlerakó helyek felszámolása, a kültéri utak állapotának megőrzése és karbantartása, valamint a kiskertek védelme is a feladata lesz a négy mezőőrnek.

„Az őrszolgálat létszámát a működési területhez és a körzetben tevékenykedő egyéb közfeladatot ellátó őrszolgálatok működéséhez mérten úgy kell megállapítani, hogy annak napi, rendszeres ellenőrzése biztosítható legyen”- áll az előterjesztésben.  Szombathely város területén 6579,7589 hektár mezőgazdasági hasznosítású külterület található, ez dupla annyi, mint a város belterülete. A közvetlen peremterületeken jórészt a városban lakók kiskertjeik találhatók.  A szabályzat szerint „Az egy mezőőr által bejárható terület méretét (működési terület) úgy kell megállapítani, hogy az a választott közlekedési eszközzel (gépjárművel) naponta bejárható legyen”. A tárgyalások során úgy döntöttek, a várost négy körzetre osztják fel, és így négy mezőr alkalmazására lesz szükség.

A kiskerttulajdonosok támogatják a mezőőrség létrehozását

A rendőrség és a tűzoltóság tájékoztatása szerint a város külterületén bejelentett terménylopás, illetve tűzeset nem számottevő, épp ezért a nagyüzemi gazdálkodást folytató cégek és magángazdálkodók nem is tartják szükségesnek a mezőőri szolgálat bevezetését. Ellenben gyakori a kiskertekben lévő építmények feltörése, és onnan eszközök, gépek lopása, főleg a téli időszakban. Az ő képviseletükben már több egyesület vezetője jelezte, üdvözölnék a mezőőri szolgálat létrehozását, csupán azt kérték, hogy a mezőőri járulék ne legyen túl magas (évi ezer-háromezer forintot javasoltak). Március 29-én a közgyűlés úgy határozott, felállítják a mezőőrséget, és annak egyéb szankcióiról, többek között arról is, hogy ki és mennyit fizet, a későbbiekben tárgyalnak majd.

Győrben már 2008-ban munkában álltak a mezőőrők kevesebb termény és falopás van a környéken azóta. Forrás: kisalfold.hu

Zöld ruhája és fegyvere is lesz a mezőőrnek

Könnygázszóró palack, sörétes vadászlőfegyver, valamint az ehhez szükséges mennyiségű és minőségű lőszer, és vaktöltények a vadriasztáshoz is lesznek a mezőőrnél. Ruházatára vonatkozóan a jogszabály előírja, hogy 1 db téli kord-vagy posztóöltönyt, 1 db nyári öltönyt, 1 db nyári nadrágot, 1 db bélelhető kabátot, 1 db esőkabátot, 1 db kalapot, 1 db téli sapkát, 1 db sálat, 1 db nyakkendőt, 1 pár kesztyűt, 4 db inget, 8 pár zoknit, 1 pár gumicsizmát, 1 pár bakancsot kell részére biztosítani.

Az első tervek szerint a mezőőrség ez év július 1-től állhat fel.

közösség

további frisss

lap tetejére