Megmutatták, mit csináltak a Falco-gyárban, hogy nekünk jobb legyen

frisss • 2019. február 11., hétfő •
A világ legmodernebb forgácsszárító és -szűrő berendezésének próbaüzeme lezárult! A beruházás környezetvédelmi ellenőrzése kiváló mérési eredményeket hozott - hangzott el a Falco Zrt. nyílt napján hétfőn. Dr. Hende Csaba szerint azonban mégsem lehetünk teljesen elégedettek.
Megmutatták, mit csináltak a Falco-gyárban, hogy nekünk jobb legyen

 

Az eseményen a Falco-ügy zászlóvivője, dr. Hende Csaba országgyűlési alelnök, Dr. Puskás Tivadar polgármester, Kántás Zoltán a körzet önkormányzati képviselője mellett, nem csak a sajtó, hanem a szombathelyi közélet több alakja is képviseltette magát, ezzel is érzékeltetve a téma fontosságát.

Az úgynevezett UTWS-rendszert 2018. szeptember 10-én teljesen üzembe helyezték, ezzel egy időben megkezdődött a próbaüzemi tevékenység - tájékoztatott Kovács Tamás, a cég kommunikációs vezetője. 

A Falco Zrt. - kötelezettségeinek eleget téve - már a próbaüzem alatt elvégeztette a kötelező ellenőrzéseket. A nyílt napon elhangzott, hogy hazánkban ilyen jellegű hitelesített műszerek nem is voltak, így az ezzel járó engedélyeztetési folyamatokat is a cég vállalta magára. A mostanra a hatóságok által is jóváhagyott eszközökkel történt folyamatos mérések eredményei felülmúlják a korábbi elvárásokat is. Egészen pontosan ez azt jelenti, hogy

a por 0,1 mg/m3 értékre, a formaldehid pedig 0,4 mg/m3-re csökkent.

Hogy tudjunk mihez viszonyítani: 

 

Régi határérték 

Korábbi mérések 

Új határérték

2019. nov. 1-től

 UWTS felszerelése óta  mért érték

POR

  50

 38,8

10

0,1

FORMALDEHID

  20

 4,2

10

0,4


A Falco Zrt. az elmúlt 5 évben 40,5 milliárd forintot költött szombathelyi fejlesztéseire,  2017 januárja óta pedig nagy erőkkel dolgoztak az új UTWS technológia üzembe helyezésén is. Ennek megvalósítása mintegy 15 milliárd forintba került, és 3500 tonna acélszerkezetet építettek be a korábbi gyártó-infrastruktúrába.A méréseket üzemállapotban, 15 másodpercenként végzik, ebből 30 perces, 24 órás, és havi átlagokat számolnak. Ezeket az adatokat a transzparencia jegyében, mostantól a http://www.falco-woodindustry.com oldalon, a jobb felső sarokban található kis gyárat ábrázoló ikonra kattintva bárki megtekintheti.

A tájékoztatóból kiderült, hogy nem egyfajta plusz szűrőt helyeztek el az emblematikus kéményen, hanem zárt rendszert alakítottak ki, amelyben egyszerűen elégnek a szerves vegyületek. Ezáltal jelentősen visszaszorítva a környezetterhelést. A Falco Zrt. ezzel a technológiai fejlesztéssel nem csak csökkentette ökológiai lábnyomát, hanem 2018-ban elnyerte az Energiatudatos Vállalat címet is.

Az UTWS technológiával egyidejűleg megvalósult egy új, 38 méter magas, mintegy 10000 négyzetméter felületű zajvédelmi fal is, ezen kívül zajgátló paneleket is beépítettek.

A tájékoztató eseményt követően dr. Hende Csaba megjegyezte, teljesen elégedettek nem lehetünk, hiszen a rendszer még most sem tökéletes. Nemrég a fűrészport szállító szalagot körülvevő fémburkolat kilyukadt, és két egymást követő napon fűrészporral terítette be a szél a fél várost. Különösen a környéken élők szenvedtek ettől nagyon, ami megengedhetetlen. A jövőben meg kell akadályozni, hogy ilyen megtörténjen - hangsúlyozta a politikus. Például azzal, hogy a cég teljes fűrészpor tárolási, kezelési technológiáját zárttá teszik. A zajcsökkentéssel is sok teendője van még a cégnek, a zajvédelmi beruházás még nem készült el teljesen, ráadásul azok eredményeit, illetve a mérési adatokat sem ismerjük, amelyek a beruházást követően lesznek majd ismertek - tette hozzá Hende Csaba. A környéken élőknek is joga van a nyugodt pihenéshez, amelyet a jogszabályok is garantálnak. Korábban emiatt a gyár éjszakai tevékenységét le is állították, amit aztán a bíróság végül mégis engedélyezett, de reméljük, hogy a zajcsökkentő beruházásoknak köszönhetően ezen a téren is lesz kedvező változás - zárta gondolatait a politikus.
 

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére