Megkezdődött a Maros és Pipitér Óvoda energetikai korszerűsítése

• 2020. november 24., kedd •
Az előző városvezetés által benyújtott sikeres pályázatnak köszönhetően 231 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével valósul meg a beruházás, amelyhez az önkormányzat több mint 65,6 millió forinttal járult hozzá. Az energetikai korszerűsítés várhatóan jövő év második felében készül el.
Megkezdődött a Maros és Pipitér Óvoda energetikai korszerűsítése

A Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében megjelent „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” pályázati konstrukcióban sikeresen pályázott Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata a Maros és Pipitér óvoda felújítására. A projekt megvalósításával csökken az épületek energiafelhasználása, üzemeltetésük olcsóbb és környezetkímélőbb lesz.

A felújítás során a Maros óvodában elkészül a lapostető hő- és vízszigetelése. Az épület fűtési rendszerének korszerűsítése során a fűtőtestekre termosztatikus radiátorszelepeket szerelnek.  A fűtés hatékonyságát egy 58kW teljesítményű levegő-víz hőszivattyú üzembe helyezése növeli. A hőszivattyú, valamint az épület részleges elektromos energia igényének ellátására a lapostetőre egy 30kW teljesítményű napelemes rendszert telepítenek. Az akadálymentesítés során mozgássérült parkoló, akadálymentes bejárat és illemhely is megvalósul.

A Pipitér óvodában a lapostető hő- és vízszigetelése mellett az épület homlokzati hőszigetelése is megtörténik. Megvalósul a korábbi felújítás során nem érintett nyílászárók cseréje, valamint a lépcsőház energetikailag korszerűtlen üvegtégla falát is hőszigetelt szerkezet váltja fel. A fűtési rendszer korszerűsítése során a régi tagos radiátorokat korszerű acéllemez radiátorok váltják fel, amelyek szabályozását termosztatikus radiátorszelepek biztosítják. Az épület elektromos energia igényének részleges fedezésére a lapostetőn egy 30kW teljesítményű napelemes rendszert alakítanak ki.

A beruházás kivitelezés elindult, az építési munkák a tervek szerint 13 hónapot vesznek igénybe.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére