Megérkezett a Moderna vakcinája Magyarországra

• 2021. január 12., kedd •
A Hungaropharma Zrt. telephelyére szállították az oltóanyagot.
Megérkezett a Moderna vakcinája Magyarországra

A köztévé tudósítása szerint első lépésben vitték a szállítmányt egy gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat telephelyére. A 7200 vakcina, amely 3600 ember oltására elegendő, nem sokkal 10 óra után érkezett a budapesti telephelyre. Elhangzott: a vakcinát szállító kisteherautó hétfő délután 4 órakor indult Belgiumból, az autót rendőri felvezetés kísérte.

A tudósítás szerint a raklapnyi vakcinát folyamatosan monitorozzák, a benne lévő digitális hőérzékelő figyeli, hogy -25 Celsius-fokon maradjon az oltóanyag. Amennyiben az átvétel során mindent rendben találnak a magyar hatóságok, a szállítmányt egy 2-3 négyzetméteres hűtőkamrában tárolják -25 Celsius-fokon addig, amíg eljut az oltóhelyekre.

A csatorna nem megerősített információja alapján a Moderna-vakcinát az idősotthonok lakói kapják. Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója a közmédiának később azt nyilatkozta: amikor kiderült, hogy a Pfizer-BioNTech-vakcinát -70 Celsius-fokon kell tárolni, mélyhűtőparkot alakítottak ki, és ennek köszönhetően több millió vakcinát tudnak tárolni.

A kedden megérkezett Moderna-vakcinát -15 és -25 Celsius-fok között kell tárolni, erre jelenleg kisebb mennyiségben van kapacitás, de ezt a következő hetekben bővítik, hogy az oltóanyagból nagyobb mennyiséget tárolhassanak.


fotó: koronavirus.gov.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére