Március 15, a fogyasztók napja (is)

fidesz.hu • 2014. március 15., szombat •
A fogyasztók védelme a közmű- és a pénzügyi szolgáltatások, valamint az élelmiszerbiztonság területén is hatékonyabban érvényesül – jelentette ki Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője. Március 15-e természetesen nekünk, magyaroknak az egyik legfontosabb nemzeti ünnepünk, de emellett a Fogyasztók Világnapja is.
Március 15, a fogyasztók napja (is)

Magyarország kihúzhatja magát, mert a fogyasztóvédelem területén is jobban teljesítünk, nemcsak a kormányváltás óta, hanem európai viszonylatban is – fogalmazott pénteki sajtótájékoztatóján a Fidesz szóvivője, aki szerint „2010 óta mérföldeket léptünk előre a fogyasztóvédelemben”, különösen három területen.
Mint kifejtette, ez a három terület „a fogyasztók védelme a közműszolgáltatók és a bankok trükkjeiktől, valamint a silány élelmiszerektől.” Ezeken a területeken a fogyasztókat védő szabályok nagyon szigorúak lettek, a hatóságok jóval erősebbek, a fogyasztók pedig jóval éberebbek és tudatosabbak, mint korábban – mutatott rá a kormánypárti képviselő.

Zsigó Róbert arról beszélt, a fogyasztók védelme a közműszolgáltatásokban a rezsicsökkentésnek köszönhetően erősödött meg. Már a rezsicsökkentés kezdetekor azzal szembesültünk, hogy a közműcégek gátlástalanul visszaélnek erőfölényükkel, a profitot gyakran jogtalan díjakkal, költségekkel hajtották be – emlékeztetett a fideszes politikus, hozzátéve, problémák ma is vannak, amit folyamatosan igyekeznek orvosolni, de "ma már nincs pardon a törvényeket kijátszó közműszolgáltatóknak.

Ehhez kapcsolódóan a szóvivő megjegyezte, „kőkemény bírságra számíthatnak a szolgáltatók, ha például nem megfelelően állították ki a számlát vagy félretájékoztatták a fogyasztót." A bírság felső határát először 100 millió forintban határoztuk meg, majd 500 millió forintra emeltük - emelte ki Zsigó Róbert, aki jelentős eredménynek nevezte, hogy a fogyasztókat ma egyszerűbb, átláthatóbb számlakép segíti.

Beszélt arról is, országszerte rezsipontokat nyitottak, ahol a fogyasztók személyes segítséget is kérhetnek. A nagyobbik kormánypárt szóvivője további eredményként említette azt is, hogy a telefonos ügyfélszolgálatnál a szolgáltatók nem várakoztathatják öt percnél többet az ügyfelet, a közműszolgáltatóknak fogyasztóvédelmi szakembert is alkalmazniuk kell, illetve, hogy „a fogyasztóvédelmi hatóság ma kiemelten kezeli a rezsicsökkentés betartásának ellenőrzését.”
Zsigó Róbert arra is kitért, hogy a mérőórák leolvasásában is több változás történt. Elfogadtuk a szociális közműszolgáltatásról szóló törvényt. Ebben arra köteleztük a szolgáltatókat, hogy negyedévente kötelesek legyenek ingyenesen leolvasni a mérőórát, ha ezt az ügyfél kéri és ezt a lehetőséget naponta 20 óráig biztosítaniuk kell a fogyasztók számára. A kormány már arról is döntött, hogy a mérőórákkal kapcsolatos összes felmerülő költség a szolgáltatókat terheli, és számos járulékos díjnak legalább az 50 százaléka szintén a szolgáltatókat kell, hogy terhelje – részletezte a Fidesz szóvivője.
A politikus elmondása szerint, „előre léptek a nagy társasházakban élők ügyében is, ők is jóval védettebbek ma már.” Kifejtette, ha például fogyatékkal élő lakója van egy négyszintesnél magasabb társasháznak, akkor számlatartozás ellenére sem maradhat áram nélkül a lépcsőház, a folyosó és a lift. Elmondta azt is, ugyancsak a fogyasztókat védi, hogy szétválasztották a számla- és kötbértartozásokat. Csak 60 napos számlatartozás esetén lehet kikapcsolni a szolgáltatást. A tartozás rendezését követően 24 órán belül vissza kell kapcsolni a szolgáltatásba az ügyfelet – húzta alá Zsigó Róbert.

A kormánypárti honatya megfogalmazása szerint „ma már a bankoknak nincs pardon, ha becsapják az ügyfeleiket.” A Gyurcsány-korszakban elszabadult felelőtlen devizahitelezésből látjuk, milyen drámai következményei vannak annak, ha a bankok azt csinálnak, amit akarnak. Az Országgyűlés nagyon erős jogosítványokat adott az MNB-nek annak érdekében, hogy a bankok többé ne csaphassák be büntetlenül az ügyfeleiket. Ezt a tegnapi 1,2 milliárd forintos rekordbírságról szóló döntés is jól érzékelteti – mutatott rá Zsigó Róbert, hozzátéve, március 20-tól még keményebb lesz a törvényi szabályozás, hiszen „minimum 500 milliós bírságot kap az a bank, amelyik nem tisztességes az ügyfeleivel.”

A Fidesz szóvivőjének elmondása alapján radikális szigorítások történtek az elmúlt években az élelmiszerbiztonság területén is. A magyar élelmiszerpiac mára világ egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszerpiaca, ahol a termőföltől az asztalig figyelünk az élelmiszerekre. Jóval védettebbek ma már a magyar fogyasztók a külföldi silány élelmiszerektől – hangsúlyozta Zsigó Róbert, aki azt mondta, „mára nem lehet bármit megetetni a magyarokkal, de ez nemcsak az élelmiszerekre, hanem a közműszolgáltatásokra és a banki szolgáltatásokra is egyaránt vonatkozik.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére