Már a háztartások közel kétharmada spórol a koronavírus miatt

• 2020. november 25., szerda •
Ez derült ki az egyik zálogház felmérésből, amely szerint a válaszadók többsége az év végi ünnepekre 25 és 50 ezer forint közötti összeget kíván költeni, de vannak, akiknek napi kiadásaik mellett ennek előteremtése is problémát jelent.
Már a háztartások közel kétharmada spórol a koronavírus miatt

A jellemzően átlagbérből élő zálogügyfelek körében végzett november közepi felmérés a pénzügyi tudatossággal összefüggésben az év végi ünnepekkel kapcsolatos kiadásokra való felkészülésre is kitért. Tekintélyes kör (45 százalék) tart attól, hogy bizonytalanná válik jövedelme, elveszítheti munkahelyét. Ezen belül is csaknem minden ötödik ember kifejezetten borúlátó a pénzügyi helyzetét illetően, mert úgy vélik, havi bevételeik az elkövetkező időszakban 30 százalék feletti mértékben zuhannak. Ezzel összefüggésben nem mondható meglepőnek, hogy az ügyfelek csaknem fele jelezte, hogy nyugtalanítják a fűtési szezon és az ünnepek miatti többletköltségek. Amennyiben valóban beütne a baj, sokan kifejezetten nehéz helyzetbe kerülnének, hiszen a válaszadók mintegy ötödének nincs semmilyen tartaléka.

Pozitív változás, hogy a járvány elhúzódása miatt és a második hullám hatására tovább erősödött a pénzügyi tudatosság. A háztartások csaknem 60 százaléka ugyanis visszafogja kiadásait, mely 10 százalékos emelkedést jelent a korábbi kutatásához képest. A karácsonyi ünnepeket vizsgálva a válaszadók többsége 25 és 50 ezer forint közötti összeget tervez költeni, 13 százalék erre a célra még 10 ezer forintnál is kisebb összeget szán. Mintegy 15 százalék az, aki 50 ezer forintnál nagyobb összegért vásárolna, csupán 7 százalék az aránya azoknak, akik 100 ezer forintnál is többet tudnak költeni a karácsonyra. 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére