Kormányzati eredmények a gyermekek és az idősek védelmében

fidesz.hu • 2014. március 19., szerda •
A Fidesz az a párt, ahol azt gondoljuk, hogy a bűnözőknek a börtönben a helyük. Különösen ott van a helye azoknak, akik gyermekek, idősek, nők ellen követnek el bűncselekményeket – jelentette ki Zsigó Róbert március 18-i sajtótájékoztatóján. A kormányzati ciklus eredményei közül ezért az egyik legfontosabb az új Büntető Törvénykönyv, amelynek megalkotása Fidesz egyik legfontosabb vállalása volt. Európa egyik legszigorúbb büntető törvénykönyve tavaly júliusban lépett életbe Magyarországon – jegyezte meg.
Kormányzati eredmények a gyermekek és az idősek védelmében

Az új Büntető Törvénykönyv erős jogosítványokat adott az igazságszolgáltatás kezébe, különösen a gyermekek, az idősek, a nők ellen elkövetett bűncselekmények esetében – jelentette ki Zsigó Róbert.
A fideszes politikus szerint azóta a büntetőpolitika kezében megfelelő eszközök vannak, hogy ne maradjanak válasz nélkül a magyar társadalmat leginkább irritáló bűncselekmények, amelyekről sajnos nap mint nap olvashatók hírek. Bűncselekmények tehát sajnos vannak, gyermekek ellen is. Az azonban már a mindenkori kormányon múlik, hogy milyen választ ad rá. Az új Btk. erős jogosítványokat adott az igazságszolgáltatás kezébe, különösen a gyermekek, az idősek, a nők elleni bűncselekményeknél – fogalmazott Zsigó Róbert.

A Fidesz szóvivője leszögezte: a gyermekek elleni bűncselekmények elkövetőinek végképp nincs pardon, bármilyen, a gyermekek ellen elkövetett bűncselekmény súlyos büntetési tételekkel jár. Elmondta, a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekményeknél új tényállásokat is bevezettek, amelyekkel végképp kemény választ lehet adni az ilyen bűntettekre. Új tényállás lett például a 14 év alatti gyermek sérelmére elkövetett szexuális kényszerítés, ahol 5-10 évig terjedő szabadságvesztés lépett életbe. Új tényállás az is, ha egy felnőtt a hatalmi, befolyásolási viszonyt használja fel, hogy kihasználjon egy gyereket – sorolta.
Zsigó Róbert aláhúzta, a gyermekek elleni szexuális erőszak alapesetben 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Újdonság, hogy ennél is súlyosabb, ha az erőszakot hozzátartozó, nevelés, felügyelet, gondozás, gyógykezelés alatt álló gyermek sérelmére, vagy egyéb hatalmi vagy befolyási viszonnyal visszaélve követik el, ekkor 5-10 évig terjedő a szabadságvesztés jár. Még ennél is súlyosabb, ha többes minősülés esete áll fenn, ekkor akár 15 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat az illető – fűzte hozzá. A szóvivő arról is beszélt, hogy ugyancsak új büntető tényállás lett, ha valaki gyermekprostitúciót elősegít vagy kihasznál. Ebben az esetben akár 8 évig terjedhet a szabadságvesztés. A gyermekpornográfia elkövetése ugyancsak nem marad már válasz nélkül, itt is akár 8 évig terjedő szabadságvesztés lehet a büntetés – jegyezte meg.

Zsigó Róbert nagyon fontos változásnak tartja, hogy a gyermekek sérelmére súlyos szexuális bűncselekményeket elkövetők nem végezhetnek gyermekek nevelésével, felügyeletével, gondozásával, gyógykezelésével kapcsolatos tevékenységet. Arra is kitért, hogy a bíróság ma már azt is megteheti, hogy a gyermekprostitúció, kapcsolati erőszak vagy például a zaklatás elkövetőjét egyszerűen kitiltja egy vagy több településről, vagy egy település, illetve az ország meghatározott részéből.

A szóvivő hangsúlyozta, a gyermekek mellett az idősek védelme is legalább ilyen fontos; az új Büntető Törvénykönyv szigorúbban bünteti az idősek és a fogyatékkal élők sérelmére elkövetett bűncselekményeket. Az idősek ellen elkövetett rablásért 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztés jár. Ha egy idős embert megölnek, akkor ugyancsak keményebb büntetés jár. Nemcsak a rablás és a fizikai bántalmazás, hanem az idősek sérelmére elkövetett kifosztást, sikkasztást és csalást is jóval szigorúbban büntetik már – fejtette ki.

Zsigó Róbert elmondta, a harmadik védett csoportot a nők alkotják. Aláhúzta, a kapcsolati erőszak tényállás bevezetése jóval nagyobb védelmet jelent, mint első hallásra gondoljuk. Itt nemcsak a fizikai bántalmazásról van szó, hanem ma már büntethető, ha az valaki megalázza, súlyos nélkülözésnek teszi ki, a sértett emberi méltóságát súlyosan sértő erőszakos magatartást tanúsít és a gazdaságilag el akarja lehetetleníteni hozzátartozóját – fejtette ki. A szóvivő arra is kitért, hogy az erőszak áldozatául esett nők védelmére egyedi, állami támogatással működő intézményrendszert hoztak létre, a krízisközpontok hálózatát és az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot.

Magyarország tehát jobban teljesít a gyermekek, idősek és nők védelmében, mint 2010 előtt, amikor a törvények erőtlenek, a hatóságok és a bíróságok gyakran eszköztelenek voltak ilyen bűncselekmények esetén – fogalmazott Zsigó Róbert.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére