Leszerel az ETA

MTI, Fotó: AP/TASR • 2018. április 26., csütörtök •
Megkezdte fegyverei átadását a francia igazságszolgáltatásnak a Baszk Haza és Szabadság terrorszervezet, amely néhány nap múlva jelenti be a feloszlatását.
Leszerel az ETA

Egy, a nyomozáshoz közel álló, nevének elhallgatását kérő illetékes szerint a rendőrök a város közepén, a szabadban hagyott négy csomagot szedtek össze, amelyekben "mintegy húsz kézifegyver, több száz 9 milliméteres és 38 speciális lőszer, 20 méter gyújtózsinór és számos elektronikus detonátor" volt. A rendőrök találtak mintegy 200 hamis rendszámtáblát is, valamit autólopáshoz használt szerszámokat. A csomagokat röviddel azelőtt helyezték el a főügyésznek névtelen elektronikus levélben közölt helyszínen.

A Baszkföld és Navarra függetlenségéért küzdő ETA várhatóan május 5-én jelenti be a feloszlatását. A szervezet 2011-ben jelentette be, hogy "végleg felhagy a fegyveres tevékenységgel", miután öt évtized alatt több mint 850 embert ölt meg, százakat sebesített meg Spanyolországban, emberrablásokat, zsarolásokat és szabotázsakciókat követett el.
 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére