Friss: lemond a pápa

Frisss • 2013. február 11., hétfő •
A pápa február 28-án lemond tisztségéről. Ezt maga XVI. Benedek jelentette be hétfőn latin nyelven a Vatikánban.
Friss: lemond a pápa

XVI. Benedek benyújtotta a lemondását. A hírt a Vatikán is megerősítette. A 85 éves német Joseph Aloisius Ratzinger 2005-ben lett pápa, miután az elődje, II. János Pál meghalt. Ratzingert 78 évesen választották meg, ezzel ő lett minden idők egyik legidősebben megválasztott pápája.

A Vatikán szerint a pápa pozíciója megüresedik, amíg meg nem választják utódját, de a Reuters-nek egy vatikáni tisztviselő azt mondta, hogy ez az időszak a lehető legrövidebb ideig tart majd. A pápa lemondásának okait egyelőre mindenki csak találgatja, de a katolikus egyházat az elmúlt években több botrány miatt is támadások érték.

Tavaly már volt szó arról, hogy lemondhat a pápa - írja az index összefoglalójában: akkor állítólag úgy tervezte, hogy április 16-án, a születésnapján mond le. A Libero című olasz lap írt róla, de az okokat csak találgatta.

A Vatileaks-botrány keretében 2012 elején több titkos dokumentum került ki a Vatikánból, amiknek a többsége a bíborosok közötti belső harcokról és az államtitkárság pazarlásáról szólt. Az egyik irat szerint a kora és a tehetetlenség érzése megtörte a pápát, aki már csak vallásfilozófiai munkáin dolgozott, és eszerint úgy tervezte, a 85. születésnapján lemond.

Január elején komoly presztízsveszteséget szenvedett el a pápai állam: az olasz központi bank januártól felfüggesztette a vatikáni kártyás fizetéseket. A lépést azzal indokolták, hogy a Vatikánban működő, Olaszországban regisztrált bank nem tiszteli a nemzetközi pénzmosás elleni küzdelmet. A bankot az elmúlt években számos botrány övezte – nemrég a vatikáni bank egy milánói számláját zárolták, 2010-ban 23 millió eurót zároltak egy vatikáni számlán -, ezekről a vatikáni ügyeket ismerő szakértők azt mondták, a pápai államban folyó hatalmi harcok részét képezhetik.


 

A Római Pápa lemondásának kérdését a hatályos Kánonjogi Kódex - egyházi törvénykönyv - szabályozza. A pápa érvényes lemondásához arra van szükség, hogy szabadon, ne kényszerhatásra hozza meg a döntését, illetve hogy megfelelően kinyilvánítsa azt.

A lemondást senkinek sem kell elfogadnia, hiszen a pápáé a fő hatalom, az egyházon belül nincsen felettese. A törvény arra nem ad választ, hogy milyen okokból mondhat le az egyház feje - mondta Érszegi Márk Vatikán szakértő korábban a hirextra.hu-nak.

 

XVI. Benedek lenne több mint 700 év után az első pápa, aki önként lemond az egyház vezetéséről. 1294-ben V. Celesztin pápa volt az első és eddig az egyetlen katolikus vallási vezető, aki önként visszavonult. XVI. Benedeket hét éve választották pápává, miután hosszú betegség után, 2005. április 2-án este 85 évesen meghalt II. János Pál, aki az egyházat 27 éven át vezette.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére