Lejtmenetben a Médiaközpont

sd • 2021. január 19., kedd •
Áll a bál - csak nem éppen farsangi - a szombathelyi közszolgálati médiacsatornánál, amelynek munkatársai a sajtóból értesültek arról, hogy cégük összeolvadhat az AGORÁ-val.
Lejtmenetben a Médiaközpont

A napokban látott napvilágot az a hír, miszerint az önkormányzat összevonja két intézményét, az AGORÁ-t és a Médiaközpontot. Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Polgármesteri Hivatal sajtóosztályát, ahol rövidre zárva a kérdést azt válaszolták: sajtóhírekre nem kívánunk reagálni.

Az összeolvadás felvetése azért is érdekes, mert ezt most semmiképpen sem vihetné véghez a baloldali városvezetés a veszélyhelyzet miatt, viszont annak elmúltával könnyen lehet, hogy az első közgyűlés napirendi pontjai között megtaláljuk ezt is. Nagyon úgy tűnik, hogy nem légből kapott híresztelésről van szó, sokkal inkább szivárogtatásról. Megkérdeztük a Médiaközpont egyik felügyelő bizottsági tagját is, ő mit tud az ügyről. Horváth Gábor érdeklődésünkre megerősítette, hogy hallott az összeolvasztásról és ezzel együtt a jelenlegi kórképet is vázolta a Médiaközpontban uralkodó állapotokról.  

- Azt látom, hogy az új kinevezettet nem fogadta el a Médiaközpont dolgozóinak többsége, mivel olyan intézkedéseket akart véghez vinni, amelyek bicskanyitogatóak voltak, gondolok itt többek között a teljesítmény alapú bérezésre. De emellett szakmai kompetenciája is erősen megkérdőjelezhető. Mindenesetre a kiszivárgott információk szerint a jövőben - ha létrejön az összeolvadás - nem számít a városvezetés semmilyen vezetői pozícióban sem a jelenlegi ügyvezetőre. Ez pedig csak arra enged következtetni, hogy Nemény András kinevezettje 3 hónap alatt megbukott. Egyúttal ez egy beismerő vallomás is a polgármester részéről, hiszen a jelenlegi ügyvezető várható félreállítása azt is jelenti, hogy ismét hibás döntést hoztak tavaly ősszel, Némethy Mária kinevezésekor. Mindezek fényében kijelenthető, hogy Nemény András nem következetes és nem látja át a helyzetet, ennélfogva a polgármester egy gyenge vezető - tájékoztatta lapunkat Horváth Gábor önkormányzati képviselő, a Médiaközpontot működését ellenőrző felügyelő bizottság tagja.

Hozzátette: utolsó információi szerint nem az AGORA alá tartozna a Médiaközpont, hanem fordítva. Az egyesítéssel nyilván a Médiaközpont költségeit kívánják faragni, és ennek a várható gazdasági racionalizálásnak egészen biztos, hogy áldozatai is lesznek. A képviselő szerint a legoptimálisabb az lenne, ha az intézményt el lehetne költöztetni egy önkormányzati tulajdonban lévő, használaton kívüli épületbe, hiszen jelenlegi helyén brutális bérleti díjat kénytelen fizetni a Médiaközpont.  

Lovass Tibor 2014 őszétől 2019 februárjáig vezette az intézményt remek légkört teremtve a munkavállalók körében, nem mellékesen példaértékű volt az 5 év során a Médiaközpont gazdálkodása is. Aztán elkövetkezett 2019. február 28. és vele a cég teljes amortizációja. Neményék ekkor kerültek többségbe a közgyűlésben és első döntésük a Médiaközpont szétverése volt csak azért, hogy az októberi önkormányzati választások során megszerezzék a hatalmat. A fékevesztett költekezést feljelentés követte, Halmágyi Miklóst sikkasztás vádjával vonták felelősségre, de addigra már kongott a kassza. A költekezésben résztvevő párja, az egykori kreatív igazgató azonban még mindig a cég alkalmazásában áll. Aztán Török Tibor nyakába sózták az intézmény vezetését, aki átmeneti nyugalmat hozott a TV-be. Majd jött 2020 októbere és vele Némethy Mária, aki - ahogy a mellékelt ábra mutatja - rohamtempóban bebizonyította, hogy nem ért a cégvezetéshez. Két év alatt hárman váltották egymást az igazgatói székben, és akkor még ott volt egy éven keresztül biodíszletnek a szakmai tanácsadó, az Úgytudjuk főszerkesztője is, aki nagyvonalúan lemondott pozíciójáról a pandémia által előidézett nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva és ez év január 1-jétől már nem fizet neki a Médiaközpont bruttó 500 ezer forintot a semmiért. Kérdés persze, hogy ezt a gáláns felajánlást miért nem lépte meg előbb, hiszen a válság már tavasszal elkezdődött... 


fotó: VAOL / Cseh Gábor

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére