„Lehet jönni az EFI-be” – lelki támasz és torna online, ingyen

há • 2021. január 20., szerda •
Még hogy nem törődnek a szombathelyiek az egészségükkel! Működése két és fél éves ideje alatt kétszer annyi embert szólított meg és csábított el programjaira az e célból létrejött iroda, mint amennyire számítottak. Ha jobban belegondolunk, nincs ebben semmi meglepő: tízezreket spórol havonta az, aki igénybe veszi az ingyenes szolgáltatásokat. A civil sajtóreggelin is bemutatkoztak.
„Lehet jönni az EFI-be” – lelki támasz és torna online, ingyen

Tornára, jógára járhat, többalkalmas pszichológiai tanácsadást vehet igénybe, teljes testösszetétel-mérést készíttethet, dietetikusi és mentálhigiénés előadásokat hallgathat, de békeidőben még új sportágakat is tanulhat, és eszközöket is kap hozzá az, aki él a kínálkozó lehetőséggel.

 

Minden program online fut

Az ország keleti felében már régebb óta vannak ilyenek, de ott nagyobb is volt a baj, Szombathelyen pedig két és fél éve működik az az egészségfejlesztési iroda, amely egy országos hálózat részeként a prevenció fontosságára épül. Egy hároméves pályázattal indultak el, de ennek lejártával is megmaradnak, és az önkormányzat intézményeként folytatják.

Kedden Meskó Krisztián (Vas Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ) meghívott vendégeként a civil sajtóreggeli online eseményén is bemutatkoztak, pedig eddig sem voltak ismeretlenek,

ám amivel ők foglalkoznak, arról sosem lehet eleget beszélni.

Szákovics-Varga Ildikó, a Szombathelyi Egészségfejlesztési Iroda vezetője elmondta, hogy most, a járványhelyzetben sem álltak le a munkával. A legtöbb programjukat online térben folytatják, így például a szerdai kismamatorna, vagy máskor a jóga úgy zajlik, hogy egy zoom-link segítségével otthonról lehet bekapcsolódni a foglalkozásokba. Tartanak regeneráló tornát, gerinc- és anyatornát, nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a helyes táplálkozásra rávezessék a szombathelyieket, és előre rögzített előadások felvételét is szívesen kiküldik annak, aki kéri.

 

Stressz, magány, trauma miatt jönnek

Szállóige lett az elmúlt években, hogy „lehet jönni az EFI-be” – mesélte a Frisss.hu érdeklődésére az irodavezető arra a kérdésre reagálva, hogy vajon mennyire épült be a köztudatba a létezésük. – Pozitív volt az iroda fogadtatása, minden rendezvényünk nagy létszámmal zajlott. Volt egy pályázati előírás, amelyben az állt, hogy 5 ezer embert kell elérnünk a programjainkkal, mi ezt megdupláztuk, több mint 11 ezer szombathelyivel találkoztunk már. Most, a járvány idején nálunk sincs személyes jelenléttel zajló esemény, az online térben dolgozunk, de látszik, hogy ennek is megvan az előnye. Amíg a foglalkozáson legfeljebb tíz résztvevő lehetett, most a zoomos formában harmincan is vannak – mutatott rá Szákovics-Varga Ildikó.

Hogy ki és miért keresi fel őket, arról megtudtuk, hogy

pillanatnyilag a lelki egészségükért aggódnak leginkább a szombathelyiek,

és ez minden korosztályra igaz. - Sokan keresik a pszichológus és a mentálhigiénés kollégánkat, akik egyéni tanácsadásokat tartanak. Talán részben a járvány miatt, de egyre többen jelentkeznek különféle félelmeikkel, stresszkezelési problémákkal, magánéleti krízisekkel, életvezetési gondokkal, korábbi traumákkal, betegségből való lábadozással, és nagyon sokan a magány miatt – részletezte az irodavezető. – Az utóbbi időben többen kerestek bennünket az egészségügyi dolgozók közül, ők is igénybe vették a segítségünket, főként a pszichológusét, és azt tapasztaltuk, hogy nagy szükségük van támogatásra ebben a leterhelt időszakban – jegyezte meg.

 

Az egészségmegőrzés ne legyen kiváltság

Nem lényegtelen, hogy minden szolgáltatás ingyenes, így a pénz nem lehet kifogás. – Nagy segítség ez a hozzánk érkezőknek, elég, ha azt vesszük, hogy egy pszichológusi konzultáció vagy tanácsadás több tíz ezer forintban mérhető a magánegészségügyi szektorban, de egy tornafoglalkozás is többezres kiadás lehet, és persze az előadások belépőinek is ára van általában. Ezekért nálunk nem kell fizetni – hangsúlyozta Szákovics-Varga Ildikó. Így érik el, hogy a teljes lakosságnak lehetősége legyen élni ezzel a szolgáltatással, és

ne legyen az anyagilag jobb helyzetben lévők kiváltsága az egészségmegőrzés.

Minden programra előre kell regisztrálni, ami macerásnak tűnhet, de ha valakinek ez nehézkes, elég, ha felemeli a telefont, és a 94/319-820-as számon jelentkezik nyitvatartási időben. Aki pedig internetközelben van, az efi.szombathely.hu honlapon és a szervezet Facebook-oldalán böngészhet.

 

Képek: szombathely.hu, vmckszk és EFI Facebook-oldala

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére