Közgyűlés percről-percre

bz • 2011. november 24., csütörtök •
Online közvetítésünk a Szombathelyi Közgyűlés 2011. novemberi rendes üléséről.
Közgyűlés percről-percre

Később
Nem változott városfejlesztési, üzemeltetési és környezetvédelmi bizottság tagsága. A Jobbik javaslatát, miszerint a párt korábbi tagja, Horváth Gábor már nem Jobbikos, de a Jobbikkal szerzett bizottsági helyét megtarthatja. A közgyűlés leszavazta ugyanis Balassa Péter javaslatát, miszerint Horváth cseréljen helyet Schmidt Andrással. A képviselők ezen kívül elfogadták a jövő évre szóló munkatervet is a körülbelül háromnegyed tízig tartó ülésen.

20:00 zanza:

Reggel kilenckor, az elmaradhatatlan napirend előtti felszólalásokkal kezdődött a Szombathelyi Közgyűlés novemberi rendes ülése. A SZOVA által svájci frankban felvett hitelről és egyéb a céggel kapcsolatos ügyekről hiába kezdett tárgyalni a grémium, az érdemi döntés nélkül véget ért.

Az előterjesztett összes áremelést megszavazta a közgyűlés (víz, csatorna, tömegközlekedés), az emelés mértéke eltérő, néhol valamivel magasabb, mint az infláció. A Vasi Voltán menetrendjéről decemberben döntenek a Városházán.

Dr. Puskás Tivadar, polgármester délután projektoros előadást tartott Szombathely, a Segítés városa címmel. Később elfogadták a népegészségügyi beszámolót is.

Amikor közvetítésünk véget ér, még nem fogadták el a 20. napirendi pontot, arról éppen (különös tekintettel a Savaria Karnevál alapítványával kapcsoltban) részletekbe menő vita zajlott.

 


19:32 Nincs részletes vagyonleltár?
A Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Alapítványának nincs részletes vagyonleltára – ezt Sági József (Fidesz-KDNP) fájó hiányként említi. Dr. Horváth Attila (MSZP-SZTKE) ellenben úgy emlékszik, hogy a korábbi kuratóriumi elnök kifejezetten a leltár meglétét említi az egyik beszámolójában. Azokról az eszközökről nincs összegszerű jelentés, amelyeket a az alapítvány maga állított elő vagy mástól ingyen kapott.


19:13 Tizenegy kiégett világítótest
Fényárban úszik a polgármesteri hivatal nagyterme. Majdnem 350 ötven fénycső világítaná be, de sajnos 11 kiégett. Azért jól látunk…


Szakály Gábor

18:59 Kocsmák áldozatai lettek
Demens részleget alakítanának ki a Barátság utcai idősek otthonában, törekednek a házi segítségnyújtás rendszerének folyamatos fenntartására. A javaslat része az is, hogy a hajléktalanokat ellátó rendszer minden eleme egyazon épületben (Zanati út 1.) működjön. Szakály Gábor (Fidesz-KDNP) szerint többször is előfordult, hogy az éjjeli menedékhely elhagyása után a hajléktalanok közül volt, aki egy-egy itallerakatnál vagy kocsmában kötött ki. Az összevonás ezt a veszélyt is megszűntetné.

18:40 Elkanyarodtunk, visszakanyarodtunk
Kissé elkanyarodtunk a témától – jelzi Dr. Prugberger Emil (Fidesz-KDNP), utalva arra, hogy már majdnem háromnegyed órája nem a napirendről beszélnek a képviselők. Végül visszatérünk, és 17-0-0 arányban elfogadottnak minősül a polgármester előterjesztése.

18:08 Szombathely, a Segítés városa
Szombathely, a Segítés városa címmel tartott vetítéssel egybekötött előadást dr. Puskás Tivadar. A polgármester elmondta: a cél, hogy a keringési leállásnál azonnal segíteni tudjunk. Ehhez oktatásra van szükség, diákokat képeznének. A program elindítása részben felajánlásokból történik.


17:45 Egészséges város Szombathely
Többen is nagyon megköszönték Dr. Stánicz Éva, megyei tiszti főorvos jelentését, amely Szombathely népegészségügyi helyzetét értékeli. Puskás Tivadar polgármester szerint városunk magyar viszonylatban az egyik legtisztább. A beszámolót egyhangúlag elfogadták. A nem dohányzó képviselők rögtön emlékeztettek a 2012-től életbelépő dohányzási tilalomra.

17:37 Hulladékot a hulladéklerakóba
Fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a hulladéklerakókra, hogy a szemét megfelelő helyre kerüljön – mondják többen is a képviselők közül. A frisss.hu igyekszik megfeleli az elvárásoknak: http://www.szova.hu/hu/varosgazdalkodasi_egyseg/koztisztasagi_reszleg/hulladekudvar.


17:22 Decemberben döntenek a menetrendről
Czeglédy Csaba azt kéri, hogy a Volán menetrendjéről szóló kérdést halasszák el a következő közgyűlésre. A politikusok ezt a javaslatot elfogadták 11-0-7 arányban. Az ülésen elhangzottakat (jegyzőkönyvet, hangfelvételt) átadják a Vasi Volánnak. Marton Zsolt, alpolgármester szerint a döntés elhalasztása veszélyezteti a januári menetrendet, és sajnálja, hogy így döntöttek a képviselők.


Rettegi Attilának rossz tapasztalatai vannak a 3-as buszokon.

17:07 Zsúfoltság lett a vége
Reggelente nagyon zsúfolt a 3-as járat, amióta az előző városvezetés megszűntette a 3A-t – emlékeztet, Rettegi Attila. Ő – mint mondja – akkor sem szavazta meg, a költségtakarékossággal indokolt javaslatot. A probléma különösen a reggeli és a koradélutáni időszakban jelentkezik. Rettegi szerint indokolt lenne a 3A visszaállítása.

16:45 Még drágább az élet
A Vasi Volán menetdíjainak emelésére vonatkozó javaslatot tárgyalja a közgyűlés. Mivel a menetrendi változás előkészítése komoly szakmai előkészítést igényel, ezért Lakézy Gábor, a Városfejlesztési Osztály vezetője azt kéri, hogy a képviselők mérlegeljék a menetrend módosítására vonatkozó javaslatot.

Rettegi Attila teljes mértékben megérti a Volán társaság javaslatát az áremelésről; ugyanakkor nem hajlandó elfogadni Lakézy érvelését, mert szerinte nem lehet, hogy nyomdatechnikai okokra hivatkozva ne legyen új menetrend a szombathelyi helyi járatokon. Lakézy Gábor pontosítva hozzászólását, de a képviselők egyelőre nem tudnak ráhangolódni véleményére. A Vasi Volán időben eljuttatta javaslatát a közgyűlésnek – teszi hozzá a vitához Marton Zsolt, alpolgármester. Horváth Zoltán (LMP) azt javasolja, hogy egy bizonyos állampolgári kezdeményezést, amelyet több képviselő is megkapott – többször tárgyalja meg a közgyűlés, mert megfontolásra méltónak találja.

A tömegközlekedés díjairől szóló előterjesztést végül elfogadta a közgyűlés.

16:25 Drágább az élet
Emelkednek a vízdíjak is. Az alapdíj nem változik, de a köbméterenkénti ár igen, 247,- Ft/m3 + ÁFA-ra. A szennyvízdíjak szintén növekednek 317,- Ft/m3 + ÁFA-ra (ez 5 %-os emelkedést jelent).

16:05 Fizető parkolók

Az előterjesztés az alábbi változásokat javasolja az óránkénti övezeti díjakban:
- a piros zónában 280 Ft-ról 300 Ft-ra,
- a sárga zónában 180Ft-ról 200 Ft-ra,
- a zöld zónában 80 Ft-ról 100 Ft-ra.
Övezeti-besorolásra javaslatok:
- Szent Márton úti parkoló /Szent Márton u. 25-33. sz. előtt/ sárga övezetből piros övezetbe történő átminősítését,
- Malom u. parkoló sárga övezetből piros övezetbe történő átminősítését,
- Március 15. tér parkoló zöld övezetből sárga övezetbe történő átminősítését,
- Zrínyi I. u. (Zrínyi I. u. 10-39 sz. előtt) parkoló sárga övezetből zöld övezetbe történő átminősítését.

A belvárosi kereskedők parkolási díjakkal kapcsolatos gondolatait Molnár Miklós, alpolgármester, hozta a közgyűlés elé: a boltosok úgy vélik, hogy a parkolási tarifák számukra előnytelenek. Az MSZP-SZTKE frakció szerint legfeljebb az infláció mértékével emelkedhetnének a parkolási díjak. Sági József (Fidesz-KDNP) a Zrínyi utcára hívta fel a figyelmet: sok pedagógus használja az ott kialakított parkolóhelyeket.

Balassa Péter (Jobbik) azt javasolja, hogy ne emelkedjenek a díjak. Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária önmérsékletet kér az áremelésben. (Szerinte nem kellene a lakossági bérletek árát egy lépésben 3000-ről 5000 forintra emelni.)

Végül a módosító indítványokat nem, az előterjesztést elfogadta a közgyűlés.


15:57 Folytatjuk
Indul a második rész. A közgyűlés szünetében kb háromnegyed órán át tárgyaltak a 3/a napirendi ponton. Az ott elhangzottakat idézve, Puskás Tivadar, polgármester, úgy döntött, hogy a napirendi pont ’a’ és ’b’ pontját is tárgyalták, ezért összevontan tárgyalják a következőkben.


Egyéni látásmód


15:20 Megbeszélés a polgármesternél
Lapunk úgy tudja, a frakciók a polgármester irodájában kezdtek negyedkor. A közgyűlés első felvonásának utolsó tárgyalt pontjáról a és a kialakult helyzetről egyeztetnek.

13:45 Ágh Péter különvéleménye
Balassa Péter javaslatát 1-11-8 arányban elutasította a közgyűlés, az egyetlen igen szavazat Ágh Pétertől jött. Balassa Péter kérte, hogy az ő szavazatát is vegyék igennek. Végülis mindegy, mert nem lesz semmi a tagi kölcsönös akcióból. 10-0-10 arányban Molnár Miklós javaslatát is leszavazták.

13:40 Vegyen ingatlant az önkormányzat?
A SZOVA azt kéri az önkormányzattól, hogy a 300 millió forintos illetékfizetési kötelezettség érdekében a város vásárolja meg a cégtől a buszpályaudvar építése és az ipari park bővítése érdekében vásárolt ingatlanokat.

13:29 Balassa Péter javaslata
Tárgyalják a képviselők Balassa Péter módosító javaslatát, amely szerint tagi kölcsönnel enyhítsenek a SZOVA anyagi gondjain. Marton Zsolt szerint a javaslat megalapozatlan, hiszen nincs meghatározva sem az összeg, sem pedig a futamidő.

(Balassa Péter kissé megsértette a képviselők többségét, amiért a SZOVA kötvénykibocsátását megszavazták. Ezt többen kikérték maguknak. Balassa később elnézést kért.)

13:12 Javaslatok a SZOVA megmentésére
Az előterjesztők több pontban foglalták össze a SZOVA helyzetének megmentésére irányuló javaslataikat, amelyeket itt ön is elolvashat:

- A buszpályaudvar és az Ipari park ingatlanok eladása
- Szponzorációs kötelezettség megszüntetése
- Nélkülözhető vagyontárgyak értékesítése
- Veszteségforrások (pl.: Aréna Savaria üzemeltetése) megszüntetése
- Külső bevételi tőke bevonása

13:06 Csapdahelyzet
Rövid időn belül kiderül, hogy áron alul vásárolt-e néhány ingatlant a SZOVA. Molnár Miklós, alpolgármester szerint töredéke lenne a mai gondjaink száma, ha akkor nem vett volna fel hitelt svájci frankban az önkormányzati cég.

Bárhogyan alakul, valaki rosszul jár. A nyomozás eredményétől függően a város, vagy a SZOVA, esetleg Németh Gábor, az önkormányzati cég vezérigazgatója is járhat rosszul – mondja Dr. Czeglédy Csaba (MSZP-SZTKE).Balassa Péter szerint az MSZP és a Fidesz közösen teszik tönre az országot

12:50 Az utóbbi évek legfontosabb témája
3.a. Javaslat a SZOVA hosszú távú fizetőképességének megőrzése érdekében kidolgozott intézkedési terv megtárgyalására című napirendi pont következik.

Ez az utóbbi évek egyik legfontosabb napirendi pontja, a Fidesz és korábban az MSZP közösen idézte elő a jelenlegi helyzetet – jelentette ki Balassa Péter (Jobbik), és azt javasolja, hogy a SZOVA anyagi helyzetét tagi kölcsön formájában orvosolják. A képviselő egy Vas Népe cikket idéz. A Jobbik az akkori ígéreteket kéri számon, majd bejelentette, hogy Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztoshoz fordulnak.


11:42 Két lépés
Napirendek: egyes elfogadva (20-0-0 arányban), kettes ’A’ elfogadva (12-0-7 arányban) Jön a Kettőbé: Javaslat Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Ügyrendjének módosításáraLazáry Viktor elmondja, hogy miért is éri meg

12:29 Sport-kiadások – Lazáry Viktor válaszol
A sportért is felelős alpolgármester a vita korábbi szakaszában elhangzott megjegyzésekre reagál: a város sokat költ arra, hogy itt Szombathelyen a fiatalok egyáltalán sportolhassanak. Lazáry szerint, ha valakik sportolni akar, akkor abban anyagi problémák nem akadályozzák meg. Azt mondja, a spotegyesületeknek nyújtott támogatások alacsonyabb tagdíjat tesznek lehetővé, így nem csak 15-20 család képes megfizetni azt.

Ami a nagyrendezvények támogatását illeti, erről sok vita van; a döntés pedig az aktuális bizottság feladata. Lazáry Viktor az előzetes jelentésekre hivatkozva azt állítja, a támogatás megtérül, a szállodák és a vendéglátóhelyek bevételében és az általuk fizetett adó formájában. Nem beszélve az erkölcsi érékekről, mert ha szombathelyi fiatalok élőben láthatják például Berki Krisztiánt, az motiváló erő lehet számukra.

12:22 Példamutató magatartás
Igyekezzünk példát mutatni a lakosságnak, politikusként ez a kötelességünk – kéri Dr. Puskás Tivadar, polgármester a képviselőktől. Szerinte azért kapják a mandátumot. Példaként említi, az adófizetési morál javítását. Kéri, hogy a vita hangneme méltó legyen. (Ma egyébként tényleg mindenki nyugodt – a szerk.)

12:17 Nem hiányzik senki
Végre teljes a létszám, Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária is megérkezett a közgyűlésre.Dr. Prugberger Emil különvéleményt fogalmazott meg

12:10 Több pénzt a tömegsportra!

Gyebrovszki Jánosnak válaszol Dr. Prugberger Emil, aki elmondja, hogy aránytalan a sport-támogatások mértéke. Kifogásolja, hogy a Haladás VSE akár 25 százalékkal is többet kap, miközben a tömegsportot elenyésző mértékben támogatják.

Marton Zsolt szerint a Haladás feladata a diák és tömegsport támogatása, így a források megfelelően hasznosulnak. Hogy tényleg kell-e pénzt adni a nagy sportrendezvényekre, az megfontolandó Marton szerint; de mivel ezek többsége igen rangos, és öregbíti Szombathely hírnevét. Abban egyetért Prugberger Emillel, hogy ebben a pénzügyi helyzetben ezek nem feltétlenül az elsőszámú prioritások.


11:55 Nőtt az adósságállomány
December végéig valószínűleg nem valósul meg az új folyószámla hitelszerződés, ezért kéri a városvezetés, hogy a Raiffeisen bank hosszabbítsa meg fél évvel a szerződést – közli a tegnapi hírt Molnár Miklós alpolgármester. Ezt a fél évet áthidalja a város. 2010. december 31-én 16,25 millió volt a város hitelállománya (223 forintos CHF árfolyamon) – tájékoztat Molnár. Most év végén 18,3 milliárd lesz (255 forintos svájci frankkal számolva) az adósságállomány. Az alpolgármester hozzáteszi, hogy egyáltalán nem volt rózsás a költségvetési helyzet, amikor átvették a szocialistáktól a város kormányzását, ezzel magyarázható a mostani állapot.


Molnár Miklós tájékoztat

11:40 Következik a lényeg
A beszámoló elfogadása után belevágnak a képviselők a napirendi pontok tárgyalásába. Rögtön az első: Tájékozató Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2011. I-IX. havi gazdálkodásáról. Németh Kálmán (MSZP-SZTKE) alapvetően elégedett a beszámolóval, de mégis talál benne hibát: szerette volna látni például a város hitelállományának alakulását.


11:08 A vízórákra figyelni kell!
A körzeti képviselők kísérjék figyelemmel a területükön működő intézmények vízóráit - kéri Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP). Hogy miért? Íme:
Csőtörés történt a Micimackó Óvodában, 4 millió forint értékben folyt el víz emiatt. Az óvoda vezetője felkereste a körzet képviselőjét, Lendvai Ferencet. Kis utánajárás után már csak 1 millió forintot kellett volna fizetnie az intézménynek, mert a Vasivíz elengedte a csatornadíjat.


11:03 Baba-barát
Van pelenkázó a városházán és az okmányirodában is, több képviselő (Dr. Takátsné dr. Tenki Mária, Balassa Péter) kezdeményezésére. Ennek mindenki örül, bár a megvalósulásig várni kellett. A lényeg, hogy most már családbarát a városháza.

10:51 Időtényező még mindig
Vannak olyan fórumok, ahol a közgyűlési felszólalásokon kívül is el lehet mondani a véleményeket, például szakmai érveket sorolhatna Gyebrovszki János - mondja Szakály Gábor. Szerinte a bizottsági ülés éppen megfelelő arra, hogy a szocialista képviselő elmondja gondolatait, igaz - teszi hozzá - ott kevesebb a kamera. (Itt sincs sok, csak egy kamera - a szerk.)

10:49 Korlátok
Szakály Gábor azt kérdezi, hogy hány felszólalási lehetősége van egy képviselőnek. Ő bizony számon tartja, hogy hányszor szólalt fel például Gyebrovszki János.

10:41 Nyugalom
Hosszan időznek a képviselők a szmét-ügyön. Közben észrevehetően nem kelt indulatok a téma. A képviselők többé-kevésbé egyet értenek.
Marton Zsolt: valóban fontos problémáról van szó

10:29 Lomtalanítás
Csak ott van lomtalanítás, hol egyébként szervezetten szállítják el a szemetet. Horváth Csaba (Fidesz-KDNP) kéri, hogy a parkerdei kiskertekben is intézkedjenek valahogy a lomtalanításról. A képviselő egy komoly társadalmi problémát boncolgat: miért szemetes a város? A válasza: ne tessék eldobni a szemetet!
Marton Zsolt szerint valóban jogos igény, hogy a parkerdőben is legyen folyamatos szemétszállítás. Különös tekintettel arra, hogy vannak, akik ott életvitelszerűen laknak, így aztán közegészségügyi kockázatok is felmerülnek. Szerinte az önkormányzat kötelezhetné a kiskerttulajdonosokat, a szemétszállításra. Abban az esetben ők fizetnék ennek díját, ellenben most minden szombathelyi pénzt ad rá, hogy ott legyen a konténer; ahová nem is mindíg jut el a szemét.

10:22 Szemétprobléma
Legalább három alkalommal látták, hogy a szelektíven külön gyűjtött hulladékot egy helyre dobták a szemeteskocsiban - jelzi a hozzá érkezett lakossági észrevételt Kővári Attila az MSZP-SZTKE képviselője, majd hozzáteszi, ezért kár volt több tíz millió forintból szelektív szigeteket kialakítani. Marton Zsolt, alpolgármester szerint ez megengedhetetlen magtartás lenne a szolgáltató részéről, de az információt továbbítja az illetékeseknek. Hamarosan épül egy válogató üzem a környéken, amellyel majd a nem szelektíven gyűjtött hulladékot is szétválogathatják.


10:18 Ellenőrzés
Többször kérték, hogy megjelenés előtt hadd nézzék meg a Savaria Fórumot, de ezt eddig nem sikerült nyélbe ütni - mondta Marton Zsolt, alpolgármester Németh Kálmán kérdésére. Így kerülhet bele olyan közlemény, amely kellemetlenséget okozhat a városnak és a vezetésnek is. (A lap 40 millió forintba kerül évente a városnak.) A konténerekről szólva Marton azt mondja, hogy éppen környezetvédelmi okok vezetnek a szemetes gyűjtő eltávolításához.


10:15 Közlemények napja
Németh Kálmán napja - saját bevallása szerint  - a közleményeké. Felszólalásaiban már a második közleményből idéz. Az első a temetői behajtásról szóló, a Savaria Fórumban megjelent, városházi közlemény volt. A második a parkerdei büfé mellé kihelyezett konténer "visszahívásáról" szólt. Ez szerinte az illegális szemétlerakás intézményét erősítené.


10:07 Személyes érintettség
Horváth Zoltán azt sem hagyhatta ki, hogy korábban Czeglédy Csaba pozitívan nyilatkozott a választójogi törvényről. Most Cszeglédy megjegyzi, hogy ő csak Vas megye "felosztásáról" nyilatkozott optimistán. Puskás Tivadar megállapítja, hogy az ellenzéken belüli törésvonalak kialakultak. Marton Zsolt, alpolgármester szerint sohasem tervezték, hogy három részre osszák Szombathelyt, erről csak a sajtóban voltak találgatások. Az online fogadóóra ötlete sokaknak tetszik, most éppen Balassa Péter (Jobbik) szólt Horváth Zoltán ötlete mellett, bár megjegyzi, hogy azok, akik igazán rászorultak, lehet, hogy nem rendelkeznek internet hozzáféréssel, ez pedig megakadályozza őket abban, hogy kérdéseiket feltegyék.

 


Horváth Zoltán (LMP) szerint online a világ
 

10:01 Digitális fogadóóra
Milyen lehetőség van a Vas megyében elszármazott szórványmagyarság támogatására - kérdezi Horváth Zoltán (LMP) Legyen digitális fogadóóra a szombathely.hu városi portálon - javasolja a zöld párt képviselője. 
Puskás Tivadar, polgármester, helyre teszi a dolgokat


9:52 Kellemes csalódás
Dr. Czeglédy Csaba (MSZP-SZTKE) örömmel olvasta a helyi Fridesz frakcióvezetőjének választójogi törvényjavaslatát. Úgy véli, az a szombathelyiek érdekét szolgálja. Kitér a megyei vagyon államosítására is, jövő héten egyeztetnek. Bár az idő rendkívül szoros - mondja - de reméli, hogy konkrét előrelépés lesz a tárgyalásokon.

Ellenzéki képviselőhöz méltó módon az MSZP szombathelyi frakcióvezetője nem feledkezik meg a problémákról sem. Itt említi a 2012-re tervezett - jobban mondva nem tervezett - létszámbővítésekre. Szerinte a cafeteria-szabályok változása több cégnél is dolgozói keresetcsökkenést eredményez itt Szombathelyen is. Czeglédytől megtudjuk, hogy az egyik nagyobb cég 300 fős elbocsátást tervez. Molnár Miklós, alpolgármester ezzel szemben úgy tudja, hogy az a bizonyos cég nem elbocsátást, hanem a létszámfelvétel leállítását tervezi.


9:47 Kérdések a kórházról
Tervezi-e a város, hogy a kórházban bekövetkező változásokról tájékoztatja-e a polgárokat a városháza? Melyik rendelő hova költözik? - kérdezi Horváth Attila (MSZP-SZTKE). Dr. Puskás Tivadar válasza: egyenlőre nem lehet tudni, hogyan áll a Markusovszky Kórház dolgozói létszáma, és azt sem, hogy az építkezések hogyan állnak. A polgármester azt kéri Horváthtól, hogy a megyeházán érdeklődjön.


9:43 Külön köszöntők

Puskás Tivadar külön köszönti a horvát kisebbségi önkormányzat vezetőjét, és Ágh Péter (Fidesz-KDNP) képviselőt. Majdnem teljes már a létszám.


9:41 Felüdülés
Sági József szomjas. Az üdítő italokat keresgéli, még a szomszédos asztalokon is körülnézett, hátha talál valami finomat.

9:32 Eltűnnek a képviselők
Kővári Attila felszólalása alatt több képviselő egyszerűen távozik a teremből. Talán az is kiderül, miért...
Az MSZP-SZTKE képviselője egyébként a Szombathely Visszavár programról beszél (amelyről a Frisss.hu is beszámolt annakidején).

 
Poór András és Horváth Csaba gondolkodóba estek


9:20 Létszámcsökkentés a városházán
Egyszerűen csak közölte az elbocsátottak nevét a jegyző - kifogásolja a múlt csütörtöki eljárást Gyebrovszki János (MSZP-SZTKE). A képviselő azt is hozzáteszi, hogy valószínűleg ezt nem önszántából cselekedte. Kifogásolja, hogy komoly megéltetési problémákkal küzdő családanyákat - és ezzel családokat - tehetnek tönkre. A szocialista képviselő szerint ráadásul az elbocsátások előtt nem sokkal bővítették a létszámot, amely munkaerő gazdálkodási szempontból kifogásolható.

Szakács Dávid (Fidesz-KDNP) válaszol Gyebrovszki János kérdéseire. Áprilisban döntöttek úgy, hogy 290 főre csökkentik a polgármesteri hivatalban dolgozók létszámát. Ezt december 31-ig kell realizálni. Úgy gondolja, szó sincs törvénytelenségről. A Jegyző is válaszol: Gaál Róbert visszautasítja az ellenzéki vádakat, és ígéri írásban válaszolt a kérdésekre.
Gyebrovszky János ismét kiemeli: nem érti, miért van az, hogy az elbocsátások előtt magasabb fizetéssel vesznek fel embereket. A képviselő heves indulatokkal telve kéri a polgármesteri állásfoglalást.

9:14 Hogy merészelte...
Lakos úr közbevetése feldobta a hangulatot, de meglepetést nem okozott. A SZOVánál felvett jutalmakat kérte számon a közgyűlésről... talán, bár nem teljes mértékben volt érthető mondanivalója.

9:10 Jótékonysági felhívás
A közgyűlés a 21-es és 23-as pontok kivételével egyhangúlag elfogadta a napirendet. Poór András (Fidesz-KDNP) napirend előtt olvassa fel a Fidelitas jótékonysági felhívását.

9:05 Majdnem teljes a létszám
Dr. Puskás Tivadar megnyitja az ülést. (3 hiányzó képviselővel határozatképes a közgyűlés) A kiosztott napirendhez sürgősségi indítvány érkezett, amelyet zárt ülésen tárgyalnak. A polgármester módosítaná a napirendet: levételre javasolja a 21-es és a 23-ás pontokat. (ezek: 21. Javaslat 10485/4 hrsz-ú ingatlan Kutyamenhely Alapítvány részére történő ingyenes használatba adására és 23. Javaslat a Fő tér 9. szám alatti ingatlan raktárának bérbeadására)
Dr. Czeglédy Csaba kifogásolja, hogy  a képviselők nem kapták meg a zárt ülés napirendjére felveendő javaslat szövegét. Dr. Puskás Tivadar jogosnak ítéli a kifogást, majd a jegyzőtől kéri a leendő napirendi pont szövegének kiosztását.

8:50 Érkeznek a szombathelyi politikusok
Egyre nagyobb a nyüzsgés a Városházán. Már két képviselő is helyet foglalt a nagyteremben: Németh Kálmán (MSZP-SZTKE) és Horváth Zoltán (LMP)

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére