Közgyűlés ÉLŐ: Vége az éjszakai tanácskozásnak

EB • 2013. január 31., csütörtök •
A 2013-as esztendő első közgyűléséről köszöntjük Önöket! Ahogy azt már megszokhatták, itt ülünk a Városháza nagytermében és beszámolunk Önöknek a legfontosabb történésekről. A tervezet szerint 38 napirendi pontot tárgyal a testület.

0:20 Jó éjszakát, Szombathely!

Hogy stílszerűen búcsúzzunk, és tartsuk a keretes szerkezetet. Az összegzést a késői órára való tekintettel későbbre halasszuk. Vidám és uncsi, plakátragasztós majd arra reagálós,  drámai és cirkuszi jelenetek tarkították a csütörtök reggel kezdődő, éjszakába nyúló testületi ülést. Köszönjük, hogy velünk tartottak!

0:03 Szerbusz Február, Isten éltesse Molnár Miklós alpolgármestert!

Kedves olvasók, nem hittük, hogy a Közgyűlésen érjük meg az év második hónapjának beköszöntét, de mégis... Február van, hivatalosan még tél, de a szívünkben és bensőnkben talán már érezzük, hamarosan itt a langyos szellők és a simogató napfény időszaka.

Aztán hirtelen tapsvihar tör ki, Puskás Tivadar köszönti fel születésnapja alkalmából Molnár Miklós alpolgármester urat. Isten éltesse innen is!

23:40 Drámai pillanatok

Czeglédy Csaba frakcióvezetőt megkérte Puskás polgármester, hogy tegye vissza az asztalra a heves vita közben földre került, széttépett távhőrendeletet,  de ő ezt második kérésre sem tette meg. Dr. Puskás Tivadar polgármester odament,  felvette azt és az asztalra tette. Erre  az MSZP frakcióvezetője úgy reagált, hogy " Ennyit ér a munkája, polgármester!"- mindezt gúnyos nevetés mellett.  Hulla csend a teremben...

23:15 Álmosak az operatőrök, de legalább vasárnap tíz előtt nem berregnek majd a fűnyírók.

Hatalmas horderejű témák már nincsenek hátra, de úgy döntöttünk, ha már eddig bírtuk, most már nem köszönünk el addig, míg vége nem lesz. Az operetőr kollégák álmosak, de látták már ennél extrább helyzetben is az élességet, ugyhogy bizonyára nem lesz baj az élőképes-közvetítéssel...

Számba vesszük, mi mindent csináltunk volna ma, ha nem itt ülnénk reggel 9 óta. Egy bejárónő biztosan jól jönne, de mielőtt belemerülnénk az álmélkodásba a fűnyírás szó üti meg a fülünket. Tudják, arról van szó, hogy mikor, illetve meddig lehessen füvet nyírni. Már írtunk erről is. Megszavazzák,hogy vasárnap és ünnepnapokon 1000 órát megelőzően, valamint 1800 órát követően tilos füvet nyírni. A rendelet március elsejétől lép életbe.

23:05 Maradunk

Az SZMSZ szabályzata szerint 12 órás lehet egy Közgyűlés, de megszavazzák, hogy végigviszik még ma. Vagyis utóbbit mi reméljük, mert csak röpke 50 perc van még a napból.

A 22-es pontnál vagyunk, az itt a kérdés, mennyi legyen a kéményseprő-díj.

22:30 Ugrunk

Mégpedig a 30-as napirendi pontra, ahogy arról még reggel megegyeztek a képviselők. Nem profitorientált városfejlesztő társaságot kell létrehozni a Savaria Városfejlesztési Kft.-ben. Dönteni kell az új ügyvezető személyéről is. Több kompetenciával is rendelkezik a jelölt, az ügyvezető és a műszaki munkatárs helyét is betölti majd. A fizetése brutto hatszázezer forint lenne, az ellenzék ezt " pofátlanságnak" tartja. Szakály Gábor és Lazáry Viktor alpolgármester is megerosíti, hogy ez jóval kevesebb, mint előtte a két külön munkatársé különn-külön,

Ennyi flakonos üdítő még nem sokszor fogyott is a Közgyűlésen, jut eszünkbe, ahogy végigpásztázunk a termen. Üres üvegek garmada, a kapott kávé is elfogyott már, de legalább mindenki fent van még.

 

22:05 Még mindíg itt vagyunk

Vége a dia-shownak, módosító javaslatokkal megyünk tovább. Közben még arra is volt időnk, hogy a naponta figyelemmel kísért közéleti online oldalakon túl a női portálok és a használtautók rejtelmeibe is beleássuk magunkat. Túl vagyunk a holt ponton, üdén és vidáman kísérjük a testület munkáját. A 20-as napirendi ponttal megyünk tovább, mely az IVS 2 pályázat beadásáról szól. Erről már írtunk, olvassa újra!

21:05 Településrendezünk

Jól esett ez a kis pihenő, nagyon reméljük most már letudjuk a maradék napirendi pontokat. Határozatképesek vagyunk -e egyáltalán? Mint kiderül, nem mindenki jelentkezett be a számítógépen.

Eláruljuk, háromnegyedd órája ugyanaz a téma, a szocialisták nagyon érdeklődnek a Településrendezési Terv iránt. Diáról-diára haladunk, de hogy figyel-e valaki, abban nem vagyunk biztosak. Közben odakint megvacsoráztunk, de kitartunk.

20:15 Idill

Kővári Attila beszél, de a polgármester úron kívül talán senki nem tudja miről. Mintha kezdene befáradni a testület is. A sorok igencsak szellősek, Balassa Péter olvasgat, Czeglédy Csaba a terembe járkál, jónéhányan kint levegőznek. Egyébként a 18-as pont van napirenden, mely szerint jóváhagyják az Okmányiroda bérleti díját. A helyzet az, hogy a bérleti díj kevesebb lesz, de eddig a város, ez után pedig a Vas Megyei Kormányhivatal fogja fizetni. A város tehát mindenképp jobban jár, de az ellenzék szerint nem szabadna olcsóbban adni.

Végre a polgármester kimondta a lényeget: nem kell a városnak kifizetnie 20 millió forintot, s a bérleti dííért még kap 15 milliót. Megszavazzák.

19:35 A városi tévé adná ki az önkormányzati hetilapot

Ezért módosítani kell az alapokiratot. Czeglédy tájékoztatóra kéri Koczka Tibor ügyvezetőt, arra kíváncsi tényleg megszűnnének-e a sportközvetítések. Az MSZP frakcióvezetője olyan verziót is vizionálni vél, hogy a PROMED javára dönt a bíróság, s akkor két heti lapot kellene finanszíroznia a városnak. Aztán már ott tartunk, hogy akkor miként oszlanának meg a hirdetések a kettő között.

Puskás Tivadar korrigál: felbontották a szerződést, jelenleg nincs önkormányzati hetilap.

Szakács Dávid leszögezi, nem tartanak igényt arra a minőségre, amit a PROMED nyújtott, Ezt már a decemberi Közgyűlésen is nyomatékosan kijelentették- emlékeztet. Hozzáteszi: remélhetőleg hamarosan pozitív bírósági itélet is születik. Czeglédy szerint meg kéne köszönni,  hogy a bizonytalan helyzet ellenére is kiadja... Végül megkapja a TV a jogot, hogy kiadhasson újságot.

19:10 Ösztöndíjat alapít a város

Gyorsan átmegy a civil koncepció is. Szombathely Visszavár címmel tanulmányi ösztöndíjat alapítana a város.

Az ösztöndíj program alapvető célja a felsőoktatásban nappali tagozaton tanulmányokat folytató szombathelyi fiatalok számára a lakóhelyükhöz történő kötődés erősítése, a tanulmányaik ideje alatt felmerülő költségek enyhítése, valamint a hiányszakmákban az utánpótlás biztosítása. Tekintettel arra, hogy az előzőekben meghatározott célok maradéktalanul összhangban vannak a „Szombathely visszavár” programban meghatározott alapvetésekkel, ezért javasolt a két program összekapcsolása.Az ösztöndíj program egyik alapeleme lenne, hogy olyan szombathelyi fiatalok tanulmányait támogassa, akik városunkban hiányszakmának számító felsőoktatási képzésben vesznek részt- így szól az előterjesztés.

A téma lázba hozta a képviselőket, sokaknak akadt még egy-egy jó ötlete. Szeretnék ha megfelelő pontszám után, megfelelően motivált diákok jelentkezhetnének rá. Elfogadják a módosító nyilatkozatokat is, így az iskola pszichológus is bekerül a támogatandó szakmák közé.

19:05 Tíz Tíz Tíz

Igen, elfogadják a tizes napirendi pontot is. Talán begyorsulunk, mert rögtön átmegy a következő három  pont is. Közben átköltöztünk a helyi televízió munkatársai mellé, megpróbáljuk elviselhetőbbé tenni a  késői munkát.

18:50 Este van, este van...

AZ AGORA veszi át az Oladi ÁMK közművelődési feladatait. Miközben szavaznak, mi arra gondolunk, hogy ma bizony nem lesz időben vacsora. Megszavazzák, azt leszavazzák, majd újra megszavazzák. Hatalmas a káosz.

18:10 Történelmi pillanatok

Módosítják a Berzsenyi Dániel Könyvtár alapokiratát. Erre azért van szükség, mert  év elejétől a város felel a könyvtár és a városi múzeum fenntartásáért. Az igazgató asszony azt mondja, nagyon örül, hogy az intézmény vissza kerül az eredeti közegébe. Nagy Zoltán múzeumigazgató is mikrofonhoz lép. Stopperrel a kezében érkezik,azt mondja, nem akarja átlépni a két percet. Regresszióban progresszívan dolgozunk. Nincsenek adósságaink és miértünk dolgoznak- ez Nagy Zoltán véleménye.

Az alapokiratok elfogadása után pályázatot írnak ki a múzeum igazgatói álláshelyének betöltésére. Czeglédy Csaba szerint az eljegyzői kérdésről is Közgyűlésnek kellene döntenie. Ha akarunk, találunk kapcsolódási pontot a témák között- így zárja le a polgármester.

17:50 Nevelőszülő- hálózat és bérlakásrendszer

Be kell vallanunk, tartottunk némi szünetet, de szomorúan tapasztaltuk visszatértünkkor, hogy semmi nem változott. Rendeletmódosítás zajlik hivatalosan, gyakorlatilag folytatódik az adok- kapok. A város szociális ellátása a téma.

Bölcsödei-díj bevezetése kapcsán bontakozik ki nagyobb vita. Kővári Attila matematika órát tart, a valós számok halmazánál mi feladjuk...

17:10 Átvállalja az állam az adósság egy részét

10 milliárd forint alá csökken Szombathely adósságállomány- jelenti be dr. Puskás Tivadar polgármester a harmadik napirendi pont tárgyalása előtt. Már folynak a tárgyalások arról, hogy az állam átvállalja az önkormányzat adósságának egy részét. Látni némi fényt az alagút végén- teszi hozzá.

16:55 Gazdaságot kell fejleszteni

Úgy tűnik, a szocialista szekció tényleg mindent megtesz, hogy éjszakáig itt legyünk. Molnár Miklós mindenre felkészült, önti magából a fontos adatokat, összefüggéseket és háttérinformációkat. Ami bizonyos, hogy gazdaságot kell fejleszteni, ez az alapja mindennek- vonjuk le a konklúziót. És újra Horváth Attilláé a szó. Fontos erény a kitartás, tudjuk mi is...

16:40 Czeglédy korrepetálná a polgármestert

Lejárt Czeglédy Csaba ideje, de nem fejezte be a mondanivalóját. Puskás polgármester hiába vonja meg a szót, nem jár sikerrel. Rá fér önre egy kis korrepetálás- vágja hozzá a frakcióvezető. Mi van itt, kérem szépen? Aztán Molnár Miklós alpolgármester átveszi a szót, és higgadt hangnemben próbál rendet teremteni. Nem azzal van a baj, hogy Fő tért fejlesztettek, hanem hogy nem volt fedezet a beruházásra, s utólag kellett megfinanszírozni- magyarázza. Most már mi is foglalkozhatunk fejlesztésekkel, de csak olyanokkal, melyeknek megvan a pénzügyi hátterük.

Vagy megnyújtjuk a takarónkat, vagy levágjuk a lábunkat. Nyilván az utóbbit nem akarjuk- vont festői párhuzamot Puskás polgármester.

16:10 Újra itt - mi is történt az elmúlt két évben?

Reméljük Torkos Csütörtök napján mindenki jól ebédelt, és újúlt erővel vág neki a hosszúnak ígérkező délutánnak. A második napirendi ponttal, adósságcsökkentéssel folytatjuk. Molnár Miklós alpolgármester már beszél, lassan feltöltődnek a sorok és mindenki a helyén. Tudjuk, hogy kevés fejlesztés volt, de azt egyéni erővel hajtottuk végre- emelte ki az alpolgármester. Hosszú távon olyan pályára került a város, amely fenntartja a működését- teszi hozzá. Németh Kálmán mondandójából az derül ki, hogy még az ellenzéki frakciónak is elfogadható a költségvetés.

Czeglédy Csaba szerint semmiféle fejlesztés nem történt a jelenlegi városvezetés alatt, " fogyókúrára fogták a várost"- fogalmazott. A politikai programbeszéd jó volt- reagált Puskás Tivadar polgármester. S hogy mi is történt? Elkerültük a csődöt- mondta. A LUK 700 fővel többet foglalkoztat, és megháromszorozódik a fejlesztő mérnökök száma is. Továbbá fejlesztett a Falco és újúltak meg iskolák is- sorolta a polgármester az eredményeket. Tény, hogy ezek nem olyan látványos fejlesztések, mint a Fő tér építése, de igenis történtek pozitívumok- összegzet. A gazdaságpolitikánk azért nem volt fejlesztésorientált, mert olyan csomagot kaptunk 2010-ben, melyben hatalmas eladósodottság volt.


14:30  Megvan az SZMSZ

Hosszas vita  és módosító nyilatkozatok végeláthatatlan sora után megszavazzák egy egyes napirendi pontot. Leszavazták Horváth Zoltán javaslatát, miszerint újra élőben közvetítse a városi TV a közgyűlést. Czeglédy Csaba azt ígéri, éjfél előtt nem végzünk… Reméljük az ebéd lehűti az igencsak forró levegőt.

16.00-ig szünet

13:30 "Amit ma az MSZP a Közgyűlésen művel az már hallatlan"

Így kommentálja a történéseket dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnokasszony. Kéri az ellenzéket, hogy kérjen bocsánatot... Van-e szükség a közgyűlés közötti vitára? Ez itt a kérdés.

Puskás Tivadar megvonja a szót, de Czeglédyt nem érdekli, mondja tovább.

Szakály Gábor szerint sokkal ésszerűbb lenne, ha az érdemi munka után, azaz napirendek megtárgyalása után beszélgetnének a közgyűlés közötti munkáról.

13:10 Még mindíg SZMSZ

Arról folyik a vita, hogy az ellenzék csak első olvasatban szeretné tárgyalni az SZMSZ-ről szóló határozatot. Czeglédy Csaba szerint a kisebbségben levőket akarják megszorítani, de lehet ez még másképp is, lehet hogy a jelenlegi többségből lesz még a kisebbség- mondja.

Zűrzavar a teremben. Balassa Péter beszél, mindenki más pedig hangosan kommentálja. Azt mondja, ha a Jobbik hatalomra kerül, az alpolgármesterek társadalmi munkában fognak dolgozni. Végre derű költözött a ide a Városháza nagytermébe.

12:50 Morcos nap ez

Lassan haladunk ma, a képviselők zsörtölődnek, vitatkoznak, húzzák az időt. Visszakeveredünk az elejére, az első napirendi ponttal folytatjuk, a következő percekben a város szervezeti szabályzatát állapítanák meg, de kitört a balhé. Gyebrovszki János kifakad, szerinte a város polgárai nem megfelelő módon vannak tájékoztatva. A balhé azért robban ki, mert a tervezet szerint kevesebbet beszélhetnének a képviselők a közgyűlséen.

12:25 A Skanzen is a városhoz kerül

Hosszas tárgyalás után végül egyhangúlag elfogadják a MÁV-ingatlanokról szóló határozatot. Ingyenesen a város tulajdonába kerül a Vasi Múzeumfalu is. Sági József képviselő helyesbít, már Skanzennek hívják.

A törvény szerint ugyanis  a helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok között sorolja fel a Múzeumfalut. Ennek a feladatnak az ellátását segítené az önkormányzat területén található ingatlan tulajdonjogának a megszerzése. Lazáry Viktor szerint a rekreációs elképzelésekbe is illene a terület, ezért kéri a képviselőket, támogassák a javaslatot.

Elfogadják azt is, hogy ezentúl Vasi Skanzen lesz a hivatalos neve a múzeumfalunak.

11:55 A városé lesznek a Haladás- ingatlanok

Döntés született, hogy a kormány kiveszi a Haladás- ingatlanokat a MÁV tulajdonából, és azt ingyen a Szombathelyi Önkormányzatnak adja. Most a tulajdonjog megszerzéséről és az erről szóló szerződésről kell szavazni. Mint ismeretes, az előző városvezetés meg akarta vásárolni őket, de nem siekrült. Egyébként mindenki örömét fejezi ki, hogy sikerült megszerezni az ingatlanokat.

Lazáry Viktor szerint ez hatalmas lehetőség, mert megindulhat a város ezen területének fejlesztése, fejlődése is. Tegnap számoltunk be róla, hogy a Csónakázó-tó mellett fitness park fog épülni.

11:40 Végre, szavazunk!

Hosszas vita után, melynek már azt sem tudjuk mi volt az eleje és mi a vége, hirtelen szavazással folytatjuk. Reméljük begyorsulunk és neki látunk a napirendi pontok tárgyalásának. Bizonyára a karácsonyi szünet után hiányzott már mindenkinek egy jó kis vita, mert nagyon belemelegedtek a városatyák. Elfogadják az a és b pontot is.

11:15 Hó helyzet

Arról megy a vita, hogy mit takarított el a SZOVA és mit nem. Molnár MIklós alpolgármester arra figyelmeztet, hogy mindennek van egy pénzügyi oldala. Az elvárások nincsenek összhangban a város pénztárcájával- mondja. Egyébként 100 millió forintot különítettek el hóeltakarításra és kátyúzásra.

11:00 Ki és miért volt jelen a konferencián?

Az ellenzék kifogásolja, hogy nem hívták meg őket a Nyugat Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ múlt heti konferenciájára a Weöres Sándor Színházba. Molnár Miklós elmondja, hogy ki miért, és milyen titulusban volt ott. Egyébként a kormány, a három önkormányzat, valamint a képzésért felelős személyek vettek részt a tanácskozáson.

10:45 Ron Werber visszatért!

" Heteken belül megindítjuk a háborút, visszamegyünk az utcára"- ilyen feliratú plakátot kapunk kinyomtatva. A közgyűlés hangulata és a minap napvilágot látott plakátok valóban erre engednek következtetni. Tegnap a polgármester közleményben kérte az ellenzéket, hogy hagyjanak fel a gyűlöletkampánnyal.

10:40 Mozgalmas húsz percünk volt

Kezdjük ott, hogy játszik vekünk a technika ördöge, végül a mobil internet megolja a problémát. Molnár Miklós gazdasági ügyekért felelős alpolgármester a város adósságáról beszélt, mely 2002 és 2010 között megtízszereződött. Ha veszünk fel kölcsönt, azt előbb-utóbb ki kell fizetni- összegzett.  Majd Horváth Attila arra kíváncsi, mikor jönnek a források. Indulatos perceken vagyunk túl.

10:25 Elment az internetünk, miközben Szakály Gábor tanácsnok rendet rakott

Itt vagyunk, csak néhány perce elszakadtunk a világhálótól. Szakály Gábor egyébként rendett vágott, megkérte a szocialista szekciót, hogy ne a Közgyűlésen kampányoljanak. Aztán Balassa Péter kap szót, szerinte sokat járt Hende Csaba Szombathelyen, ez már kampány lehet. Puskás Tiavadar emlékeztet, a honvédelmi miniszter egyben Szombathely országgyűlési képviselője is, és a munkáját végzi.

10:10 Kéne egy boxzsák

Gyebrovszki János képviselő igen sok gyorsítót ihatott reggel, mert percek óta sorolja kifogásait. Szerinte " azért halnak meg emberek, mert nincs tető az acsádi idősotthonon  és át kellett helyezni őket", majd hirtelen a hóhelyzetre ugrunk és még kitudja mire. Hirtelen úgy érezzük, kéne egy boxzsák, hogy levezessük a felkeltett  indulatokat.

9:50 Megy az "adok-kapok"

Dr. Puskás Tivadar elmondja, hogy az idősotthonnál biztosítási gondok merültek fel, azért áll az ügy. A 800 millió forintos kormányzati támogatásnak örülni kell, és nem azzal foglalkozni, hogy a többiek mennyit kaptak- ad választ.

Lazáry Viktor alpolgármester azzal folytatja, hogy " nem ritka  a Közgyűlésen, hogy Czeglédy Csaba frakcióvezető úr elferdíti itt a dolgokat." Gyebrovszki János elejt egy gyúnyos nevetést, a sportügyekért is felelős alpolgármester azonban leinti: " vagyok olyan kapcsolatban a sportszervezetek vezetőivel, hogy a helyszínen és az irodámban is beszélgessek velük. "Született egy javaslat, miszerint Rácz Gábor végezze a munkát a Haladás VSE-nél. Tudni illik, előtte a Sportigazgatóságot vezette színvonalasan, és nem a FIDESZ emberének tekinthető- hangsúlyozta Lazáry.

9:40 Beszámolókkal folytatjuk

Nem akarok hosszas fejtegetésbe belemenni- kezdi Czeglédy Csaba az előző Közgyűlés óta eltelt időszak beszámolóit. Aztán persze belemegy... Nem érti, hogy az acsádi idősek otthonának tetejét miért nem sikerült megjavítani tavaly március óta.

Nem akarunk mi sem hosszas fejtegetésbe kezdeni, de bámulatos, hogy miként tud reggel tíz előtt ilyen sebességgel ennyi mindent elmondani egy megszólalásban. Ha lenne olyan verseny, hogy " a percenkénti szavak száma", akkor mi biztosan a frakcióvezetőnek adnánk a díjnyertes kupát.

9:35 " Mert én így döntöttem"

Vágja oda a polgármester Czeglédynek. Úgy tűnik, jót tett a pihenés a polgármester úrnak, katonásan úgy haladunk, ahogy ő mondja. Mögülönk helyeslő hangok szűrődnek ki... A napirendi pontok meghatározásának sorrendje zajlik éppen.

9:25 Jó gazdasági mutatók

Még mindíg Harangozóné Vigh Ilona, a Kormányhivatal Munkaügyi központjának vezetője beszél. Szó volt a város nagy foglalkoztatóiról, és a decemberben kormányhatározatban is rögzített Járműipari Centrumról is. A foglalkoztatottság pedig emelkedett Szombathelyen, jobban az országos szintnél. Czeglédy Csaba, az MSZP frakcióvezetője propaganda beszédnek titulálja a beszámolót. Közben megérkezik dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok asszony is, ezúttal piros blézerben képviseli a női szakaszt.

9:10 Számok és vihar előtti csend

A foglalkoztatottsági ráta alakulásáról hallunk előadást, de sok nekünk ez a rengeteg szám így kora reggel. Úgy tűnik, a képviselők sem ébredtek még fel igazán, mindenki maga elé figyel, olvas, jegyzetel és talán bóbiskól is kicsit. Fura ez a csend, de kiélvezzük, lesz ez még így sem. A Városházának ezúttal is tartozunk egy hatalmas köszönettel, friss kávéval vártak bennünket, média munkásokat. Még mindíg számok, ugyhogy benevezünk egy erős feketére.

9:00 Jó reggelt Szombathely!

Tavaszt idéző napsütésban érkeztünk az év első közgyűlésére, reméljük a képviselőkre is jó hatással lesz a langyos időjárás. Kezdünk is, dr. Puskás Tivadar polgármester megnyitja az ülést. A szocialisták egyébként posztereket ragasztottak mögéjük a falra, ha innen jól látjuk, az acsádi idősotthon van rajtuk. Egyenlőre csendesek, de van olyan érzésünk, nem fog sokáig tartani.

 

közösség

további frisss

lap tetejére