Közgyűlés ÉLŐ - 19:01 Extrém-számla bizottság alakulhat

bz • 2012. szeptember 27., csütörtök •
Kedves Olvasónk! Véget ért a Szombathelyi Önkormányzat Közgyűlésének nyilvános része. Most mi is búcsúzunk. Köszönjük figyelmüket!

19:01 Az extrém távhő számlák olykor rendszerhibából (leolvasó, szolgáltató stb...) eredhetnek. A fogyasztó azonban nem vagy csak nehezen élhet jogorvoslati jogával. A helyzet most rögtön ugyan nem változik meg, de a közgyűlés létrehozott egy bizottságot, amely a probléma megoldását kutatja.

18:53 Utólag módosították az AGORA pályázatról szóló napirendet. Többek között az előkészítésre szánt összeget emelték meg egyhangú szavazással.

18:50 Eljutottunk ugyan a huszadik napirendhez, de visszatértünk a tizenhatodikhoz. A mai napon nem ez az első eset, hogy többször napirendre kerülnek egyes pontok.

18:33 Második nekifutásra elfogadták a 17. napirendi pontot. Ez szerint a Savaria Szimfonikus Zenekar kezelésébe adják a Szimfónia Kávézó területét.

18:23 Egyhangú szavazással elfogadták a köztisztviselőkre vonatkozó extikai kódexet. Ahogy megszavazták a multi funkciós közösségi központ létrehozásáról. December 7-ig benyújtható egy pályázat, amelyen indulna az AGORA is. Az önkormányzat ehhez adott hozzájárulást. Jól jönne a pályázat a városi kulturális cégnek hiszen legalább 500 millió forint vissza nem térítendő támogatást lehet nyerni vele. Ebből akár az AGORA - Művelődési és Sportházat is felújíthatják.

18:20 Csökkentették néhány fővel az AGORA kötelékében betölthető álláshelyek számát, majd döntöttek az év végén lejáró igazgatói posztra kiírt pályázatról is.

18:06 Értelmezés után a közgyűlés elfogadta a frakcióvezetői indítványt – ez szerint a jövőben módosítják a bizottságra vonatkozó szabályokat, hogy az iskolák központi szakmai irányítást végző Klebensberg Kunó intézet helyi tagjai vegyenek részt az oktatási bizottság ülésén.

18:04 „A szombathelyi választók nem hatalmaztak fel bennünket arra, hogy az általános iskolák szakmai irányítását kiadjuk a kezünkből” – hangoztatja Dr. Czeglédy Csaba (MSZP), majd hozzátette 2013 januárjától a kormány veszi át az irányítást. Czeglédy az önkormányzat oktatási bizottságának létéért is aggódik. Azt javasolja, hogy az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát módosítsák úgy, hogy az iskolák szakmai irányítása a helyi oktatási bizottságban történjen a jövőben.

17:58 „A szombathelyi választók nem hatalmaztak fel bennünket arra, hogy az általános iskolák szakmai irányítását kiadjuk a kezünkből” – hangoztatja Dr. Czeglédy Csaba (MSZP), majd hozzátette 2013 januárjától a kormány veszi át az irányítást. Czeglédy az önkormányzat oktatási bizottságának létéért is aggódik, hiszen az üzemeltetés lesz csupán a helyi önkormányzatok feladata.

17:53 Továbbra is itt működnek az iskolák, a tanárok továbbra is szombathelyiek lesznek – hangsúlyozza Dr. Puskás Tivadar, polgármester. Az ellenzéki aggodalmak alaptalanok, az átszervezés után is alapvetően helyben dőlnek el a dolgok.

17:26 Heves vita bontakozik ki a kilencedik napirendi pont tárgyalása közben. Az általános iskolák szakmai irányítása állami kézbe kerül. Dr. Czeglédy Csaba (frakcióvezető, MSZP) szerint nem szabadna elvenni a döntést onnan, ahol az iskolák működnek. Úgy gondolja, veszélybe kerülnek a szombathelyi közoktatás vívmányai. Felszólalása során kifutott az időből, majd hangoskodás következett, végül szünet. Kb. 10 percig.

17:00 Bölcselkedő hangulatba kerültek a szombathelyi politikusok. Történelem, nyelvészet, néprajz – többen is bizonyították jártasságukat a témákban. Legutóbb Dr. Czeglédy Csaba idézte az Akadémia nyelvészeinek álláspontját. A frakcióvezető egyébként most öt perces egyeztetésre alkalmas szünetet kért, hogy frakciója egységesen szavazhasson.

16:57 Sági József (Fidesz-KDNP) hosszú történelemórát tartott Grúzia történetéről. Azt pedig szerinte nem érdemes vitatni, hogy a Georgia és Grúzia elnevezés is helytálló.


Nagyobb térképre váltás

16:40 Grúzia vagy Georgia? Dr. Puskás Tivadartól megtudtuk, hogy ma a Georgia név használatos. Mindezt a hetedik napirendi pont tárgyalása közben derült ki. Horváth Zoltán (LMP) kijelentette, hogy támogatja az előterjesztést, miszerint Kutaiszi Szombathely testvérvárosa legyen. Az MSZP nevében Dr. Czeglédy Csaba kifejtette nem tudják támogatni a kapcsolat létrehozását, mert a várossal kapcsolatban nem találtak történelmi vagy kulturális kötődést.

16:35 Az önkormányzat valóban vizsgálja a parkfenntartó beolvasztását a városgazdálkodásba. Egy jövőbeni törvényi változás miatt mérlegelték, hogy a SZOVA feladatait (hulladékgazdálkodás, városgazdálkodás és városüzemeltetés, köztisztaság) kiegészítenék a parkfenntartással. A lépést tehát nem a Parkfenntartó gazdasági helyzete indokolja – mondta Marton Zsolt, alpolgármester.

16:31 Minden kezdet nehéz – kezdi válaszát Horváth Csaba (Fidesz-KDNP). A parkfenntartó kevés géppel és minimális létszámmal vágott neki két éve a munkának. Horváth elismeri, hogy kezdetben lehettek panaszok a munkára, manapság azonban sok dicséretet kap a cég.

16:25 A parkfenntartó olvadjon bele a SZOVÁba, ha lehet még januárban – ezt javasolja Dr. Czeglédy Csaba (MSZP). Németh Kálmán (SZTKE) szerint jelenleg a parkfenntartási tevékenység több pénzbe kerül, mint korábban, a minőség azonban éppen ellenkezőjére változott.

16:22 Elégedetlen a parkfenntartó eredményeivel Balassa Péter (Jobbik). A képviselő szerint egyenesen hiba volt létrehozni a céget: „csak öntjük bele a pénzt” – fogalmazott. A parkfenntartó igazgatóját pedig alkalmatlannak tartja a feladat ellátására.

16:16 Kiegészülve 13 főre, folytatódik a munka. A részben önkormányzati tulajdonú cégek féléves beszámolóit fogadják el.

Kedves Olvasóink! Reméljük önök is megemésztették az ebédet. A képviselők még nem, talán ezért jelentek meg csak minimális létszámban a délutáni felvonásra. Hamarosan folyatatjuk közvetítésünket.

 

Délelőtt írtuk


A beszámolókat elfogadták, most szünet kezdődik 16 órakor folytatódik a Szombathelyi Közgyűlés.

14:16 A Falco KC Szombathely beszámolójánál megtorpanunk. Dr. Czeglédy Csaba, szocialista frakcióvezető elmondja, néhány évvel ezelőtt a Falco kosárcsapatától 35 millió forint közpénzt utaltak egy szombathelyi ügyvéd letéti számlájára. Többet erről egyelőre már csak azért sem tudunk, mert bár a bíróság adatszolgáltatásra kötelezte a Falco KC-t, a csapat működtetője fellebbezett az ítélet végrehajtása (azaz az adatszolgáltatás) ellen – ismertette az ügy néhány részletét Czeglédy.

14:15 Ebédszünet előtti hajrá: sorra fogadják el a féléves beszámolókat a képviselők.

13:51 Vesztegetés gyanújával ismeretlen tettes ellen érkezett feljelentés az ügyészséghez – a részleteket azonban nem tudjuk meg Németh Gábortól. A SZOVA vezérigazgatója azt ígéri, hogy zárt ülésen ennél többet is mondd. Németh arról is beszámolt, hogy a dolgozók egészségnevelésére 7 és fél millió forintos támogatást nyert a TÁMOP programban. A svájci frankban felvett hitelek kamatait már visszafizették, jelenleg már a tőketörlesztés zajlik – teszi hozzá felszólalása végén.

13:21 Gerjedés és lepke okoz derültséget Sági József (Fidesz-KDNP) felszólalása közben. A lepke egyébként a kecskével együtt reggel kilenckor érkezett a terembe. A gerjedés pedig a hangosítás problémáira utal. A közönség olykor zavaróan hangos – jegyzi meg a képviselő.

13:12 A költségvetés módosítását a képviselők elfogadták 14-3-2 arányban.

12:50 Százmillió helyett hatvanöt millió forintot kap a Szimfonikus zenekar a várostól - ez az egyik költségvetési módosító javaslat. A harmincöt millió forint többletet a költségvetés más tételeire fordítják. A szociális támogatásokat csökkentik, az Agora pályázat költségeit növelik.

12:32 A szimfonikusok átvétele felelősségteljes döntés volt – reagált Lazáry Viktor, alpolgármester Dr. Czeglédy Csaba szavaira. A szocialista politikus korábban a zenekar finanszírozásának hiányosságait kutatva arra a következtetésre jutott, hogy a belügyminisztérium nem utalta át támogatását. Lazáry szerint tavaly is tudta mindenki, hogy anyagilag megterhelő az intézmény üzemeltetése. Az alpolgármester szerint hamarosan dönteni kell például a Berzsenyi Dániel Könyvtár sorsáról is.

11:50 Negyedszer is módosíthatják a város idei költségvetését. Molnár Miklós, a terület felelőse az előterjesztéssel kapcsolatban elmondta, a módosítások nem eredményeznek hiányt, tervezhetetlen bevételekre nem alapoztak kiadásokat. (A napirend részletei itt olvashatók.)

11:40 Interpellációk következnek. Horváth Zoltán (LMP) a civilek ügyében valamint az önkormányzat működésének átláthatóságával kapcsolatban tett fel kérdéseket.


Dr. Puskás Tivadar, polgármester

11:19 Levelezünk ebben a kérdésben, jó úton haladunk abba az irányba, hogy a telek ingyen a városé legyen – reagál Dr. Puskás Tivadar, polgármester az alábbi kérdésre. Orbán Viktor egyébként az Illés Akadémiát valamint a Haladás stadionját szeretné megtekinteni a vasi megyeszékhelyen – állította Dr. Czeglédy Csaba. Dr. Puskás Tivadar javítja: a miniszterelnök az LUK-ban átadja a 700 új munkahelyet jelentő fejlesztést. Az átadás utánra a helyi vezetés ajánlott neki programokat, köztük a Haladás pálya megtekintését, remélve, hogy az építéshez segítséget nyújt az állam.

11:11 Október 26-án Szombathelyre látogat Orbán Viktor – osztotta meg értesülését Dr. Czeglédi Csaba. Az MSZP frakcióvezetője szerint ki kellene használni az alkalmat és megkérdezni a miniszterelnöktől, hogy mi a helyzet a MÁV ingatlanokkal. Emlékeztette a közgyűlést arra, hogy a Haladás stadionját már régóta szeretnék városi tulajdonba venni.

11:03 Vagy elkezdik a Nyugat-Magyarországi Egyetemen a műszaki képzés fejlesztését vagy lemaradunk róla és megteszik máshol. Molnár Miklós alpolgármester elmondta, tárgyalnak az egyetem rektorával Sopronban. A 3. járműipari centrummal összefüggésben Molnár úgy véli a versenyképesség érdekében nem szabad elmenni a lehetőségek mellett.

10:51 Mi a helyzet a Vát-Porpáci reptérrel? – az aktuális kérdést Balassa Péter (Jobbik) hozza szóba. Szerinte nem volna baj, hogyha nem az újságokból kellene tájékozódnia. Dr. Puskás Tivadar, polgármester rövid reakciója: a reptér egy magánberuházás, a befektetőket kell megkérdezni a projektről.

10:21 Szombathely képes finanszírozni önmagát, idén hitel igénybevétele nélkül kétmilliárd forint értékben törleszti hiteleit a város – fejtette ki Molnár Miklós, alpolgármester Balassa Péter kérdésre adott válaszában. Hiába azonban a jó gazdálkodás – teszi hozzá Molnár – a bankoknak egyelőre nem áll szándékában visszatérni az önkormányzatok finanszírozásába.


Balassa Péter (Jobbik)

10:13 Szeptember közepén felmentették a városi rendőrkapitányt, Hollósi Gábort – emlékeztetett Balassa Péter (Jobbik). Szerinte ez is arra utal, hogy Vas megye és Szombathely már nem a béke szigete. A képviselő nehezményezi, hogy a városvezetők „csendben, tátott szájjal nézik” a késeléseket, vascsővel verekedést, drogcsempészek elfogását stb… Balassa attól tart, hogy vannak még olyan ügyek, amelyekről nem tudunk. Szeretné azonban, ha a rendőrök tájékoztatnák a városvezetőket.

10:11 Mikor kapja meg a Markusovszky kórház a belgyógyászati tömb felújításához szükséges önrészt? – kérdezi Dr. Czeglédy Csaba. A döntés ugyanis már nem helyben dől el, lévén a magyar állam az intézmény tulajdonosa. Dr. Puskás Tivadar szerint a szakmai munkát nem befolyásolja a tulajdonos személye. A polgármester szerint az állam igenis jó gazda. A frakcióvezetői kérdésre később válaszolni fog – ígéri a városvezető.

10:04 Volt-e konfliktus a Kaufbeuren városával amiatt, mert Szombathely nem tett eleget egy meghívásnak? A kérdést Németh Kálmán (SZTKE) dobta fel. Marton Zsolt, alpolgármester visszautasította a dolgot. Elmondta, akadályoztatva voltak a város illetékesei, ezért nem tudtak kimenni a német városba. Néhány nap múlva azonban ő maga ment a helyszínre és kért elnézést a kaufbeureni városi tanácstól. Diplomáciai konfliktusról azonban nem beszélhetünk – tette hozzá Marton.

9:44 A napirendet, kisebb módosításokkal elfogadta a közgyűlés 12-0-5 arányban (igen-nem-tartózkodás). Az 15. ponttal indítanak.

9:31 Elkapkodtuk ítéletünket a némaságról. Németh Kálmán (SZTKE) most azt javasolja, hogy tűzzék napirendre a Falco beruházásának témáját.

9:29 Tél Lászlóné a keleti városrész megaláztatásáról beszél. Napirend előtti felszólalásában sérelmezi, hogy a képviselők közül csak egy ember (Horváth Zoltán, LMP) jelent meg a Falco beruházásairól szóló fórumokon. Télné, a városrész civil hangadója, hozzáfűzi, hogy az előző városvezetés sem mutatott különösebb érdeklődést a forgácslap gyár környékén élők sorsa iránt. Azt kéri, hogy független szakértővel készítessenek felméréseket, mert szeretnének megbizonyosodni arról, hogy valóban nem egészségtelen-e a gyár működésekor képződő por. Tél Lászlóné szavai süket fülekre találtak. Felszólalására egyetlen képviselő sem reagált rá.

9:12 Ünnepélyes pilanatok következnek. Lorencz Péter, polgármesteri emlékérmet kapott. Lorencz Péter 1984-ben férfi magasugrásban ezüstérmes lett a paralimpián.

9:07 Az ülés kecskés nyitánya után Dr. Puskás Tivadar, polgármester megragadja az alkalmat, hogy Pars Krisztián olimpiai bajnokságáról valamint Hatos Gábor és Ligeti Dániel kiváló szerepléséről megemlékezzen.

9:00 Kecskét hozott magával a ülésre Dr. Czeglédy Csaba, az MSZP frakcióvezetője. Azt mondja, a Vát-Porpác közé tervezett reptéri beruházás elmaradására szeretné ezzel felhívni a figyelmet. Szezonnyitóra mindenesetre figyelemfelkeltő lépés volt, az biztos. A kecske ürüléknek dobozt eledelnek pedig zöld ágat valamint fekhely gyanánt pokrócot is hoztak a gondos képviselők.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére