Közgyűlés - ez történt a márciusi ülésen

bz • 2012. március 29., csütörtök •
A márciusi közgyűlés maratoni ülése a 20-as napirendi pontnál megakadt. Így online közvetítésünk 20 órakor véget ért. Az eddig történteket itt olvashatja, a további, minden lényeges fejleményről pénteken összefoglalót olvashat a Frisss.hu-n. Köszönjük a figyelmet!
Közgyűlés - ez történt a márciusi ülésen

19:50: A márciusi közgyűlés maratoni ülése a 20-as napirendi pontnál megakadt. Így online közvetítésünk 20 órakor véget ért. Minden lényeges további fejleményről, pénteken összefoglalót olvashat a Frisss.hu-n. Köszönjük a figyelmet!

19:43: Még mindig a 20-as napirendi pont a téma. Visszahozták. Az önkormányzati vagyontárgyak értékesítése a téma.

19:23: Ismét folytatódik a közgyűlés. Indulat nélküli munkát kér a polgármester.

19:05: Paprikás a hangulat a Városháza nagytermében, dr Czeglédy Csaba hozzá szeretne szólni a 20-as napirendi ponthoz, amit a polgármester már lezártnak tekint. Az MSZP frakcióvezetője a közgyűlés törvényességét kérdőjelezi, a hangnem miatt szünetet rendel el a polgármester, majd ugyanott folytatódik a vita, ahol abbamaradt : így ismét 10 perc szünet a "bünti".

19:00: Friss hír: Elvették Schmitt Pál doktori címét. 33 igen, 4 nem szavazattal döntött a szenátus. A Semmelweis Egyetem legfőbb önkormányzati szerve, a Szenátus döntött arról, hogy megvonja a politikus doktori címét. A közgyűlés közben kapják a hírt a szombathelyi politikusok.

18.30: Tájékoztató az önkormányzat tulajdonában lévő, elidegenítésre jelölt lakások forgalmi értékéről és felújítási költségeiről- ez a napirendi pont címe. Balassa Péter (Jobbik) módosító javaslata szerint mégse legyenek értékesíthetőek a lakások - ezt elutasítják a képviselők. De több módosító javaslat mellett elfogadják azt a határozatot, miszerint 56 lakás esetében először pályáztassák meg a felújítás melletti bérbeadást, mielőtt az értékesítésükről döntenének.

18:10: Hirdessük meg kelet-magyarországi lapokban az önkormányzati, eladásra kínált lakásokat-javasolja Gyebrovszky képviselő (MSZP), hisz ha ideköltöznének az ország más részéről, javulna a demogfráfiai mutatója Szombathelynek. Dr Puskás Tivadar polgármester hozzátette, bár tény hogy 80 ezer fő alatt van a lakosság, 2008-hoz képest többen laktak Szombathelyen 2011-ben - a legutóbbi adatok szerint.

18:05: A Távhő Szolgáltató Kht jövője a téma. Nem születik döntés ma, egyelőre még kidolgozatlan a társaság hatékonyabb működése érdekében meghozni kívánt javaslat.

17:55: Némi csúszással folytatódik a közgyűlés. Hamar négy napirendi pontot megszavaz a közgyűlés, még csak a 14.-nál tartunk, és már hat óra.

16:50: Szünetet rendelt el a polgármester, mert  kiállításmegnyitó lesz a Képtárban. Dr Puskás Tivadar köszönti Káldy Lajos festőművészt jubileumi tárlata  és 90. születésnapja alkalmából. A közgyűlés 17.30-kor folytatódik.

16:45: Megszavazta a képviselő testület a 10. napirendi pontot, amely  Javaslat a közterületek használatának szabályairól szóló 2/2011.(I.31.) önkormányzati rendelet módosítására. Dr Takátsné Dr Tenki Mária tanácsnok asszony örömét fejezte ki az egyhangú igen szavazatok után, felhívva a figyelmet arra, hogy a napirendi pont számos olyan elemet tartalmaz , amely könnyíti az együttélést a városban.

16:35: Elfogadta a közgyűlés a javaslatot a mezőőri szolgálat létrehozására. Szombathely közigazgatási területéhez tartozó termőföldek őrzése lesz a mezei őrszolgálat feladata.

16:30: Elfogadták a kommunikációs tájékoztatóját a tervezett biomassza erőműnek, azzal a kiegészítéssel, hogy a projectben helyszín megjelölésként Szentkirály neve is szerepeljen.

16:21 A cég hazai képviselője hangsúlyozza, hogy ez egy környezetvédelmi beruházás, amely megfelel az összes hazai és uniós irányelvnek. A skandináv technológiáról bővebb felvilágosítást egy bizonyos Gregor Zita nevű Grenoros munkatárs ad.

16:17 Molnár Miklós (ProSavaria): minden befektetésnek pozitív hozadéka van a városi költségvetésre. Az alpolgármester elmondja: több beszállító is megkereste már, hogy segítsen felvenni a kapcsolatot a Grenorral. A kételyeket hamarosan teljes egészében eloszlatják.

16:15 Marton Zsolt (Fidesz) visszatereli a szót a napirend medrébe és megnyugtatja Czeglédy Csabát, hogy nem lesz veszteséges a cég.

16:12 Dr. Czeglédy Csaba (MSZP) szerint egy furcsa szombathelyi helyzetnek köszönhető, hogy nem adhatják oda ingyen a telket, helyette annyit legalább el kell kérniük érte, mint amennyiért vették. A szocialista politikus az irányú félelmének ad hangot, hogy vajon versenyképes lesz-e az erőmű annak fényében, hogy a közelmúltban kettő is bezárt.

16:10 Befutott Szakály Gábor, (Fidesz). A polgármester rögtön üdvözli és reméli, hogy „harcképes állapotban” érkezett az ülése.

16:06 Dr. Puskás Tivadar, polgármester kéri a környezetvédelmi és kommunikációt tanulmányok elkészítését és reméli, hogy a beruházás nem okoz kárt a városnak. Sági József (Fidesz) kéréseket fogalmaz meg: A szentkirályi városrész lakói kapjanak maximális tájékoztatást. Az erőmű ne rontsa az életkörülményeket.

16:05 Az igazgató gondolatai:

A Grenor nemzetközi piacokon megújuló energia-projektekkel dolgozik. A magyar befektetések közül a szombathelyi lenne az első. Norvégia abban az előnyös helyzetben van, hogy majdnem 100 százalékban megújuló energiából (pl. vízenergiából) gazdálkodik az ország. Ugyanakkor a további vízenergia kapacitás véges, ezért új technológiákat keresnek. A cég nem csak a víz, hanem a biomassza hasznosítását is kutatja.

Örülnek, hogy gyümölcsöző kapcsolatot alakítottak ki Magyarországgal és külön Szombathellyel – emeli ki az igazgató. Reméli, hogy a szakértelmüket itt is hasznosíthatják. Megértik a helyi politika célkitűzését, miszerint a fosszilis energiahordozókat megújulókra cseréljék. A bioerőműben megtermelt villamos energiát az országos hálózatra táplálják be, a hőt a város hasznosítja a távfűtés rendszerében. A cég reméli, hogy kialakul a mindkét fél számára gyümölcsöző üzleti kapcsolatban.


15:58 A magyar cég norvég anyacégének igazgatósági elnöke beszél most a közgyűlésen.

15:56 Idő közben megérkeztek a közgyűlésre Grenor Hungária (a cég aki bioerőművet építene) képviselői és helyet foglaltak a Frisss.hu tudósítójának helye mögött. A közgyűlés elfogadta, hogy a 17-es napirendi pont tárgyalása következzen.

15:49 Ismét Gyebrovszki képviselő ragadja magához a szót. Szerinte az érintett utak karbantartására sokkal jobb lenne felkérni azokat a föld-tulajdonosait, akiknek a területén áthalad az út. Sági József (Fidesz) egyetértését fejezi ki. Rövid történelmi áttekintés után javasolja, hogy a karbantartást ne vállalja magára a közgyűlés.

15:47 Száztizennégy kilométer külterületi út sorsáról dönt most a közgyűlés.

15:44 Költséghatékonysági okokból megszűntetnek egy 16-0-0 arányban megszűntetnek egy takarítói és a egy portás állást a Kereskedelmi és Vendéglátó ipari Szakközépiskolában.

15:43 A képviselő javaslatát a közgyűlés elutasította 5-0-11 arányban. Végül a közgyűlés 12-0-5 arányban a szerződésmódosítás mellett szavazott.

15:39 Gyebrovszki János (MSZP) javaslatára elhalasztották a Szombathelyi Egyházmegyei Karitásszal kötött ellátási szerződés módosítását. Kérését azzal indokolja, hogy a szerezet képviselőit nem tudta megkérdezni, mert azok nem jelentek meg a bizottsági ülésen.

15:34 Idősügyi beszámoló 14-0-0, Rehab Team szerződésmódosítás 13-0-0 arányban elfogadva.

15:22 Rövid vita után a közgyűlés 15-0-0 arányban elfogadta a harmadik napirendet, azzal a kiegészítéssel, hogy elsősorban a nevelőszülői hálózattal kívánja a nehéz helyzetbe került gyermekek helyzetét javítani.

15:19 Szombathelyi lakossága kismértékben nőtt – teszi hozzá Dr. Puskás Tivadar. A statisztika ugyanakkor azt is kimutatja, hogy a 19 évnél idősebbek lettek többen.

15:17 Gyebrovszki János (MSZP) szeretné, ha határozatban mondaná ki a közgyűlés, miszerint a nevelőszülői hálózatban látja a gyermekvédelem jövőjét, még úgy is, hogy ez jelenleg munkahelyek megszűnését eredményezné.

15:13 Tíz hiányzóval folytatódik a közgyűlés a harmadik napirendi pont tárgyalásával. A téma: gyermekvédelmi ellátás.

15:07 Kedves Olvasóink! Köszöntjük önöket, a közgyűlés délutáni felvonásával. A képviselői székek még foghíjasak, lassan töltődik a Városháza nagyterme.


Délelőtt

13:24 Második napirend elfogadva. Most szünet kezdődik, 15 óráig szünetet rendelt el a polgármester. A közvetítést akkor folytatjuk.

13:21 A közgyűlés 18-0-0 (igen-nem-tartózkodás) elfogadta az első napirendi pontot. Következik a második számú előterjesztés.

13:14 Molnár Miklós (ProSavaria), alpolgármester örömmel tapasztalja az egyetértést, ami a költségvetés szigorú racionalizálása mellett alakult ki. A politikus úgy véli, hogy bár logikus, de mégsem a jövőt kell most elsősorban tervezni, helyette minden energiát a jelenlegi helyzet megoldására kell fordítani. Áprilisra teljes helyzetelemzést ígért a közgyűlésnek.

13:00 Határozzuk meg a minimális városi feladatkört, jelöljünk ki egy irányt Szombathely számára – mondja Dr. Czeglédy Csaba (MSZP). A képviselő szavaiból kiderül, elkerülhetetlennek tartja a helyi adóterhek növekedését. Végül hozzáteszi, nem elleneznek mindent csak azért, mert ellenzékben vannak.

12:51 Csak reklamálni kell, és máris elkezdődött az ÖNHIKI támogatás igénylésével kapcsolatos napirendi pont tárgyalása. Németh Kálmán (SZTKE) kezdi a felszólalásokat. A városi költségvetéssel kapcsolatban elmondja: a bankok számára kiírt pályázatra nem érkeztek megfelelő pályázatok, ezért a korábbi számlavezetővel kell újra szerződést kötni.

12:45 Megfontoltan halad a munkával Szombathelyi Képviselőtestülete. Alaposan megtárgyalnak mindent. A horoszkóp szerint ma a Hold az Ikrek csillagjegyben halad, ezért nagy tehetséget mutatunk a szervezőmunkákban, és örülünk a kommunikációt igénylő feladatoknak is. Amíg eljutunk az első napirendi pontig, ismét ajánlom figyelmébe tegnapi előzetesünket. Itt megtudhatja, mi vár még ma a városatyákra.

12:21 Valóban érkeztek munkajogi keresetek a városházáról korábban elbocsátott nyolc embertől. A jegyző, mint munkáltató peren kívül megegyezett az érintettekkel.

12:12 Dr. Czeglédy Csaba (MSZP) kifizettetné a perköltséget azokkal, akik részt vettek az egyik szombathelyi kávézó ügyében a bírósághoz benyújtott – később elbukott – kereset elkészítésében. Dr. Puskás Tivadar, polgármester érdekesnek találja a felvetést. A Fő téren működő kávézó továbbra is jogosulatlanul használja üzlethelységét – szögezi le Czeglédy.

11:55 Marton Zsolt megerősítette, hogy valóban pályázott az Illés Akadémia. (előzményt lásd itt) Azt, hogy mekkora összeget igényeltek, még nem közölték konkrétan. A közgyűlés jóváhagyásával bekérik a teljes pályázati anyagot.

11:50 Dr. Prugberger Emil szerint kerékpár utakat kellene építeni a tárolók előtt. A rendelőintézet előtti olcsó-parkolás ügyben pedig úgy véli, óvatosan kell bánni a témával, mert nem szeretné, ha ott parkolnának azok is, akik nem a rendelőbe érkeztek.

11:39 Talán kijelölhetik a város első olyan egyirányú utcáját, ahol a kerékpárosok szembe is haladhatnak a fősodorral. Horváth Zoltán (LMP) javasolja, hogy a Deák Ferenc utcába hajthassanak be a biciklisták a zárt oldalról is. A városfejlesztési osztály tájékoztatása szerint a változás előkészítése folyamatban van.


Nagyobb térképre váltás

11:26 Sági József (Fidesz) szerint is kevés a kerékpártároló, kell még. Harminc éve nem volt ilyen fanyírás a városban, de nem kell aggódni, mert kinőnek. Köszöni a parkfenntartónak a munkát – így reagál Kővári Attila (MSZP) által megfogalmazott aggodalmakra, miszerint a túlmetszés a madaraknak is árthat.

11:12 A biciklis téma hosszan húzódik a közgyűlésben. Gyebrovszky János (MSZP) azonban témát vált: Molnár Miklósnak el kellene döntenie, hogy kamarai elnökségi tag vagy alpolgármester szeretne lenni. Azt javasolja, válassza inkább a városvezetési tisztséget. A befektetőket egyébként hatékonyan csábítják a városba, ezt pozitív fejleménynek tartja. Harmadik téma: a játszóterek rongálása nagyobb kárt okoz a városnak, mintha néhány kamerát felszerelnénk.

11:08 BREAKING NEWS: Schmitt Páltól elvennék doktori címét. Mint ismert szakdolgozatát túlnyomórészt másolta.

11:02 A képviselőasszony meghívta Schmitt Pál feleségét, Makray Katalint a Savaria Karneválra. Biztosan eljön majd a férje is. (Ha akkor még elnök lesz – fűzi hozzá az egyik képviselő. A teremben általános derültség fogadja.)


Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária: A kerékpárok tárolását meg kell oldani.

10:57 Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária a kerékpárok elhelyezése miatt szólal fel. Városképi és funkcionális szempontokat is figyelembe kell venni – mondja. Ahogy fogalmaz: a biciklik elég csenevészen vannak elhelyezve. Egyre többen kerékpárral mennek például a közintézményekbe ügyet intézni – állapítja meg. A Fidesz képviselőnője részben egyetért Czeglédy képviselő úr javaslatával, miszerint csökkentsék a parkolási díjakat az egészségügyi intézmények közelében. A parkolással kapcsolatban differenciált büntetési rendszert szeretne: meg kell különböztetni, hogy ha valaki éppen megérkezik az érvényes jeggyel, miközben büntetik, és azt is, mikor órákig jegy nélkül parkol valaki.
    
10:53 Kedvesen unalmas – így jellemezhetjük a márciusi rendes közgyűlés első két óráját. A Szombathelyi képviselőket talán a hidegfrontok álmosítják. Csendesen eszmét cserélve haladnak előre a napirend előtti felszólalásokkal, amelyeknek során fontos apróságokat boncolgatnak.

10:48 Lehet, hogy a konstrukció nem százszázalékos, de a saját üzemeltetés drágább lenne – ez a véleménye Dr. Czeglédy Csabának. A szocialista frakcióvezető az Unihall vs. Szombathely ügyben fejtette ki álláspontját. Duplájára drágult a parkolás az SZTK környékén – ezt választói jelezték Czeglédynek, aki most a polgármestert kéri arra, hogy a rendelőintézet környékén mérsékeljék az árat.

10:38 Lazáry Viktor, Fideszes alpolgármester válaszában elmondja: túlzás lenne azt állítani, hogy ez egy szombathelyi rendezvény volt. A rendelkezésre álló források alapján, a szervezők által elkészített koncepció ismeretében a város nem támogatta a Mediawave fesztivál megtartását. Nagyságrendekkel nagyobb támogatási összegre lett volna szükség – teszi hozzá Lazáry. A szervezők azonban szeretnék, ha olyan koncepciót dolgoznának ki, ami jobban illeszkedik a város kulturális életébe. Erről az idei rendezvények lezárulta után tárgyalnak.


Lazáry Viktor a Mediawave fesztiválról

10:35 Miért költözött Komáromba a Mediawave fesztivál, nem sokkal azután, hogy Szombathelyre érkezett? – érdeklődik a valóban különös sorsú kulturális esemény iránt Horváth Zoltán (LMP).

10:27 Van egy probléma a Rohonci úton – kezdi Dr. Horváth Attila. A Kalandvárosban van valamiféle levélfúvó gép, amivel reggelente tisztítják a járdákat. Az MSZP képviselője kéri a polgármestert, hogy intézze el, hogy ne kapcsolják be a gépet reggel nyolc előtt, mert az ott lakó embereket nagyon zavarja.

10:13 A parlamentben tájékoztatta a városvezetőit a Grenor (a cég amelyik biomassza fűtőművet építené). A megbeszélésről Marton Zsolt (Fidesz) elmondta, ott kérték a cégtől, hogy készítsen kommunikációs stratégiát.

10:07 Az Aréna Savaria jövőjéről folytatott tárgyalásokra kíváncsi Balassa Péter (Jobbik). Lazáry Viktor (Fidesz), alpolgármester válaszol: az eredeti szerződést rosszul fogalmazták meg, előnytelen a város számára. Többször is felmerült már, hogy a város vegye vissza az üzemeltetést – emlékeztet Lazáry. Erről is tárgyalnak az Unihall Kft-vel, de semmi konkrét előrelépés nem történt az ügyben. A SZOVA bevonásával vizsgálják, hogy a csarnok városi üzemeltetése mennyibe kerülne. Az Unihall egyébként Lazáry szerint az eredeti szerződéshez szeretne visszatérni, ami azonban már lehetetlen.  Idén sikerült jó megállapotást kötni - teszi hozzá az alpolgármester.

9:52 Mit szabad és mit nem szabad a lépcsőházakban? Lendvai Ferenc (Fidesz) eloszlatja a félreértéseket: virágot, babakocsit, kerékpárt szabad. A baj az, amikor ezek leszűkítik a menekülési útvonalat. Mint ismert, a katasztrófavédelem munkatársai járják a lépcsőházakat, hogy a menekülési illetve mentési útvonalakat ellenőrizzék.

9:47 Vizsgálják felül a rokkantaknak fenntartott parkolóhelyeket – javasolja Gyebrovszki János (MSZP). Úgy gondolja, több olyan eset is van, hogy az, aki miatt kijelölték már nem él vagy jobb esetben elköltözött. Ilyen esetekben pedig jól jönne mindenki másnak is az a néhány hely. A képviselő kifogásolja, hogy ritkán ürítik a játszótéri szemeteseket. Gyebrovszki megvizsgálná annak a lehetőségét, hogy inkább a parkfenntartó ürítse az edényeket, hogy azokba ne rohadjon bele a szemét.

9:46 A közgyűlés egyhangúlag támogatta, hogy felújítsák a Városligeti sportpályát.

9:42 Gyebrovszki János (MPSZ) ma jobb hangulatban van, a polgármesterrel viccelődnek. A testület folytatja munkáját, hirtelen a 7. napirendi pont következik.

9:40 Zavarban vannak a képviselők, mert nem tudnak olyan napirendről tárgyalni, mihez nem tartozik előterjesztés. Ezért volt szünet is. Hamarosan folytatják.

9:37 Tart a szünet. Dr. Puskás Tivadar épp csak lerázta Tél Lászlónét, máris ott terem mellette Horváth Zoltán (LMP) egy aláírásgyűjtő ívet adott át a polgármesternek. Közben Horváth elmondja több ezer aláírást gyűjtöttek csak Szombathelyen.


Tér Lászlóné. Felszólalna, de nem kért szót.

9:32 Szünet van, mert egy előterjesztés nem készült el időben. A polgármester és Tér Lászlóné az újságírók előtt beszélgetnek. Kiderült, hogy egyszer Puskás Tivadar autójából pont a déli városrész területén fogyott ki a benzin és pénz sem volt nála. A nő sajnálja, de nem tágít eredeti témájától. Kifejti, hogy a tervezett fűtőmű környezeti hatásaitól tartanak.

9:24 Tér Lászlóné kérdéseket intézett Dr. Puskás Tivadar, polgármesterhez. A déli városrész hangjaként szerette volna kiegészíteni kérdéseit, de az ügyrend és emiatt a polgármester ezt nem tette lehetővé. A biomassza fütőműről beszélt volna.

9:20 Lakos Dezső ezúttal hivatalosan is felszólalhatott volna a közgyűlésen, de különös módon nem jelent meg az ülésteremben. Pedig megkapta volna a szót.

9:15 Ágh Péter napirend előtti felszólalásában emlékezik meg a Vas megyei születésű Mindszenty bíborosról, akit Szombathelyen tartóztatott le a kommunista diktatúra rendőrsége.

9:13 Marton Zsolt, (Fidesz) alpolgármester úgy emlékszik, hogy volt egyeztetés az Illés Akadémia részéről. Ezzel együtt is összehívja a Haladás rendkívüli taggyűlését, és ha ott kiderül, hogy a szocialista frakcióvezető információi helyesek, akkor megteszik a szükséges lépéseket, akár – mint mondja – fel is vehetik a napirendre egy későbbi alkalommal.

9:10 Dr. Czeglédy Csaba (MSZP) szól először: megszüntetné egy, a közgyűlés által kinevezett illető munkaviszonyát. Személyiségi jogokra hivatkozva bővebbet nem árul el, szeretné, ha a zárt ülésen vennék napirendre a témát. A város megkerülésével pályázott az Illés Akadémia – véli Czeglédy egy másik témával kapcsolatban. Szeretné, ha ezt is megtárgyalnák a közgyűlésen.

9:02 A közgyűlés két hiányzóval indul: Szakály Gábor (Fidesz) még lábadozik, Horváth Zoltán (LMP) pedig aláírásokat gyűjt a hivatal épülete előtt. Ha szeretne felkészülni, olvassa el közgyűlési előzetesünket!


Riporter: Borsodi Zoltán
Fotó: Cseh Gábor

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére