Közgyűlés - teljes tudósítás

bz, td • 2012. január 18., szerda •
Kedves Olvasóink! Élőben közvetítjük a Szombathely Közgyűlés januári rendes ülését. Dél körül újraélesztési bemutatót tartott Dr. Puskás Tivadar, polgármester. 15 százalékkal csökkentették a menetrendet a Vasi Volán helyi járatain. Szombathely átvette a Szimfonikus Zenekart.

19:35 Kedves Olvasónk! Élő közvetítésünk, a Szombathelyi Közgyűlés januári rendes üléséről véget ért. Köszönjük, hogy bennünket olvasott!

19:31 Molnár Miklós, alpolgármester tájékoztatja a közgyűlést, hogy nem csak a decemberi, de a januári és februári bért is a városnak kell fedeznie a szimfonikus zenekar számára.

19:11 Adott volna ajándékot a városvezetésnek Mérei Tamás, de valamiért nem sikerült neki...

19:06 Január elejétől visszamenőleg Szombathely átvette a Savaria Szimfonikus Zenekart. Mérei Tamás örömét és a koncertlátogató közönség háláját tolmácsolja.

18:54 Mérei Tamás válaszol: A decemberi bérek kifizetése mindig a következő év költségvetéséhez tartozik, éppen ezért nem tervezték bele a 2011-es költségvetésükbe – mondja az igazgató. A Varázsfuvola bevétele benne van a kimutatásban, a koncertek belföldön és külföldön pontban. Ha február elsejével venné át a város az intézményt, akkor a működésben jelentkezhetnek problémák, hiszen nem álltak le január elsejével – tette hozzá Mérei. A szimfonikusok le nem járt tartozása mindösszesen 2,2 millió forint tesz ki.


archív fotó

18:52 Kikristályosodott végül a szocialista frakció módosító javaslata: ne menjünk bele egy kellemetlen helyzetbe azzal, hogy visszamenőleg vesszük át az intézményt. Az időpont legyen február elseje!

18:44 A szocialista frakció támogatta és támogatja a szimfonikus  zenekar átvételét – szögezi le Németh Kálmán (MSZP). A kérdés nem erről szól – teszi hozzá, ennek ellenére a bérkifizetés körül kialakult vitát sajnálja. Úgy véli a városnak is nagyon össze kell húznia magát, ha finanszírozni szeretné a művészeket.

A képviselők vitája már-már magánjellegű. Amg "visszatérnek", egy kis zene:

18:31 Marton Zsolt emlékeztet arra, hogy nem került szóba az, hogy a város fizetné a január ötödikén esedékes béreket. Kéri a képviselőket, hogy inkább a megegyezésre törekedjenek.

18:28 Dr. Czeglédy Csaba (MSZP) kikapcsolt mikrofonnál folyamatosan kommentálja a fideszesek és saját párttársai felszólalását is. A szocialista frakcióvezető nem ért egyet a decemberi bér és üzemeltetési költségek város által történő kifizetésével. Gyebrovszky János egyszerűen gáláns zsarolásnak titulálja a megyei önkormányzat azon lépését, miszerint – most, hogy nincs rá pályázható forrás – átadná a városnak a zenekart. Dr. Puskás Tivadar, polgármester emlékeztette az ellenzéki képviselőket arra, hogy tavaly ősszel ők maguk még nagyon aggódtak a megyei vagyon mihamarabbi átvétele miatt.

Amíg Mérei Tamás, a zenekar igazgatója az interpellációkra adandó válaszaira készül, olvassa el a Savaria Szimfonikus Zenekar átvételi szándékának bejelentéséről szóló összefoglalónkat!

18:08 Az emelkedett hangulatnak annyi. Gyebrovszky János (MSZP) felvetése szerint felelőtlenség átvenni egy olyan intézményt, amelynek csak egy évig biztosított a költségvetése. A januárban fizetendő decemberi bér iránt érdeklődik Dr. Czeglédy Csaba. De hiányolja a Varázsfuvola jegybevételét is a kimutatásból.

17:53 Molnár Miklós (Fidesz-KDNP): ha bevállalunk egy többletköltséget, akkor azt az ágazaton belül meg kell takarítani. Az alpolgármester kéri a kulturális és sportbizottságot, hogy erre figyeljen. Molnár azt mondja, jelen pillanatban nem áll rendelkezésre biztos költségvetési forrás, ezért azt kéri, hogy a szimfonikusokkal kapcsolatos költségeket ne a városi büdzsé más területeiről kelljen elvonni.

17:50 Ne visszamenőleg, hanem február elsejétől vegye át a város a zenekart – ezt javasolja Dr. Czeglédy Csaba (MSZP).

17:43 Emelkedett hangnemben kezdődik a második számú sürgősségi indítvány, a Savaria Szimfonikus Zenekar átvételéről szóló napirendi pont támogatása. Sági József (Fidesz-KDNP): „nagy nap ez a mai a város életében”. Szombathely, ha nem venné át a zenekart, akkor a halálos ítéletét mondaná ki. Az pedig a lobbin múlik, hogy honnan teremtik elő a zenekar üzemeltetésének financiális hátterét – zárta szavait a képviselő.

17:41 A hulladékgazdálkodási projekt folytatásáról döntött a közgyűlés 16-0-3 arányban.

17:27 A társulás közösen épít a szemét feldolgozására képes üzemeket, erre a SZOVA képtelen lenne – reagált Marton Zsolt, Gyebrovszky János (MSZP) felvetésére, miszerint kár lenne kiszervezni a városgazdálkodási cégtől a szemetes ügyeket.

17:20 Százharminc település szövetkezett arra, hogy közös erővel tegye hatékonnyá hulladékgazdálkodását – emlékeztetett Marton Zsolt, alpolgármester. Mint mondta, ha mindegyik település azonos formában fogadja el a megvalósíthatósági tanulmányt, akkor indulhat a projekt második köre. Négy héten belül a képviselőtestületek elé kerül a dokumentum.

17:10 Egy kis dohányzó átmozgató szünet után folytatjuk.

16:45 Az „A” változatot fogadta el a közgyűlés, 13-4-4 arányban. Ezzel körülbelül 15 százalékkal csökkentették a Vasi Volán helyi járatos menetrendjét a képviselők, azzal a kikötéssel, hogy év közbeni módosításokra is lehetőség van.

16:40 Marton Zsolt (Fidesz-KDNP) szerint nincs más lehetőség, csak az „A” javaslat elfogadása, akár ideiglenes jelleggel. Módosításokra később is lesz lehetőség – tette hozzá.

16:34 58 millió forint állami támogatás érkezett tavaly a nyugdíjas koruk miatt ingyenesen utazók után – tájékoztatta a közgyűlést Papp.

16:31 Papp megérti a járatok ritkításával illetve megszűntetésével kapcsolatos aggályokat, fájdalmakat, de leszögezi, hogy nem a cég hanem a képviselők döntenek majd. A 2006-os utasszámlálásról elmondta, hogy akkor személyes megkereséssel, lakásokra becsöngetve készítettek egy közvélemény kutatást. Ilyen tényleg nem készült azóta, de a vezérigazgató leszögezte, hogy a forgalmat máig folyamatosan számon tartják, naprakész adatokkal rendelkeznek.

16:16 Czeglédy Csaba szerint nem érdemes csökkenteni 15%-kal a költségeket, mert úgy véli, hogy a volán egyébként is folyamatosan racionalizálja a járatait. Ha most csökkentünk – mondja ő – akkor jövőre megint csökkenteni kell, hiszen nem lesz jobb a rendszer.

16:14 2006 óta nem volt forgalomszámlálás – állítja Horváth Csaba (Fidesz-KDNP). A politikus szavai nagy felhördülést váltottak ki. Balassa Péter (Jobbik) mikrofonon kívül érdeklődik a Vasi Volán igazgatójánál. Papp László később válaszol.

15:59 Kap-e állami támogatást a Vasi Volán azok után, akik ingyenesen utaznak? Ezt kérdezi Dr. Takácsné Dr. Tenki Mária. Sági József pedig elárulta, hogy kerékpárraj jár szinte mindenhova.

15:54 Ágh Pétert (Fidesz-KDNP) arra kérik választói, hogy az „A” változatot támogassa. Legalábbis ez derül ki egy levélből, amelyet 100 újperinti lakó írt alá. Ugyanakkor azt javasolja, hogy a városrész számára biztosítsanak hétvégén is járatokat.

15:48 A volánnak figyelembe kellett volna vennie a hozzá beérkezett igényeket – mondja Rettegi Attila (Fidesz-KDNP). Azt is elmondta, hogy tartózkodni fog, mert nem tudja elfogadni az „A” változatot. Jobb munkát vár a Vasi Volántól, a menetrend megalkotásakor. Példaként hozta fel, az oldai buszok zsúfoltságát.

15:38 Molnár: aki nem fogadja el, az a város működőképességét veszélyezteti – mondta az alpolgármester a tömegközlekedés menetrendjének módosításáról szóló napirenddel kapcsolatban. Jó lenne minden járatot megtartani – tette hozzá, de ha nem racionalizálunk, akkor nem tudjuk teljesíteni fizetési kötelezettségeinknek.

15:32 Németh Kálmán (MSZP): "Legfeljebb 15 %-os csökkenést tudunk támogatni." Molnár Miklós (Fidesz-KDNP): "Minden közgyűlésen minimum 4-5 napirendi ponttal találkozunk majd, ami arról szól, hogy melyik intézményt tudunk fenntartani".

 

Feloszlik az LMP?
Villáminterjú Horváth Zoltánnal, az LMP szombathelyi képviselőjével.

Az elmúlt hetekben átalakult a Lehet Más a Politika tagsága. Legutóbb például Schiffer András lépett: lemondott frakcióvezetői tisztségéről. Mi történik?

Szó sincs arról, hogy feloszlana a szervezet. Kisebb stratégiai kérdésekben lehetnek nézetkülönbségek, az ideológiai irányvonal bele van írva az alapszabályban. Lehetnek, akik egyszerűen elfáradtak. Decemberben iszonyú hajtás volt a Parlamentben, voltak 24 órás ülések. Ez többeket is megviselt a frakcióban. Az a tizenöt ember olyan intenzitással csinálta végig az elmúlt időszakot, hogy azt bármelyik nagy párt tagja megirigyelhette volna.

Mikor kell oldalt választani? Kell egyáltalán dönteni arról, hogy hová áll az LMP?

Két vélemény van. Az egyik szerint maradjunk szigorúan középen. A másik inkább a demokratikus, baloldali pártokhoz közelítene. Véleménykülönbségek a frakción belül vannak. Januárban lesz kongresszus, ott néhány dolog eldől majd.

Te hogyan szavazol majd?

Nem vagyok küldött, ezért nincs közvetlen beleszólásom. Szerintem egyébként az LMP legfőbb feladata az, hogy saját útját járja.

15:25 Megérkeztek a Volán képviselői.

15:24 Marton Zsolt végül az előterjesztésben szereplő „A” változat elfogadását javasolja. Ez nagyjából 15%-os szolgáltatáscsökkenést jelenthet.

15:21 A Vasi Volánt hidegen hagyja a menetrend módosítása. Ez akkor derült ki, amikor Marton Zsolt (Fidesz-KDNP) rátért volna a napirend tárgyalására. Kereste a teremben a cég képviselőjét, de nem találta. Az alpolgármester ismertette a javaslat okait. Ez szerint a mostani működést racionalizálni kell, mert nincs elég pénz. A több éve alacsony kihasználtsággal (kihasználatlanul) működő vonalakat el kell hagyni, de csakis úgy, hogy az nem nehezítheti a reggeli munkába/iskolába járást. Úgy is csökkenthetők a költségek – tette hozzá Marton, hogy ritkábban járnak a járatok.

15:13 Rohamtempó: hármas, négyes, ötös, hatos napirendi pontok különösebb nyűglődés nélkül elfogadva.

15:11 Apró közjáték: Wass Albert versgyűjteményt kapott ajándékba Balassa Péter (Jobbik) a szocialista frakciótól.

14:59 Kedves Olvasó! Üdvözöljük újra, perceken belül folytatódik élő közvetítésünk. Az ebédszünetről érkező képviselők lassan gyülekeznek a városháza nagytermében.

12:24 Kedves olvasóink, a politikusok újraélesztést gyakorolnak, a polgármester szünetet rendelt el. A közgyűlés 15 órakor folytatódik, így közvetítésünk is. Az újraélesztési gyakorlatról készült képeket hamarosan feltöltjük. Köszönjük délelőtti figyelmüket!

Amíg a vetítés tart, olvassa el a témáról Dr. Puskás Tivadarral készült interjúnkat.

12:12 Összefoglaló hangzik el a „Szombathely, a Segítés Városa” c. programról. Dr. Puskás Tivadar diavetítést tart, majd közösen gyakorolják az újraélesztés technikáját.

12:08 Dr. Czeglédy Csaba csatlakozik Martonhoz. A polgármester végül szavazásra teszi fel a módosító javaslatot, amelyet a képviselők 8 igen és 10 tartózkodás mellett elutasítottak. Nem sokkal később az ÁSZ jelentésre adott válasz-intézkedési terveket elfogadták 20-0-1 arányban.

12:00 A személyeskedésbe torkoló vita végén a képviselők szavaznának, de mivel nem teljesen világos számukra, hogy miről. Balassa Pétert, javaslatának konkretizálására kéri Marton Zsolt alpolgármester, szerinte ugyanis – megfelelően kidolgozva – érdemes kérdéseket felvetni.

10:56 A városvesztők abban egyetértenek, hogy az ÁSZ jelentés alapján kidolgozott javaslatok elfogadása majd azok végrehajtása segít megoldani a város pénzügyi gondjait. Szakály Gábor (Fidesz) úgy gondolja, hogy Balassa javaslata nevetséges, különösen azért, mert miközben az MSZP-t szidja az ülésen, néhány napja még velük tüntetett, szavai szerint „pogácsáztak, velük kokettált”. A teremben általános derültség tapasztalható.

10:52 A városvesztők abban egyetértenek, hogy az ÁSZ jelentés alapján kidolgozott javaslatok elfogadása, majd azok végrehajtása segít megoldani a város pénzügyi gondjait.

10:40 Horváth Attila (MSZP) csodálkozik Balassa Péter felszólalásán és várja javaslatait a helyez megoldására. Balassa Péter egyedül maradni látszik, többen is felszólalnak javaslata miatt. Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), polgármester például úgy gondolja, hogy a Jobbik képviselője nem rendelkezik kellő információval a helyzet megítéléséhez.

10:38 Az elmúlt évek elhibázott politikai lépései jutatták ilyen helyzetbe Szombathelyt – foglalja össze véleményét Balassa Péter (Jobbik). A képviselő egy bizottság felállítását kezdeményezi, hogy a 2006 és 2010 közötti gazdasági döntéseket kivizsgálja.

10:30 A jelentés korrekt – értékeli Molnár Miklós (Fidesz-KDNP), alpolgármester. Sürgős intézkedésekre van szükség – ebben egyébként mindenki egyetért. Molnár szerint – aki több városról készül jelentést is végigolvasott – a helyzet, bár drámai, nem megoldhatatlan. Gyerbrovszky János (MSZP) szerint valamiért az ilyen jelentésekből mindig kimarad, hogy azért kerülnek ilyen helyzetbe a városok, mert elapadnak az állami forrásaik, és csökkennek saját bevételeik.

10:20 Következik az egyes napirendi pont. Az állami számvevőszék vizsgálta a város pénzügyi helyzetét, amelynek végén – főként az adósságállomány nagysága miatt - az Önkormányzatot mielőbbi intézkedésekre kérik, mert a „gazdálkodását a pénzügyi kockázatok veszélyeztetik”. (az ötödik legeladósodottabb város Szombathely)

11:10 További beruházásokat készítenek elő a Falconál. A forgácslap gyárral tavaly szeptemberben történt egy megállapodás, amelynek értelmében az üzem kibocsátásának csökkentését vállalta, cserébe a határértékek csökkentését kérték. Lakézi Gábor, a városfejlesztési osztály vezetője elmondta, a cég konkrét lépéseiről egyelőre nem tudnak. Az ügy részleteiről olvashat itt a frisss.hu-n is.

10:57 Újságíró barátaink elmondják, hogy a közbeszerzési pályázat eredményének függvényében tavasszal újraindulhat a nyolcvanhatos kivitelezése - ezt mondta az előbb Marton Zsolt.

10:54 Nem működik megfelelően a polgármesteri hivatal nagytermének hangtechnikája. A felszólalókat alig lehet hallani. Most például Marton Zsolt (Fidesz-KDNP) beszél a 86-os főútról, de mivel a „sajtópáholy” előtt/mögött ülők gyakran beszélgetnek, csak néhány szót értettünk.

10:47 A szél hordja a szemetet a város egy részén – ismerteti a helyzetet Gyebrovszki János (MSZP). Az időjárással nem lehet mit kezdeni - felei Dr. Puskás Tivadar, polgármester.

10:43 Van-e új információja a városvezetésnek a Vát-Porpác közé tervezett Cargo Reptérről - teszi fel a régi kérdést Horváth Attila (MSZP). Választ nem kapunk rá.

10:40 Harmadik járműipari régió – ennek lehetne része Vas megye – ismerteti a legújabb elképzeléseket Molnár Miklós, alpolgármester, aki nemrég vett részt egy szakértői kerekasztal megbeszélésen.  Egészen pontosan Szombathely – Szentgotthárd – Zalaegerszeg lenne a három csomópont. Flextronics, Opel és társai egyik sem olyan nagy, hogy önállóan megoldja a gazdasági problémákat. Együttműködéssel lehet orvosolni a versenyképességi problémákat. Molnár kifejti, zajlanak a megbeszélések, hogy az a nyolc-tíz cég közösen dolgozhasson. Az elfogadott növekedési tervvel lehet pályázni a 2014-2020 közötti uniós támogatásokra.

10:27 Balassa Péter (Jobbik) a Szimfonikus Zenekar átvételének anyagi fedezetét keresi. Puskás Tivadar azt javasolja, hogy majd akkor beszéljenek róla, amikor eljön a megfelelő napirendi pont.

10:10 A lakástámogatás rendszer változásait méltatja Kővári Attila (MSZP). Szakály Gábor (Fidesz) viszont méltatja a korábbi rendszert.

10:00 A képviselők egy ideje különböző témákban fejezik ki örömüket, aggodalmukat. Szép történeketeket hallhatunk, változatos témákban. Puskás Tivadar közben külön üdvözli a nagyteremben megjelent Ipkovich Györgyöt, Szombathely előző polgármesterét.

09:40 Németh Kálmán az autóbusz beszerzési tendert méltatja. Jó érzés volt látnia, hogy új, környezetbarát járművekkel bővült a helyi járatos buszpark. Történelmi lépésnek nevezte a tömegközlekedés kiterjesztésében, hiszen az üzemanyagok ára folyamatosan emelkedik, és egyre többen választják a közösségi közlekedést.

09:37 Puskás Tivadar, polgármester nem látja ennyire drámaian a helyzetet. Kifejti, hogy az államnak ugyanaz a feladata az oktatás terén, mint az önkormányzatnak. Az a legjobb, ha a gyerekek nem vesznek észre semmit a fenntartó-váltásból; szerinte erre törekszik az állam is.

09:34 Az általános iskolák kérdését is felvetette Dr. Czeglédy Csaba (MSZP). Szerinte minél hamarabb tárgyalni kell erről, hiszen nem mindegy, hogy szeptemberben állami vagy önkormányzati iskolába járnak-e gyermekeink. Úgy gondolja, feltétlenül meg kell vizsgálni annak a lehetőségét, hogy miként lehet finanszírozni néhány helyi iskolát önkormányzati pénzből. A szocialista frakcióvezető aggódik az agglomerációból érkező diákok sorsa miatt is, felveti a kérdést például, hogy az állam vajon finanszírozza-e a séi gyerekek szombathelyi iskolába járatását.

09:26 Németh Kálmán (MSZP) a tavalyi költségvetés utolsó módosításáról tűzne napirendre egy javaslatot. Ám, hogy pontosan mikor is kellene tárgyalni ezt, azon még frakcióján belül sem volt teljes az egyetértés. Közben levették a 8. pontot a napirendről.

09:21 Molnár Miklós, alpolgármester érti és megérti az ellenzéki felvetést; de úgy gondolja februárban sem lesz késő a költségvetésről tárgyalni.

09:10 Dr. Czeglédy Csaba kifogásolja, hogy nem holnap van a közgyűlés. Hivatkozik a szervezeti és Működési Szabályzatra, amely szerint valóban egy nappal hamarabb hívták össze a tanácskozást. Azt kéri polgármester úrtól, hogy indokolja a döntést. A válasz után (parlamenti és egyéb civil feladatok) a szocialista frakcióvezető hiányolja a költségvetés első olvasatáról szóló napirendi pontot.

09:06 Dr. Puskás Tivadar megnyitja a közgyűlést. Az óriási alapzaj miatt nem halljuk pontosan hova, de az biztos, hogy 22-ére egy misére invitálja képviselőtársait.


Riporter: Borsodi Zoltán
Fotó: Tóth Dávid

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére