Korszerű és energiatakarékos a hivatal Gencsapátiban

vaol.hu, Fotó: Ohr Tibor • 2019. szeptember 09., hétfő •
A felújítással a település harmadik TOP-os pályázata zárult, mintegy 65 millió forintot költöttek a hőszigetelésre, nyílászáró cserére, klimatizálásra, akadálymentesítésre.
Korszerű és energiatakarékos a hivatal Gencsapátiban

Mintegy 65 millió forintból lett modern, energiatakarékos és akadálymentes a gencsapáti polgármesteri hivatal. A tervezettnél előbb végzett a kivitelező, a napokban tartottak ünnepélyes avatót - számolt be a Vas Népe.

Éves szinten egymillió forint felett volt az épület gázszámlája, az ablakok körül járt a szél, télen megmaradtak a jégvirágok – emlékeztetett a hivatal épületének állapotára Bodorkós Ferenc, Gencsapáti polgármestere. A felújítással a település harmadik TOP-os pályázata zárult, mintegy 65 millió forintot költöttek a hőszigetelésre, nyílászárócserére, klimatizálásra, akadálymentesítésre.

Az önkormányzat több mint 46 millió forint önerőt biztosított az elnyert összeghez – számolt a polgármester. Kiemelte a bútormentést is: egy antik, legalább százéves szekrényt újíttattak fel, az irodájába került. Hangsúlyozta még, hogy „munkára fogták a Napot”, ugyanis napelemmel szerelték el az épületet, a megtermelt energiát a világítás mellett fűtésre is használhatják majd.

Bátor lépés volt belevágni a hivatal felújításába, hiszen folyamatosan emelkednek az építőipari anyagárak, a bérek is, és már folyamatban volt számos felújítás, építkezés Gencsapátiban – emlékeztetett a tavaly ősszel hozott helyi határozatra dr. Görög István jegyző. Kiemelte, hogy munkaszervezésben nem okozott fennakadást az építkezés, és azt is, hogy a kivitelező a tervezettnél, a vállalt időpontnál két héttel korábban befejezte a munkát.

– Korszerű, energiatakarékos, akadálymentes épület, méltó, 21. századi körülmények – összegezte a jegyző. A TOP-források elosztásáról beszélt köszöntőjében Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke. Ez volt az első ciklus, amelyben a megyei önkormányzat ilyen koordináló feladatot végzett, és igyekeztek úgy dönteni, hogy a tehetősebb településeknek is jusson, még ha nagyobb volt is az önerő vállalása, így volt ez Gencsapátiban és például Bükön.

– Gencsapáti óriási lépéseket tudott tenni az elmúlt években – fogalmazott a településen zárult fejlesztésekről Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője. Hozzátette, hogy partnerségre van szükség a kormány és a települések vezetése között, hogy az ilyen, a vidék erősödését szolgáló programok megvalósulhassanak, mint a TOP-beruházások és a hazai forrású Magyar Falu Program. Emlékeztetett, hogy sokak sok munkája áll egy-egy szalagátvágás mögött. A polgármesteri hivatal megújult épületéről azt mondta: ha bejönnek a helyiek, akkor gondoskodó önkormányzatot látnak, találnak Gencsapátiban.

Az ünnepélyes szalagátvágás után Gombos Bálint atya kért áldást a megújult épületre, az abban dolgozókra és a felújítást ünneplőkre is. Tanai Erzsébet éneke színesítette az ünnepélyes avatót.

közösség

további frisss

lap tetejére