Könyvtárat avatott a miniszter Balogunyomban

EB • 2012. július 14., szombat •
Közel húsz millió forintból újult meg kívül-belül Balagunyom könyvtára. A hivatalos átadón ott volt dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter is, akit régi emlékek és ma már családi szálak fűznek a könyvtárhoz és a vasi faluhoz.

Verses-zenés összeállítással üdvözölte új könyvtárát Balogunyom énekkara és diákjai, majd Hende Csaba honvédelmi miniszter mondott köszöntőt a közben eleredt esőben. Felidézte régi emlékét, miszerint, 1978-ban érettségizett a Nagy Lajos Gimnáziumban, majd a szombathelyi Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtárban dolgozott az egyetem előtt. "Rá egy évre itt ismertem meg a feleségemet is, aki átvette a munkámat, miután elkezdtem az egyetemet"- mondta a miniszter. Aztán a felesége 16 évig Balogunyomban tanított- tette hozzá.

Ott, ahol 1952-ben is már volt könyvtár az évek során világossá vált, jobban járnak, ha a vasi megyeszékhely könyvtára alá tartoznak. Pallosiné dr. Toldi Márta könyvtárigazgató emlékeztetett: töltsék meg élettel a falu könyvtárát, és a háttérben mindig ott lesz mögöttük az anyaintézmény.

Balogunyom a Vidékfejlesztési Minisztérium Falumegújítási Programjának keretein belül 7, 5 millió forintot nyert, ebből végezték el a külső munkálatokat: teljes tető-és nyílászáró cserét, hőszigetelést, és új burkolatot is kapott a könyvtár.

Az épületben kialakítottak egy számítógéptermet, egy nagyobb felnőtt, - illetve egy kisebb gyermekkönyvtárat. A belső munkálatok összköltsége mintegy 12, 5 millió forint volt, ezt a falu önerőből, a befizetett adók fennmaradó részéből fedezte.

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére