Kompetenciafejlesztéssel a szakemberhiány csökkentéséért

• 2020. szeptember 30., szerda •
A Vas megyei önkormányzat is részt vesz a DigiUp 4.0 elnevezésű projekt megvalósításában, amelynek elsődleges célja a 12-24 éves fiatalok felkészítése a munkaerőpiacra, érdeklődésük felkeltése a szakképzések iránt.
Kompetenciafejlesztéssel a szakemberhiány csökkentéséért

Az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési program keretében megvalósuló projektről egy online nyitókonferencia keretében adtak tájékoztatást az érintett célcsoportok, stratégiai partnerek és a sajtó képviselői számára. A projekt bemutatása mellett a konferencia célja a határmenti együttműködés kezdeményezése, a két ország különböző szereplőinek, stakeholdereinek tapasztalatcseréje és projektbe történő bevonása.

A konferencia vitaindító beszédét egyrészt Markus Idlhammer, iskolai minőségbiztosítási menedzser, a Bécsi Oktatási Hivatal (Board of Education for Vienna) képviselője az „Ipar 4.0: Iskolából a munka világába történő átmenet kezelése” címmel, másrészt Anda Zoltán a Nagykanizsai Szakképzési Centrum igazgatója „A szakképzés átalakítása Magyarországon” címmel tartotta.

A szakmai kompetenciára irányuló egyre nagyobb követelmények miatt kialakuló szakképzett munkaerőhiány az Ipar 4.0 területén - csak úgy, mint Európa nagy részében -, az Ausztria-Magyarország határmenti régióban is problémát jelent. Tanulmányok igazolják, hogy manapság az információ és kommunikációs technológiák a gazdaság kulcsfontosságú területei, hiszen a digitalizáció fejlesztése hozzájárulhat az ipar más régiókba való áttelepülésének és a képzett munkaerő kivándorlásának megállításához.

A projekt fontos részét képezi a jövőbeni hiányszakmák azonosítása, illetve a határon átnyúló tapasztalatcsere erősítése. A program során a digitális technológia témaköreihez (elektronika/robotika, 3D-nyomtatás/CNC, kreatív fémipar) illeszkedően tananyagokat dolgoznak ki, amelyeket pályaorientációs tanácsadás, valamint a szakképzések kiegészítéseként megvalósuló továbbképzések esetében kíván a partnerség alkalmazni, közelebb hozva ezzel a fiatalokhoz az ipari szektort.

A projekt innovatív kimenetei közé tartozik a határon átnyúló kompetencia-központokból álló, releváns szakterületi szereplők bevonásával kialakítandó hálózat a határtérség fenntartható oktatásfejlesztéséért, valamint egy digitális platform létrehozása az ipar 4.0-hoz kapcsolódó szemléletformálás és a tudásmegosztás elősegítésére.

A projekt az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg.

Illusztráció: hirado.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére