Kis cégek, nagy veszteségek - a talpon maradást segíti a turizmusban egy új hitel

há • 2020. szeptember 29., kedd •
Lemondott utazások, átütemezett nyaralások, üres szállodai szobák - a járvány legnagyobb vesztesei között vannak a turisztikai ágazat szereplői. Nyáron a belföldi turizmus élénkítésével próbálkozott a megtépázott szektor, most kedvezményes hitelekből maradnának talpon a nehéz helyzetbe került vállalkozások. Új konstrukcióval juttatják forráshoz őket.
Kis cégek, nagy veszteségek - a talpon maradást segíti a turizmusban egy új hitel

Széchenyi Turisztikai Kártya elnevezéssel új hitelkonstrukciót vezetett be a kormány nemrég, így igyekeznek mérsékelni a koronavírus-járvány hatásait, amelyek sokakat padlóra küldtek az elmúlt időszakban. Elsősorban forrásra van most szükségük a vállalkozásoknak, hiszen likviditási problémáik adódtak a lemondott utazások, átütemezett nyaralások és elmaradt foglalások miatt. A szektor egyébként is gyakran támaszkodik hitelre, most azonban a megszokottnál előnyösebb feltételekre számíthatnak a cégek. Az akciót az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Magyar Turisztikai Ügynökség és a KAVOSZ Zrt. jegyzi, a lényege pedig a kiemelt állami kamat- és kezességidíj-támogatás, valamint költségtámogatás. A most meghirdetett Széchenyi Turisztikai Kártya Folyószámlahitelről a turisztikai szektor igényeit meghallgatva döntöttek, ezért minden bizonnyal azonnali és hatékony segítséget nyújt. Csak mikro-, kis- és középvállalkozások vehetik igénybe, és kifejezetten a turizmus élénkítését szolgálja. Szálláshely-szolgáltatók, vendéglátásban, rendezvényszervezésben tevékenykedők, utazásszervezéssel, utazásközvetítéssel foglalkozók, különjárati autóbuszos személyszállítási szolgáltatást nyújtók a célcsoport.

A hitel kezelési költsége 0 forint, a kamat 0 százalék és a bírálati díj szintén 0 forint, ráadásul szabadon felhasználható a pénz, tehát akár bérre, működési költség fedezésére is fordítható. Visszafizetni egy, kettő vagy három év alatt kell. Legfeljebb 250 millió forintnyi hitel igényelhető így, és összesen 100 milliárd forintnyi keretösszeg áll rendelkezésre e célra.

Forrás/Fotó: mtu.gov.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére