Kilencezer alá csökkent az álláskeresők száma Vas megyében

MTI • 2013. május 29., szerda •
Vas megyében 9 ezer alá csökkent a regisztrált álláskeresők száma, áprilisban 8908 álláskeresőt tartottak nyilván a kirendeltségeken, 9 százalékkal kevesebbet, mint egy hónappal korábban - közölte a megyei kormányhivatal munkaügyi központja szerdán az MTI-vel.
Kilencezer alá csökkent az álláskeresők száma Vas megyében

Az év negyedik hónapjában a gazdaságilag aktív népesség 7,3 százaléka volt regisztrált álláskereső, míg márciusban 8,1 százalék volt a ráta. Az elmúlt hónaphoz képest jelentősen mérséklődött a térségek közötti különbég is; Vasvár környékén 13 százalékra csökkent a mutató, míg márciusban jóval meghaladta a 16 százalékot. Az álláskeresők aránya Celldömölk, Sárvár és Szentgotthárd körzetében is magasabb volt a megyei átlagnál. Az elmúlt időszakhoz hasonlóan a legalacsonyabb a megyeszékhelyen volt a mutató, ahol áprilisban 6,2 százalék volt a munkanélküliségi ráta.

A nyilvántartott álláskeresők 25 százaléka betöltötte az 50. életévét, közel 20 százaléka pedig 25 évnél fiatalabb. A 45-50 év közötti álláskeresők száma március óta 10 százalékot meghaladó mértékben csökkent, amely nagyrészt annak köszönhető, hogy a közfoglalkoztatási programokba elsősorban az idősebb korosztályból kapcsolódnak be a legnagyobb számban.

Áprilisban 1012 pályakezdő szerepelt a regisztrációs rendszerben munkanélküliként, 9,2 százalékkal kevesebb, mint márciusban. A fiatalok munkába állását nagyban segíti az Első munkahely garancia program beindulása. A pályakezdők közel 30 százaléka alacsony iskolai végzettségű, 26 százaléka a szakközépiskolát, 16 százaléka pedig a szakmunkásképzőt végezte el. Az alapfokú végzettségűek általában gyártósori összeszerelőként, gépkezelőként, segédmunkásként vállalnának munkát. A középfokú végzettségűek közül legtöbben a kereskedelem, vendéglátás területén szeretnének elhelyezkedni, vagy irodai, ügyviteli munkakört kívánnak betölteni.

Áprilisban ezer új álláskereső regisztráltatta magát a Vas megyei kirendeltségeken. A nyilvántartásból közel 1870-en kerültek ki, közülük több mint 620-an az elsődleges munkaerőpiacon tudtak elhelyezkedni. A kilépők közel 36 százaléka közfoglalkoztatás keretében talált munkát, 4,4 százaléka pedig a munkaügyi központ által szervezett munkaerő-piaci képzésekbe kapcsolódott be.

A munkáltatók a hónap során 974 új álláslehetőséget jelentettek be. A munkalehetőségek közel 46 százaléka volt támogatott, jellemzően az Első munkahely garancia program, valamint a közfoglalkoztatás keretében volt betölthető.

Az új állásbejelentések közel 40 százaléka Szombathely, további 10-12 százaléka Celldömölk és Vasvár térségét érintette. A vasvári kirendeltségen a megszokottnál magasabb arányú munkaerő-kereslethez egy zalai munkáltató nagyobb létszámú munkaerő-igénye is hozzájárult.

Legkevesebb üres álláshelyet a kőszegi, a sárvári és a szentgotthárdi kirendeltségen jelentettek be áprilisban a foglalkoztatók, ahol a munkaerő-igények száma 60-75 közötti alakult.

közösség

további frisss

lap tetejére