Kiderült: a Magyarországon is használt Pfizer-vakcina a járványt is megfékezi!

• 2021. január 14., csütörtök •
A Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyag első dózisa után két héttel már harmadával csökkent a koronavírus terjedése az oltottak teljes korosztályában - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.
Kiderült: a Magyarországon is használt Pfizer-vakcina a járványt is megfékezi!

A legnagyobb izraeli egészségbiztosító pénztár, a Klalit jelentős számú, 200 ezer 60 évesnél idősebb páciens adatainak elemzéséből kimutatta, hogy

KÉT HÉTTEL AZ ELSŐ DÓZIS UTÁN HARMADÁVAL KEVESEBBEN VOLTAK AZ ÚJ FERTŐZÖTTEK KÖZÖTT AZ IDŐSEK, S NEM CSAK AZ OLTOTTAK KÖRÉBEN CSÖKKENT A MEGBETEGEDÉSEK SZÁMA.

Az izraeli kutatások azt mutatják, hogy

A PFIZER ÁLTAL KÉSZÍTETT KORONAVÍRUS ELLENI VAKCINA NEM CSAK AZ OLTOTTAKAT VÉDI MEG A COVID-19 FERTŐZÉSTŐL, HANEM AZT IS SEGÍT MEGELŐZNI, HOGY A MÁR BEOLTOTT EMBEREK TOVÁBBADJÁK A BETEGSÉGET MÁSOKNAK.

A kutatás legfőbb kérdése az volt, hogy vajon csak az oltottak megbetegedését akadályozza-e meg, vagy a vírus továbbadását is lassítja a vakcina. Az azonosított fertőzöttek adataiból az derült ki, hogy az oltás 5-12 napig nem hatott ki az általános fertőzési arányokra a megfigyelt 200 ezer 60 évesnél idősebb körében, de a 13. napon már enyhén csökkent, és a 14. naptól harmadával csökkent megfertőződésük az egész korosztályra kivetítve.

EZ AZ ELSŐ BIZONYÍTÉKA ANNAK, HOGY A PFIZER-VAKCINA NEMCSAK AZTGÁTOLJA, HOGY A BEOLTOTT SZEMÉLY MEGFERTŐZŐDJÖN, HANEM A KITETT SZEMÉLYT ABBAN IS AKADÁLYOZZA, HOGY ÁTADJA A VÍRUST MÁSOKNAK.

Ran Balicer professzor, a Klalit kutató részlegének a vezetője szerint noha az eredmények csak előzetesek, de "nagyon biztatóak". "Fontos szem előtt tartani, hogy ezek a megfigyelések nem azt mutatják, hogy teljes védelmet nyújt az oltás a betegséggel szemben" - figyelmeztetett mégis a további óvatosságra. "Ezért az oltottaknak továbbra is óvatosaknak kell lenniük, arcmaszkot kell viselniük, és be kell tartaniuk a közegészségügyi utasításokat a körülöttük élők védelme érdekében" - tette hozzá. 

Balicer elmondta a ynetnek, hogy a szakértők reményei szerint a következő hetekben bebizonyosodik, hogy az oltás segíti-e a fertőzött emberek súlyos COVID eseteinek és kórházi kezelésének csökkentését is.

Az oltást a gyógyszergyártó cég utasításai alapján három hét után meg kell ismételni, és csak a vakcina második dózisának beadása után egy héttel ígérik a mintegy 95 százalékos védettséget az oltottak számára.

Izrael világelső a lakosság arányához viszonyítva a koronavírus elleni oltásokban, 2020. december 20-án kezdte meg az egészségügyiek és a különösen veszélyeztetett 60 év fölöttiek beoltását. Eddig a vakcina két dózisa közül az elsőt csaknem 2 millió embernek adták be, és már megkezdték a második dózis beadását is.


Forrás: MTI
Kép: MTI Fotószerkesztőség/Rosta Tibor

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére