Kevesebb étel landol a kukában – mérik az élelmiszerpazarlást

• 2020. október 01., csütörtök •
Kenyeret, készételt, romlott gyümölcsöt dobunk leggyakrabban a kukába a konyhában – de már kevésbé vagyunk pazarlóak, mint néhány éve. Azért még mindig 65 kilogramm élelmiszer megy veszendőbe egy főre vetítve.
Kevesebb étel landol a kukában – mérik az élelmiszerpazarlást

Először 2016-ban, majd 2019-ben ismét megmérték egy EU által ajánlott módszertan segítségével, hogy mennyit pazarol a konyhában egy átlagos magyar háztartás. Kiderült, hogy amíg négy évvel ezelőtt 68 kilónyi ételt dobtunk a szemetesbe fejenként, addig egy éve már „csak” 65 kilónyit. A javulás nem jelentős, alig 4 százalékos, de a tendencia biztató.

A Nébih Maradék nélkül elnevezésű programjából az is kiderült, hogy az elpazarolt élelmiszer fele olyasmi, ami jobb sorsra érdemes, azaz a kihajítása elkerülhető lenne. A másik fele valóban szemét: lejárt szavatosságú kenyerek, pékáruk, romlott zöldségek és gyümölcsök, készételek landolnak többnyire a konyhai kukában. Csupa olyan holmi, amit talán meg sem kellett volna venni, azaz túlvásárlás eredménye.

A szakemberek a javuló tendenciát annak tudják be, hogy egyre tudatosabban vásárol a magyar ember. Talán még nem eléggé tudatosan. S hogy összehasonlíthatóak legyenek a számok, ettől az évtől minden uniós tagországban kötelező az élelmiszerhulladék mérése. Amint mások is közzéteszik az adataikat, össze lehet azokat vetni egymással.

Forrás: portal.nebih.gov.hu
Fotó: foodbev.com

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére