Kettős születésnap az SOS Gyermekfaluban

Frisss, MTI • 2013. szeptember 09., hétfő •
Fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte a kőszegi SOS gyermekfalu, a Séi Ifjúsági Otthont pedig 10 éve adták át. A Városházán szakmai találkozóval, majd kiállítás megnyitóval ünnepeltek.
Kettős születésnap az SOS Gyermekfaluban

 A gyermekfalu 1993 őszén nyitotta meg kapuit, az első évben 16 állami gondozott gyerek és hat nevelőanya vette birtokba a házakat. Jelenleg 86 gyerek él a faluban, 8 külső nevelőszülőknél, 12 pedig a tíz évvel ezelőtt létrehozott séi ifjúsági házban. Az igazgató szerint Kőszeg befogadta az SOS gyermekfaluban élőket, akik a város különböző iskoláiban tanultak és tanulnak, az eltelt évek alatt kőszegivé váltak, itt találtak új barátokra, váltak tagjaivá közösségeknek. Bárhová kerülnek, a kőszegi élmények meghatározóak számukra - mondta. Középiskolásaik döntő többsége Szombathelyen talál szakmatanuláshoz megfelelő középiskolát. Tíz éve működik a gyermekfalu mellett a középiskolásház, valamint Sében a nagykorú fiatalok ifjúsági háza, amely újabb lépcsőfokot jelent az önállóság felé vezető úton. 

  Az intézmény feladata továbbra is két fő részből áll: nevelőszülőket találni, hogy minél több rászoruló kerülhessen a gyermekfaluba, másrészt elérni, hogy az itt gondozottak minél nagyobb önállósággal lépjenek ki az életbe. Az új gyermekvédelmi törvény meghatározó jelentőségű a gyermekfalvak életében. Ennek alapján rendeződött az SOS-anyák jogállása, akik hivatásos nevelőszülőként végzik feladatukat - magyarázta Szilágyi Imre.   

Az igazgató szólt arról is, hogy kerek évfordulót ünnepel az idén az SOS Gyermekfalvak Magyarországi Alapítványa is, mivel harminc éve annak, hogy Battonyán lerakták az első magyarországi gyermekfalu alapkövét. A nemzetközi szervezet - amelynek része a magyarországi alapítvány is - története ennél régebbre nyúlik vissza. Hermann Gmeiner 1949-ben Ausztriában indította útjára az SOS Gyermekfalu-mozgalmat, amely ma már a világ 133 országában működik.

Az intézmény és a szombathelyi önkormányzat három éve dolgozik együtt. Evente másfél millió forinttal és tárgyi eszközökkel támogatja a város a gyermekfalu szakmai tevékenységét, valamint eddig összesen tíz önkormányzati bérlakásba költözhettek fiatal felnőttek. Szakály Gábor tanácsnok elmondta az önkormányzat az állami támogatás és az SOS Gyermekfalu összeadásával felújítja a lákásokat a fiatalok számára, akik annak összegét havi lakbér formájában lelakhatják.így segítik őket a felnőtt, önálló élet megkezdésésben.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére