Kerékpárút a Vasfüggöny mentén

EB • 2013. február 08., péntek •
Ami eddig szétválasztott, az most összekötődik- hangzott el az Euro Velo útvonal, a vasfüggöny kerékpárút mentén elnevezésű projekt nyitókonferenciáján. 15 ország közel másfél millió eurós támogatást kap.

20 országban 9 ezer kilométeren

A program célja, hogy a néhai Vasfüggöny mintegy 9000 kilométeres vonalán haladó EuroVelo 13 számú útvonalhoz kacsolódóan elősegítse a kerékpáros elérhetőség javulását a délkelet-európai régióban. Mindehhez az EU régiók kerékpárhálózatainak összekapcsolásával, a kerékpározási és tömegközlekedési lehetőségek összekötésével valamint a kerékpározás, mint fenntartható közlekedési mód népszerűsítésével törekszik hozzájárulni a résztvevő 15 európai partnerszervezet.

A kilencezer kilométer hosszú túraútvonal nagy része kerékpárút lesz, és a Norvég határtól a Fekete tengerig, 20 ország érintésével halad majd, zömmel a volt varsói szerződés egykori tagállamaiban, az egykori vasfüggöny nyomvonala mentén – mondta Michael Cramer, az Európai Parlament tagja, a program egyik kezdeményezője. Hozzátette: a kerékpáros turizmus ma már jelentős gazdaságformáló erő lehet egy-egy térségben, hiszen tapasztaltan pozitív hatásai vannak a helyi kereskedelemben.

Marton Ferenc megyei alelnök a tanácskozást követő sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy jó lenne, ha nem csak a túra kedvéért kerékpároznánk. Burgenlandban például 20 kilométerrel odébb is biciklivel járnak dolgozni sokan- hangsúlyozta.

Tanulnunk kell a kerékpározás kultúráját

Polgár Tibor, a Nyugat-Pannon Terület- és Gazdaságfejlesztési Nonprofit Kft. vezetője elmondta, a jövő feladata lesz, hogy feltérképezzék a turisztikai szempontból érdekes célpontokat, kiépítsék a tájékozódást segítő  információs (tábla)rendszert, valamint megegyezzenek abban, milyen útvonalon haladjon pontosan a kerékpárút. Polgár Tibor leszögezte, valóban van még mit tanulni a kerékpározás kultúrájáról, de az utóbbi időben egyre nagyobb térben hódít a biciklizés. Míg régen csak a nagyon szegények és a legnagyobb kerékpár rajongók közlekedtek kétkerekűn, addig ma már a felsőbb középosztály is szívesen pattan nyeregre- mondta.

A szombathelyi tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy a projekt nagyban segítheti a jövőbeni kerékpáros és turisztikai fejlesztéseket illetve azok európai ismertségét Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala megyékben, illetve a Dél-dunántúli régióban.

A projektet szakmailag támogatja az Európai Kerékpáros Szövetség és az Európai Parlament is, mint az EuroVelo hálózat fejlesztését szolgáló kezdeményezést.

közösség

további frisss

lap tetejére