Kemenesi Gábor: Három koronavírus-variáns fenyegeti a világot

• 2021. március 03., szerda •
Kész káosz, amit most a koronavírus új mutánsairól hallani a nyilvánosságban – mondta Kemenesi Gábor pécsi virológus, majd hozzátette: elsőként meg kell érteni, hogy az új variáns/mutáns önmagában nem sokat jelent, minden egyes újabb eltérés a vírus genetikai állományában egy új variáns megjelenését vonja maga után.
Kemenesi Gábor: Három koronavírus-variáns fenyegeti a világot

Nyomon követésre ajánlott variáns három van jelenleg: a brit, a dél-afrikai és a brazil mutáns.

Általában azok, amelyek gyorsabban, jobban, nagyobb mennyiségben képesek sokszorozni önmagukat, egyszerűen kiszorítják a többit. Ugyanez igaz az emberek közti terjedésre is, így a járvány során rendre újabb, jobb képességekkel bíró variánsok válnak dominánssá, ezért a paletta egyre változatosabbá válik. Az abszolút hajtóerőt pedig a terjedés jelenti. Tehát minél több emberhez jut el, minél változatosabb helyeken és közegekben terjed, a vírusnak annál több lehetősége van a változásra és az alkalmazkodásra

– nyilatkozta az Portfóliónak a virológus.

Minél hosszabban és nagyobb terjedéssel van jelen a járvány, annál több vizsgálandó variánsra lehet számítani. Vagyis a vírus szabadon engedése a vakcinák ellen dolgozik. Mindegyik elérhető vakcina jó, jelen helyzetben pedig életmentő is lehet. A vakcinák legfőbb ellenségei éppen mi magunk, emberek vagyunk. Az elégtelen köztájékoztatás, az egész helyzet politikai szemléletű torzítása, a romló fegyelem és a vakcinák elutasítása legalább olyan komplex módon dolgozik a járvány sikeres legyőzése ellen, mint maga a természet. Vagyis hiába fogy a türelem és lesz egyre erősebb a fásultság: legyünk óvatosak és oltakozzunk, amint lehet. Ez a legtöbb, amit tehetünk – mondja Kemenesi.


Forrás: index.hu
Kép: koronavirus.gov.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére