Karantén helyett szabadon jön-megy a beteg bácsi

há • 2020. november 19., csütörtök •
Szürreálisnak tűnhet, de valós és tanulságos az, amit kollégánk tapasztalt. Demens, idős szomszédja, aki valószínűleg covid-fertőzött, egy hete jön-megy a házban, és az utcán is kószál időnként, mert valahogy kicsúszott a család, az orvosok és a hatóságok kontrollja alól.
Karantén helyett szabadon jön-megy a beteg bácsi

Reméljük, nem mindennapi az a történet, amit kollégánk osztott meg velünk – és közösségi oldalán is – nemrég.

Mint írja, kedves, 80 év körüli szomszédja kissé demens, így nem lepődött meg, amikor hétfőn átkopogott hozzá azzal, hogy nem működik a telefonja, s közben felmutatta a kezében lévő zseblámpát. Sokat elárul az állapotáról, hogy ezzel igyekezett telefonálni. Nem hagyták magára az idős embert, átmentek hozzá, és segítettek neki megkeresni a mobilját a lakásában, hátha tényleg szüksége van rá. „Azóta eltelt két nap. Ma találkozom az öregúr rokonával a lépcsőházban, aki közli, az öreg koronás!!! Járványügyi elkülönítés alatt áll hétfő óta már!!! Nem hagyhatja el az otthonát!!!” Nos, ehhez képest a férfi, ha valaki megkérdezte tőle, hol van, nem tudott rá válaszolni, de a szokásos Fő téri sétájáról még ekkor sem mondott le.

Kollégánk felhívta a bácsi lányát, hogy intézkedjen. „Ja, igen, papa koronás, a háziorvosa is megerősítette, és hívta őt emiatt, de nem hajlandó otthon maradni. Kórházból is kijött az infektológiáról!!!” – érkezett a válasz. Ezen információk birtokában kollégánk értesítette a mentőket, és elmondta, mi a helyzet. A válasz: nem tudnak mit csinálni… Aztán ezt írja: „Hívom a 112-t: Oké, intézkedünk. Ez volt 4 és fél órája, nem történik semmi... Hívom az önkormányzatot: Ja, hát ők nem tudnak mit csinálni... Hmm. Tehát egy 80 év körüli, erősen demens koronavírusos (!!!) öregúr hétfő óta végigsétálja Szombathelyt, valószínűleg nem kevés embert végigfertőzve. És egyszerűen ezzel nem lehet mit csinálni...” – adott hangot felháborodásának kollégánk. Szerinte nem érdekli a férfi családját sem, de egyetlen hivatalt, hatóságot, sőt a polgármesteri hivatalt sem, hogy egy feltehetően fertőzött ember egy hete oda megy, ahová akar.

Kollégánk telefonált később a férfi külön élő párjának is, aki elmondta, hogy a bácsi még múlt csütörtökön lett rosszul, láza volt, fájlalta a bordáját, így szóltak a háziorvosának, aki azt tanácsolta, hogy hívjanak mentőt. Így tettek, a mentők teljes védőfelszerelésben ki is vonultak, és gyorstesztet végeztek a protokoll szerint, amelynek eredménye pozitív lett. A bácsit további vizsgálatra bevitték a kórházba… A történet folytatása: a férfi párja még elmondta, hogy élettársa az infektológiáról később telefonált neki, mondván, nem vizsgálja meg senki, ő nem vár, úgyhogy hazamegy. Így is tett. Azóta otthon van. A rendőrség szerint nem szerepel a nyilvántartásban, miszerint karanténban kellene lenne. A bácsi egyre rosszabbul van, és már mindenki tud róla. Nos, ilyenkor mi a teendő?

Megkérdeztük a kórházat, hogy ez lehetséges-e, vagy csak a bácsi emlékszik rosszul. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Kollégánknak közben hőemelkedése lett, jelenleg önkéntes karantéban van otthon, hogy még véletlenül se fertőzzön meg senkit.


Illusztráció: sverigesradio.se

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére