Jordán: Bent vagyunk az elit színházak klubjában

EB • 2012. augusztus 27., hétfő •
Társulati ülésen köszönte meg Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója, hogy újabb öt évre bizalmat kapott. "Mindent meg fogok tenni, hogy bebizonyítsam, a színház több önmagánál"- fogalmazott a direktor. Az évad terveiről, bemutatóiról is szót ejtett.

Szabó Tibor immáron kétszeres apukaként, Lévai Timi és Poppre Ádám pedig férj és feleségként tértek vissza a rövid nyári szünet után. Hétfőn reggel megtelt a Weöres Sándor Színház nagyterme, Jordán Tamás színi direktor az évadnyitó társulati ülésre invitálta a város politikusait és a sajtó képviselőit is. Meghatottan állok itt - kezdte Jordán, majd mindenkinek,- köztük dr. Hende Csaba országgyűlési képviselőnek és Szombathely városvezetésének is-, megköszönte, hogy újabb öt évre bizalmat kapott. -Elérkezett a pillanat, amikor esélyem lehet arra, hogy szombathelyi színházalapító koncepcióm megértésre találjon- fűzte hozzá.

A templom működik

A vonat már elindult, és most magasabb sebességre kapcsolt - mondta dr. Puskás Tivadar polgármester ezúttal vidámra sikerült köszöntőjében. Szombathelynek színvonalas színháza van, egy olyan kulturális műhelye, amely meghatározó a gondolkodásban-tette hozzá. A polgármester emlékeztetett: még van egy tartozásuk, miszerint hamarosan megtanítják újraéleszteni azokat, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a Szombathely, a segítés városa film sikeresen elkészüljön.

A színház több, mint önmaga

21 éve vagyok színházigazgató. Évadkezdő társulati ülésen eddig még soha nem volt papír a kezemben. Hogy eltérek ettől a szokásomtól, jelentős okai vannak. Egyrészt belekezdünk egy újabb 5 évbe, másrészt talán soha nem volt ilyen válságban a magyar színházi élet- vette vissza a szót Jordán Tamás. Hangsúlyozta: a színház feladata ma már más, mint öt évvel ezelőtt.

A színház egy HELY, fórum, találkozóhely, ahol a várost (is) érintő döntések születnek. A színházigazgató azt szeretné, hogy olyan vidéki, szombathelyi jelenség legyen, mint három évtizede Kaposvár volt. A színház nem egyszerűen a jó előadások helyszíne, hanem egy nyitott klub, ahova bárki betérhet enni-inni, beszélgetni, ahova különböző társadalmi csoportokat, másképp gondolkodókat együvé lehet terelni- ecsetelte tovább. Azt szeretném, hogy kimondatlanul, titokban ott legyen a levegőben, hogy „Idefigyelj, szükség van rád!” Hogy a színház motorja lehet Szombathelyen a szellemi innovációnak, egy új mentalitással rendelkező polgári társadalom kialakításának.”

Sokan, Jordán Tamás úgy ezerre teszi a számukat, akik nem járnak ugyan színházba, de oda valóak lennének. Azért, hogy őket beterelje, mint a vadász elejtse a vadat, Jordán Tamás szeptember minden hétköznapján este öt és hat óra között mindenkit vár egy kötetlen beszélgetésre.

„Repülőjátékkal” begyűjtöm az eddig még távol maradottakat.  Ismerőseim ismerőseit kérem meg, hogy adjanak neveket, elérhetőségeket, hogy meghívhassam őket egy kis beszélgetésre. Az irodai külső tárgyalóban ülnék le alkalmanként 20 kedves emberrel, és beszélgetnék velük. Nem a bérlet- vagy jegyvásárlás lenne a fő téma. Sokkal többet szeretnék a segítségükkel elérni. Joggal gondolva, hogy valamennyiük lokálpatrióta, azt fejtegetném, hogy Szombathely jövője minden szombathelyi polgáron múlik. Hogy változhasson a város, ahhoz össze kell fogni. Nekik is áldozatot kell hozni, pénzben és időben, hogy részesei legyenek a színház által gerjesztett folyamatnak. Rá kell őket ébreszteni, hogy a színház nyújtotta események lehetőséget adnak arra, hogy egymással is találkozhassanak, hogy néhány napra lelki, szellemi muníciót kapjanak. A színházba járás hozzátartozik a tartalmas polgári életformához.”- szól a felhívás.

8+1 új bemutató

Végül a társulatot érintő változásokról is szót ejtett a színházigazgató. Mint kiderült, Zayzon Zsolt és  Märcz Fruzsina távoztak, de Czukor Balázs visszatér Szombathelyre, és a társulatnak van egy új tagja is Kovács Gergely személyében,  akit a karneválszínházi produkcióban már láthatott a közönség.

Zayzon Zsolt szerepét a Tizenkét dühös emberben Kulka János, a Top Dogsban Szerémi Zoltán, a Szentivánéji álomban pedig Czukor Balázs veszi át. Märcz Fruzsina helyett a Szentivánéji álomban Alberti Zsófi játszik.

Az évadban négy nagyszínpadi és négy kamaradarabbal készül a társulat, a legfontosabb programsoroza pedig a névadó Weöres Sándor centenáriuma köré szerveződött. Ennek keretében az évforduló napján, június 22-én tartják Weöres Sándor örök érvényű művének, a Szent György és a sárkánynak díszbemutatóját, melyet Valló Péter rendez.

A 2012/13-as szezon ifjúsági bérletének előadásai között szerepel a Katona József Színház szombathelyi születésű művészének, Fekete Ernőnek Mennyekbe vágtató prolibusz című Weöres-estje. Aztán több ezer diák részvételével a szombathelyi Fő téren Nagy versmondást terveznek az ünnepelt verseiből.

A centenárium tiszteletére meghívásos drámapályázatot is hirdetett a színház, a legjobbakat is mutatják majd. Lesz még országos szavalóverseny a Weöres Sándor Színházban általános és középiskolások számára, és a névadó életútját bemutató kiállítás is várható.

 

A 2012/2013-as évad bérletes előadásai:

Nagyszínpad:

Molnár Ferenc: Játék a kastélyban

rendező: Jordán Tamás, bemutató: 2012. szeptember 28.

Wasserman-Leigh-Darion: La Mancha lovagja

rendező: Silló Sándor, bemutató: 2012. november 30.

Anthony Shaffer: Mesterdetektív

rendező: Horgas Ádám, bemutató: 2013. március

Peter Shaffer: Black Comedy

rendező: Mohácsi János, bemutató: 2013. május

 

Kamaraszínház (Márkus Emília terem):

Bohumil Hrabal: Szigorúan ellenőrzött vonatok

rendező: Ivo Krobot, bemutató: 2012. október 5.

Georges Feydeau: Kézről kézre

rendező: Hamvai Kornél, bemutató: 2012. december

Dosztojevszkij: A félkegyelmű

rendező: Jeles András, bemutató: 2013. február

Egressy Zoltán: Portugál

rendező: Szerémi Zoltán, bemutató: 2013. május

 

 

 

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére