Jönnek a járások, Szombathelyen új kormányablakok nyílnak

EB • 2012. november 20., kedd •
Az állam és az állampolgár közötti bizalmi viszony visszaállítása a legfontosabb célja a 2013. január 1-től felálló járási rendszernek- hangzott el azon a fővárosi fórumon, melyre az ország minden részéről várták a sajtó képviselőit.

Az iratok, és nem a polgárok fognak utazni

2013-tól ismét működésbe lép a járási rendszer, melynek felállítását nem egyszerűen a múlt feltámasztása vezérelte, hanem a magyar állam úgy kíván a polgárok szolgálatába állni, hogy ötvözi a tradíciót és a modernitást- fogalmazott Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter.  Hozzátette: az ügyfelek helyben, vagy minimális utazással intézhetik az állammal kapcsolatos hatósági ügyeket. A jövő év végére 300 kormányablak jöhet létre, és bővítik azok szolgáltatásait is.

Szabó Erika területi közigazgatásért felelős államtitkár szintén az állam és állampolgár közötti bizalmi viszony fontosságáról beszélt. Mint mondta, ennek eszközei a kormányablakok. Reggel nyolctól este 20 óráig lehet egy helyben, azaz egy ablaknál udvarias, kedves kiszolgálás mellett ügyeket intézni. 2763 településsel kötnek megállapodást, és a teljes átalakításhoz nyolc uniós forrást vesznek igénybe.

Szinte a lakásokhoz visszük az állami ügyeket - fogalmazott Tarnai Richárd, budapesti kormánymegbízott. A járási rendszer célja a hatékonyság és a településeken lakók életének könnyebbé tétele- tette hozzá. Az embereket az érdekli, hogy milyen gyorsan oldódnak meg a problémájuk, és nem az, hogy aki az ablaknál ül,  az önkormányzattól vagy az államtól kapja-e a fizetését- adott világos magyarázatot Tarnai Richárd.

Okmányirodából kormányablak

A Nyugat-dunántúli szekcióülésen Harangozó Bertalan kormánymegbízott elmondta, hogy Vas megyében 167 településsel kötöttek megállapodást. Ez a szám Zala megyében 258, míg Győr-Moson-Sopronban 130.

Az okmányirodák fokozatosan kormányablakokká alakulnak az év végéig, és a már meglévők mellé plusz állami ügyek intézésére lesz itt lehetőség. A leendő hét vas megyei járási székhelyen jelenleg is működik okmányiroda, emellett Csepregen, Répcelakon és Őriszentpéteren tervezik kormányablak létrehozását.  A kisebb településeken járási kirendeltségek működnek majd. Vas megyében 313 fő dolgozik a rendszerben.

Szombathelyen a Vasútállomás és a Derkovits lakótelep környékén terveznek még kormányablakot nyitni- emelte ki Harangozó Bertalan. Hogy kik is lesznek a járási hivatalok vezetői, azt egyelőre még nem hozta nyilvánosságra a kormánymegbízott.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére