Rendeződik az online-pénztárgépes balhé? - segít a kormány

SzRóbert • 2014. február 01., szombat •
A területi kamarák javaslatait figyelembe véve az országos kereskedelmi kamarai szervezet tárgyalásokat folytatott a Nemzetgazdasági Minisztériummal a visszavont online kasszákkal kapcsolatosan. Mivel a visszavonás több tízezer vállalkozó számára kedvező hírt jelent, mi is közöljük.
Rendeződik az online-pénztárgépes balhé? - segít a kormány

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz:

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezésére a kormány segítő kezet nyújt a visszavont online kasszák miatti károsult vállalkozóknak.

Az Alt Cash Kft. által forgalmazott, SAM4S NR–300 és a Japán Cash Company Kft. S&E NR–300 elnevezésű korábban már jóváhagyott online pénztárgépek engedélyét január 23-án visszavonta a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal biztonsági hiányosságok miatt. Ez közel 80-90 ezer kiskereskedőt érint, nekik mihamarabb új pénztárgépet kell beszerezniük.

Az engedély visszavonásával járó, a vállalkozókra negatív hatások kiküszöbölése érdekében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a területi kamarák véleményének ismeretében, azonnal lépett. Feltéve – már másnap, január 24-én - a kapcsolatot a Nemzetgazdasági Minisztériummal, azonnali tárgyalásokba kezdtek, ahol a kamara megfogalmazta javaslatait, mely szerint az önhibájukon kívül ebbe a helyzetbe került károsult gazdálkodó szervezeteket nem érheti anyagi kár, az anyagi veszteséget kompenzálni kell, kiszolgáltatott helyzetükön segíteni kell. A kamara javasolta azt is, hogy az adóhatóság e vállalkozások vizsgálatakor, minden körülményt figyelembe véve, méltányosan járjon el.

A Nemzetgazdasági Minisztérium online átállást koordináló munkabizottságának szombati rendkívüli ülését követőe  a kormány január 29-én úgy döntött a kamarai javaslatok figyelembe vételével, hogy a pénztárgép-cserére kötelezett vállalkozók érdekében átvállalja az Alt-Cash károsultak előleg befizetését, és jogi úton fellép a céggel szemben. Az önhibájukon kívül bajbajutott vállalkozók a NAV honlapján rendelhetnek új gépet.

Ugyanakkor az is jó hír az érintett vállalkozóknak, hogy használhatók az új online pénztárgép megrendelésére ugyanazok az üzembe helyezési kódok, amelyek a napokban visszavont engedélyű két pénztárgép típusra vonatkoztak. Azaz az 50 ezer forintos támogatás vonatkozik ugyanúgy az újonnan leadott megrendelésekre, mint a régiekre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére