Jelentős béremelést kapnak 2021-ben a háziorvosok

• 2020. november 26., csütörtök •
Az alapellátásban dolgozó orvosok és szakdolgozók is béremelést kapnak 2021-ben - derül ki a kormány szerdán megjelent határozatából. A háziorvosi rendszer jövőre betervezett költségvetési kiadásai így 50 százalékkal emelkedhetnek. Korábban az orvosok fizetését rendezte a kormány.
Jelentős béremelést kapnak 2021-ben a háziorvosok

Megjelent a háziorvosok béremeléséről szóló határozat a Magyar Közlönyben. Ennek értelmében:

  • a kormány felkéri az emberi erőforrások miniszterét, hogy a háziorvosok praxisközösségekbe, a házi gyermekorvosok csoportpraxisokba történő szerveződése érdekében teremtse meg a praxisközösségek, csoportpraxisok jogi kereteit. Ennek felelőse Kásler Miklós EMMI miniszter, és a határidő 2021. december 31.
  • A kormány felkéri az emberi erőforrások miniszterét, hogy a háziorvosi és házi gyermekorvosi, illetve az alapellátást nyújtó fogorvosi körzetek kialakításához adott szempontrendszerét aktualizálja és elektronikus formában tegye közzé a kormányzati honlapon. Ennek határideje 2021. január 1.
  • A kormány 71,558 milliárd forinttal emeli meg a 2021-es költségvetés kiadási oldalán a "Háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátás jogcím előirányzatot" a béremelés fedezése érdekében. Ennek határideje: 2021. január 1-jét követően azonnal. Ez az emelés a korábbi összeghez képest 50 százalékos bővítést jelent. 
  • Egyúttal pedig a pénzügyminiszternek a 2022-es és 2023-as költségvetés tervezése során gondoskodnia kell a szükséges fedezet betervezéséről. 

Még október 8-án elfogadta a parlament az orvosok béremeléséről szóló törvényt. Kásler Miklós korszakos jelentőségűnek nevezte a fizetések emelését. 

AZ ELFOGADOTT JAVASLAT ÉRTELMÉBEN EGY KEZDŐ REZIDENS ORVOS JELENLEGI 255 EZER FORINTOS FIZETÉSE 687 EZERRE EMELKEDIK, EGY 40 ÉV SZAKMAI TAPASZTALATTAL RENDELKEZŐ SZAKORVOS 525 EZER FORINTOS FIZETÉSE PEDIG 2 MILLIÓ 380 EZER FORINTRA NŐ. 

Az Orbán-kormány döntése történelmi jelentőségű és példátlan: emlékezhetünk a Gyurcsány-kormány nemhogy emelte volna az orvosok fizetését, hanem elvett belőle.


Forrás: origo.hu
Fotó: MTI Fotó/Czeglédi Zsolt

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére