IVS, Grenonor, felsőoktatás- Mi lesz a májusi Közgyűlésen?

Frisss • 2013. május 29., szerda •
Ismét eltelt egy hónap, és újra összeülnek a városatyák, hogy döntsenek a Szombathelyt érintő legfontosabb kérdésekről. Ezúttal 28 napirendi pont nyílt ülésen vár megtárgyalásra, négyet pedig zárt ajtók mögött vitatnak meg a képviselők.

Megszépülhet az Operint utca és a Csótó környéke is

Az Integrált Városfejlesztési Startégia második és harmadik ütemével kapcsolatos pályázati teendőkről is szó lesz a soron következő ülésen. Mint arról már többször beszámoltunk, az IVS II szociális városrehabilitációs pályázat, ennek a keretében épülne körforgalom a Dózsa György, Óperint, Körmendi, Kálvária utcák kereszteződésében, újítanák fel az 52 lakásos társasházat az Operint utcában, és ez a pályázat fedezné az evangélikus templom felújítását is. Az IVSIII projekt pedig a Csónakázó tó és környékének felújítását takarja, a cél, a környék rekreációs övezetté fejlesztése. Májusban arról kell döntenie a Közgyűlésnek, hogy elkészítik a végleges akciótervet, amihez 3 millió forintot biztosítanak az általános tartalékból.

Majd az ez évi költségvetési rendelet módosítása kerül terítékre. Az előterjesztésből többek között kiderül, hogy a Közgyűlés az évközi – előre nem tervezett – kiadásokra, valamint az esetlegesen elmaradó bevételek kompenzálására általános tartalékot képez 4.150 eFt összegben. Miután a könyvvizsgáló kifejti véleményét a költségvetésről, megköthetik az együttműködési megállapodást a szombathelyi felsőoktatási intézményekkel. A megállapodás szerint a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ vállalja, hogy kidolgozza a járműipar számára fontos szakok tananyagát, az oktatási módszereket kifejleszti, továbbá kialakítja a járműipar által igényelt gyakorlatorientált képzés egységes szerkezetét.

Fejlesztik a műszaki képzést

A Szombathely visszavár programról és ösztöndíjról is többször írtunk már. A következő lépés, hogy az ösztöndíjprogram kapcsán együttműködési megállapodást kötnének a város stratégiai cégeivel. Nekik az lesz a feladatuk, hogy minden év május 31. napjáig javaslatot tesznek arra vonatkozóan, hogy mely típusú mérnöki szakra érdemes pályázatot kiírni. Továbbá a támogatott hallgatók részére lehetőséget biztosítanak a felsőoktatási intézmény által előírt kötelező szakmai gyakorlat teljesítéséhez. A megállapodást a BPW-Hungária Kft.-vel, a Delphi Packard Hungary Kft.-vel, a Jabil Circuit Kft.-vel, a LuK Savaria Kft.-vel, valamint a TDK-Epcos Kft.-vel írja alá az önkormányzat.

Jön a Grenor és beszámol, mi meg ott leszünk

Szó lesz településképről, több intézmény alapokiratát is módosítják, meghatározzák a következő évben indítható óvodai csoportok számát is, és beszámol előző évi munkájáról a Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás. Mint ismeretes, a márciusi ülésen nem döntöttek a Grenor Kft. biomassza tüzelésű erőmű beruházásának megvalósításával kapcsolatban. A májusi ülésen hallgatják meg a céget a környezetvédelmi és gazdasági számításokkal kapcsolatban.

A két közgyűlés közti beszámolókra és az interpellációkra most is a nyílt ülés végén kerül majd sor. Zárt ajtók mögött négy pontban kell dönteniük a városatyáknak, többek között az önkormányzat fenntartásában működő óvodák magasabb vezetőinek megbízásáról is.

Természetesen, ahogy azt már megszokhatták, csütörtökön reggel 9 órától élőben jelentkezünk a Városháza Nagyterméből, és beszámolunk a történésekről kamerán innen és túlról is.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére