Itt aztán mindenki rokon

EB • 2012. március 17., szombat •
Jordán Tamás rendezésében debütált szerdán Móricz Zsigmond ma is aktuális Rokonok című műve a nagyszínpadon. Kettős ünnep ez a színház számára, mert egyben a forgószínpad első éles bevetése is. Fantasztikus színészi alakítások, jól eltalált díszlet és egy soha divatját nem múlt történet- a siker garantált!
Itt aztán mindenki rokon

Lina - Nagy Cili

Kopjáss Istvánt, Zsarátnok városának egyik tisztviselőjét váratlanul megválasztják a város főügyészének. Egy csapásra híres ember lesz, a város egyik vezető személyisége, akinek jóindulatát és kegyeit egyaránt keresik ismeretlenek és régi ismerősök, közeli és távoli rokonok, akit hirtelen jóbarátként üdvözölnek a városi potentátok.

Kopjáss István szerény körülmények között élő, tisztes családapa, szerető férj, olyan ember, akinek elvei vannak. Nagyszabású terveket kovácsol, nagy lendülettel munkálkodik, és meglepve tapasztalja, hogy mindannak a sok panamának, korrupciónak, amelyekről városszerte pletykáltak, nyomát sem találja. Örömmel veszi azt is, hogy a város hatalmasságai készséggel segítik őt abban, hogy új rangjához méltó életkörülményeket teremthessen magának és családjának. Kopjáss felesége, Lina az egyetlen, aki egyre csak óvatosságra inti férjét. De hosszú ideig úgy tűnik, nincs igaza az aggodalmaskodó asszonynak: minden olajozottan működik, Kopjáss zökkenőmentesen illeszkedik a hatalomba. Hosszú ideig így látszik... (WSSZ)

Berci bácsi - Jordán Tamás

Hogy lehet-e a szegényből gazdag?  A szerényből pökhendi? Olyan árat kell ezért fizetni, amit sem az 1930-as években, de napjainkban sem érdemes kockáztatni, legalábbis a Kopjáss féléknek. A becsület talán többet ér minden forintnál- ez lehetne a Móricz mű egyik tanulsága. Egy férfi, aki megpróbál más bőrébe bújni, és egy nő, aki a megszokott, tisztességes életet választaná…

A forgószínpad, melyet most használt először a színház, egyszerre erőssége, és gyengéje az előadásnak. A sok apró fejezetet mintegy snittekké köti össze, ám a színészeknek mintha nehéz lenne egyik helyszínből átugraniuk a másikba. Ennek ellenére Zayzon Zsolt és Nagy Cili összjátéka páratlan, néha úgy érezzük, a színpad csak pörög, mi pedig ott maradnánk velük a puritán szobában.

Klasszikusokhoz nyúlni mindig merészség, hisz egyszerre kell újat mutatnia, és megtartania, fenntartania azt a tudást, amit már eleve hozzá társítunk. Jordán Tamás rendezése azt a bizonyos arany középutat választja, ennek ellenére kifejezetten élvezhető három órát sikerült varázsolnia. Az általános-és középiskolásoknak kötelezően választható, mindenki más pedig nézze meg azért, mert Móricz és mert Jordán Tamás rendezte. Nem fog benne csalódni!

 

 

Szereplők:

Kopjáss István: Zayzon Zsolt

Lina, a felesége: Nagy Cili

Magdaléna: Märcz Fruzsina

Kardics: Szabó Tibor

Polgármester: Mertz Tibor

Berci bácsi: Jordán Tamás

Kati néni: Vlahovics Edit

Martiny doktor: Kelemen Zoltán

Péterffy doktor: Avass Attila

Neusiedler: Vass Szilárd

Főmérnök: Horváth Ákos

Imrike: Balogh János

Sáfár: Poppre Ádám

 

Díszlettervező: Horesnyi Balázs

Jelmeztervező: Dőry Virág

Zeneszerző: Melis László

Ügyelő: Németh Éva

Súgó: Papp-Ionescu Dóra

Rendezőasszisztens: Kovács Nóra

Rendező: Jordán Tamás

 

 

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére