Itt a kormány álláspontja, mire lesz jó már biztosan a védettségi igazolás

• 2021. február 27., szombat •
Március 1-jétől fogják megkapni postán a védettségi igazolványt azok, akiket már korábban beoltottak vagy a védettség korábbi megbetegedés miatt fennál. A mai kormányinfón Gulyás Gergely elárulta, hogy egy valamiben már most biztosak lehetünk: karanténba nem kell vonulnia a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek.
Itt a kormány álláspontja, mire lesz jó már biztosan a védettségi igazolás

Március elsejétől postán küldik ki a védettségi igazolásokat, ezt követően dönteni kell arról, hogy mire lesz jogosult az, aki a kártyával rendelkezik.

A KARANTÉNSZABÁLYOKAT GULYÁS GERGELY SZERINT MINDEN TOVÁBBI NÉLKÜL FEL LEHET MAJD OLDANI AZ Ő ESETÜKBEN.

Az emberek közötti különbségtétel alkotmányos akkor, ha nem önkényes. Erről azonban még nincs döntés, a nemzeti konzultációban az emberek véleményt mondhatnak róla.

A karantén alól mindenképpen felmentést adna a kormány.

Megjelent a Magyar Közlönyben és már hatályba is lépett a 60/2021-es kormányrendelet, amelynek értelmében a koronavírus elleni védettség igazolása

- a COVID-19 betegségből meghatározott időn belül történő felgyógyulás(ez kétféleképpen igazolható, lásd alább) vagy
- az Európai Unióban, illetve a Magyarországon engedélyezett oltóanyaggal történt védőoltás (ha szükséges, két oltás)igazolásával történik.

A koronavírus elleni védettség igazolására alkalmas a védettségi igazolvány, illetve az applikáció (lásd alább).

Az igazolvány érvényességi dátuma a fertőzésből történő felgyógyulásának napját követő hatodik hónap azonos napja, ha pedig a hónapban nincs ilyen nap, a hónap utolsó napja.

A fertőzésből történő felgyógyulás napjának az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben EESZT) nyilvántartott,

- utolsó pozitív eredményű, a koronavírus kimutatására szolgáló molekuláris biológiai vizsgálatot vagy antigén gyorstesztet követő negatív eredményű, a koronavírus kimutatására szolgáló molekuláris biológiai vizsgálat napja,
- negatív eredményű, a koronavírus kimutatására szolgáló molekuláris biológiai vizsgálat hiányában, az utolsó pozitív eredményű, a koronavírus kimutatására szolgáló antigén gyorsteszt vagy molekuláris biológiai vizsgálat napját követőtizedik nap.

Oltottság esetén nincs érvényességi idő meghatározva. Ha az érintettről az EESZT-ben nem tartanak nyilván pozitív eredményű koronavírus kimutatására szolgáló antigén gyorsteszt vagy molekuláris biológiai vizsgálati eredményt, azonban az érintett az  egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, Magyarországon működő egészségügyi szolgáltató által laboratóriumban elvégzett,

POZITÍV EREDMÉNYŰ VIZSGÁLATTAL IGAZOLJA, HOGY SZERVEZETÉBEN A KORONAVÍRUS ELLENI ELLENANYAG JELEN VAN, ÚGY AZ ÉRVÉNYESSÉGI DÁTUM AZ ELLENANYAG JELENLÉTÉT KIMUTATÓ VIZSGÁLAT DÁTUMÁT KÖVETŐ NEGYEDIK HÓNAP AZONOS NAPJA, HA PEDIG AHÓNAPBAN NINCS ILYEN NAP, AHÓNAP UTOLSÓ NAPJA.

Ki és mikor állítja ki a védettségi igazolványt?

A védettségi igazolvány az egyes adatok megjelölését angol nyelven is tartalmazza, az igazolványt a jogosult természetes személy részére Budapest Főváros Kormányhivatala

- a 2021. március 1. napját megelőzően a fertőzésből történő felgyógyulás esetén 2021. március 15. napjáig,
- a 2021. március 1. napját követően a fertőzésből történő felgyógyulás esetén a fertőzésből történő felgyógyulásának napját követő 8 napon belül,
- ha az alapimmunizálásra – amennyiben ehhez két oltás szükséges, úgy a második oltás beadására – 2021. március 1. napját megelőzően került sor, 2021. március 15. napjáig,
- ha az alapimmunizálásra – amennyiben ehhez két oltás szükséges, úgy a második oltás beadására – 2021. március 1. napját követően került sor, 8 napon belül hivatalból állítja ki.

Applikáció is lesz

Az EESZT működtetője a védőoltást igazoló applikációt biztosít az érintettek számára. Az applikáció az érintett azonosítását követően – az EESZT-ből szerzett adatok alapján – igazolja az érintett oltottságát. Az applikáció a) az érintett nevét, b) az érintett TAJ számát, c) az oltás idejét, a védőoltás típusát, d) a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát jeleníti meg.


Forrás: portfolio.hu
Kép: MTI/Rosta Tibor

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére