Itt a friss magyar GDP-adat!

portfolio.hu, MTI/Szigetváry Zsolt • 2019. november 18., hétfő •
Kitartott a magyar gazdaság lendülete a harmadik negyedévben a KSH gyorsbecslése szerint.
Itt a friss magyar GDP-adat!

Július és szeptember között nyers adatok alapján 5%-kal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához képest, miközben a Portfolio által megkérdezett közgazdászok 4,8%-os bővülést vártak. Az adat pozitív meglepetést okozott, ami beleillik az elmúlt negyedévek sorába, hiszen a GDP rendre gyorsabban nőtt, mint ahogy az elemzők előzetesen prognosztizálták.

Az 5%-os GDP-növekedéshez az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá a legnagyobb mértékben - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal rövid kommentárjából. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,8%-kal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához viszonyítva, negyedéves alapon pedig 1,1%-os volt a bővülés, vagyis kitartott a magyar gazdaság lendülete.

A KSH november 29-én hozza nyilvánosságra, hogy melyik nemzetgazdasági ág milyen mértékben járult hozzá a GDP-növekedéshez a harmadik negyedévben, annyit azonban látni lehet a havi makrogazdasági adatokból, hogy termelési oldalról az ipar és a szolgáltatások járulhattak hozzá leginkább a növekedéshez, miközben az építőipar kissé lendületet vesztett. Felhasználási oldalról nézve a fogyasztás és a beruházások segíthették a növekedést. A magyar GDP-adat megerősíti, hogy a német gazdaság lassulása egyelőre továbbra sem érezteti a hatását hazánkban.

Ha a fenti ábrára rápillantunk, akkor láthatjuk, hogy szezonálisan igazítva egy hajszálnyit lassult a növekedés üteme, azonban negyedéves alapon kitartott a lendület. Összességében azt mondhatjuk, hogy a magyar gazdaság erős és a növekedés szerkezete kiegyensúlyozott lehet.

A Portfolio a GDP-adat érkezése előtt készített elemzői konszenzusa alapján a szakértők az év egészében 4,6%-os GDP-növekedést vártak (a prognózisok folyamatosan javultak az év során), és a várt feletti harmadik negyedéves adat alapján könnyen lehet, hogy ismét felfelé fogják módosítani az előrejelzéseiket az elemzők.

A magyar gazdaság várhatóan a negyedik negyedévben is jól teljesít, hiszen úgy tűnik, hogy az ipar erős, az építőipar továbbra is növekedési pályán van - ha lassabb ütemben is bővül, mint korábban -, a szolgáltatások bővülését pedig az erős belső kereslet támogatja. A keresetek továbbra is dinamikusan nőnek, a beruházásokat az EU-források lehívása és az olcsó hitelek segítik, vagyis a belső motorok kitarthatnak egyelőre.

A lassulás várhatóan jövőre következik be, amikor 3% közelébe mérséklődhet a GDP-növekedés. Ezt több tényező okozza: a külső kereslet várhatóan lassabban nő, és könnyen begyűrűzhet a német gazdaság lassulása, miközben a Brexit negatív hatásait sem ússza meg a kontinens. Mindeközben a hazai bérek az ideinél visszafogottabban bővülhetnek, ahogyan a beruházások is, hiszen az EU-források nem pörgetik majd olyan gyorsan a gazdaságot, mint idén.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére