Ismét hasítottak a szombathelyi gépészek

• 2020. október 26., hétfő •
Az október 20-21. között rendezett Techtogether Automotive Hungary & Ipar Napjai versenyről az előkelő második helyezéssel és három különdíjjal térhettek haza a szombathelyi gépészmérnök-hallgatók.
Ismét hasítottak a szombathelyi gépészek

Idén is az őszi Automotive Hungary kiállítás keretében rendezték meg a kétnapos Techtogether Automotive Hungary mérnökhallgatói versenyt a budapesti Hungexpo területén. A verseny az eddigiektől eltérően ezúttal részben online, részben személyesen zajlott.

Azok a vállalatok, amelyek nem jelentek meg személyesen a helyszínen, úgynevezett előfeladatokat küldtek szeptember végétől fogva a csapatok számára. Ennek köszönhetően a szokásossal ellentétben nem hat-hét, hanem összesen tíz előfeladat várta, hogy a versenyzők minél jobban és ötletesebben megoldják őket, majd mind írásban, mind szóban prezentálják a megoldásukat. Sebestyén László, a csapat vezetőjének elmondása szerint idén voltak a legnehezebb és legkomplexebb előfeladatok a verseny során, ezért taktikusan kellett gondolkodniuk: miután átbeszélték két-háromfős kiscsoportban, hogy mit is kell csinálni az adott feladat során, kikérték róla a hazai vállalatok – elsősorban a duális partnercégek – véleményét.

Az előfeladatokat illetően a csapatoknak egyebek mellett tervezniük kellett olyan 3D nyomtatott, 22. századinak kinéző matchbox autót, amely 304 centimétert tesz meg úgy, hogy csak egy, nem 3D nyomtatott segédanyag volt felhasználható hozzá, vagy például tervezniük kellett egy minél élethűbb és reprodukálhatóbb műnövényt, amelyről aztán szimulációt is készítettek a csapatok, ahogyan egy kobot átpakolja a tervezett műnövényt egyik helyről a másikra.

A szombathelyi gépészmérnök-hallgatók csapata idén 15 fővel képviseltette magát a helyszíni versenyen; a csapatban első- és másodévesek számára is fontos szerepet szántak, hogy az újoncok belekóstolhassanak a Techtogether verseny világába, ezáltal biztosítani tudják a Szombathelyi Gépészek sikeres utánpótlását.

A különdíjak egy részét online, másik részét személyesen adták át. A szombathelyi csapat a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. bronzszínű különdíja mellett a Kvalix Automatika Kft. különdíját is kiérdemelte. A legtöbb vállalat képviselője egyébként kiemelte, hogy szoros versenyben döntöttek a különdíjakról, és szinte minden csapat magas színvonalon teljesítette a feladatokat, ezért különösen szép eredmény, hogy a Szombathelyi Gépészek – StudentTechLab csapat három különdíjat is bezsebelhetett.

Az összesített II. helyezésért járó 150 ezer forintos díjról szóló csekket Dr. Takács János, a GTE elnöke, egyetemi oktató és a Techtogether verseny zsűrijének elnöke adta át a csapatnak.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére