Most szabad a sajtó; maradjon is az!

bz • 2012. március 14., szerda •
Szabad a sajtó Magyarországon, de az új médiatörvény olyan „bombákat” adott a jelenlegi hatalom kezébe, amivel nem szabad visszaélni – foglalta össze véleményét Dr. Ipkovich György, a szombathelyi MSZP szerdai rendezvényén. A párt városi szervezete hagyományaihoz híven idén is megvendégelte a helyi sajtó képviselőit, hogy a sajtószabadságért vívott 1848-as küzdelemre emlékezzenek.
Most szabad a sajtó; maradjon is az!

Kávé és kitűnő croissan – ezzel várta a szombathelyi újságírókat az MSZP helyi szervezete. A párt hagyományaihoz híven idén is megünnepelte a sajtószabadságért vívott küzdelmet és azt, hogy a rendszerváltás után szabadon dolgozhatnak az újságírók Magyarországon. Dr. Ipkovich György a párt városi elnöke szerint azonban ez az állapot könnyen megváltozhat. Szerinte a Fidesz vezette Országgyűlés által elfogadott új médiatörvény nagy hibája, hogy nem zárja ki a politikai befolyás lehetőségét. Helyette olyan helyzetet teremt, amikor pusztán a hatalom jóindulatán múlik, hogy a vele szemben kritikus sajtótermékeket tönkre teszi-e vagy sem.

A politikus mindemellett a másik oldal felelősségét is kiemelte. Úgy véli a sajtószabadsághoz legalább annyira szükséges, hogy az újságírók ne arra törekedjenek, hogy „a velük szemben támasztott elvárásokat próbálják kitalálni”. (ez a jelenség az öncenzúra – a szerk.) Ipkovich kitért a Klubrádió esetére: attól tart, hogy a választások közeledtével a rádióhoz hasonlóan más médiát is megpróbál ellehetetleníteni a kormány. Bízik abban, hogy a nem élesedik a médiatörvénybe rejtett bomba és hogy az újságírók továbbra is félelem nélkül végezhetik dolgukat – zárta szavait.


A Magyar Sajtó Napját 1990 óta ünnepeljük március 15-én, annak emlékére, hogy 1848-ban ezen a napon nyomtatták ki a magyar sajtó első szabad termékét, a Tizenkét Pontot és a Nemzeti Dalt. A sajtószabadság a demokráciák működésének egyik alapeleme, nem csak Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata utal rá (19. pont), de sok más demokratikus országhoz hasonlóan hazánk Alaptörvénye is külön védeni nyilvánítja (IX. cikk).

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére