Egymilliárd helyett alig 100 millió forint értékben valósult meg útfejlesztés Neményék miatt

vaol.hu, Fotó: Unger Tamás • 2019. október 03., csütörtök •
A fideszes városvezetés által előkészített, tervekkel rendelkező beruházásokat lesöpörték. Az újakhoz most őszig csak a tervezés közbeszerzése zajlott, így egy kapavágást nem lehetett ejteni. Illés Károly alpolgármester a Vas Népének adott interjút.
Egymilliárd helyett alig 100 millió forint értékben valósult meg útfejlesztés Neményék miatt

Több mint 1 milliárd forintnyi út-, járda- és hídfelújítás nem valósulhatott meg ebben az évben az ellenzék átgondolatlan intézkedései miatt, állítja Illés Károly alpolgármester. Hozzáteszi még: a Nemény András vezette új többség ugyan megduplázta az útfejlesztésre szánt keretet, de egy fillért sem tudnak elkölteni. Ráadásul a kultúrától, az oktatástól és az egészségügytől is jelentős pénzt vontak el.

Tavalyról mintegy 600 millió forintnyi adótöbblete, „maradványpénze” volt a városnak, ebből végrehajtották a kötelező járulékemeléseket és bérfejlesztéseket. A dr. Puskás Tivadar polgármester által 2019 március végén beterjesztett költségvetés a maradék 500 millió forintot útfejlesztésekre szánta. Ezenfelül azt ígérték, az intézményektől nem vonnak el forrást.

Ehhez képest – mondja Illés Károly – a Nemény András vezette új többség olyan döntéseket hozott, amely pénzt vont el mások mellett az egyetemtől, az egészségügyi alapellátótól (10 millió forint), a diákönkormányzattól (4 millió forint), az oktatási tartalékból (5 millió forint), az Agorától (18,8 millió), a múzeumtól (20 millió), a Szombathely Szent Márton városa” Jóléti Alapítványtól (7 millió). A mentőszolgálattól az orvosi ügyeleti ellátás fedezetét vették el (32 milliót), de csökkentették a Segítés Városának (10 millió), az ELTE pedagógusképzésének (30 millió), az ELTE campus energetikai beszerzésére (30 millió) és a HVSE és Futball Kft. részére nyújtandó támogatást is (107 millióval).

Hasonlóképpen határoztak a Vadvirág óvodában csoportszoba kialakítására szánt összegről (50 millió), az egészségügyi alapellátó eszközbeszerzésére (150 millió) vagy a parkfenntartásra odaítélt pénzről (30 millió.) Az alpolgármester emlékeztet: frakciójuk már akkor jelezte, hogy súlyos hiba az orvosi ügyeleti ellátás fedezetéből elvonni 32 milliót – tény, hogy saját hibáját beismerve egy későbbi döntéssel az ellenzék a hiányzó összeget „visszaadta”. Azzal azonban – mondja Illés Károly –, hogy az intézményektől elvontak 500 millió forintot, többletigény jelentkezett ezeknél.

Azt is felidézte: az elvonásokkal, forrásátcsoportosításokkal az új többség összesen 1 milliárd forintot tervezett út-, híd-, járdafejlesztésre, ám teljesen átgondolatlanul, mondhatni hasraütés-szerűen költötték volna el az összeget. Ráadásul az ominózus közgyűlésen helyben nevesítették az utcákat.

– Mi ezt sosem tettük. Nemcsak ígérgetünk, hanem precíz terveink vannak, amiket meg is tudunk valósítani. Három éve kidolgoztunk egy programot, évekre lebontva, hogy mennyit költünk majd útfejlesztésre, melyik utcák újulnak meg az adott évben. Egyeztettünk a közműszolgáltatókkal – az összes útépítésnél közmű-rekonstrukciót végeztünk. Előre dolgoztunk: összesen 1 milliárd 176 millió forintnyi útfejlesztést terveztünk, amelyeknek azóta mind van terve és engedélye. A kivitelezésük azonnal indulhatott volna, még az év elején. Ezzel szemben – lesöpörve az eredeti elképzeléseket – ők olyan útfejlesztésekről döntöttek az áprilisi közgyűlésen, amelyek sem tervvel, sem engedéllyel nem rendelkeztek. Most már tervezés alatt vannak, de az idén ebből egy méternyi út sem épül. Százmillió forintot sem tudtak eddig elhasználni járdafelújításokra az 1 milliárd 176 millióból.

Illés Károly példákat is hoz: az oladi városrészen a Dozmat utca, Áchim András utca környékén első ütemben a csapadékvíz-elvezetést oldják meg EU-s forrásból. Azzal kalkuláltak, hogy ezt követi a többi közmű-rekonstrukció, és nekiállhatnak az utaknak, amelyeknek tervük, engedélyük van. Ehhez képest most megtörténik a vízközmű-rekonstrukció, aztán annyiban marad minden. Hasonlóan a Markusovszky utcai Gyöngyös-patak hídjának felújítása, ami három éve várat magára. Ott 120 millió forint a felújítás költsége, a korszerűségi felülvizsgálaton több alkalommal elbukott, előbb-utóbb le kell zárni, sürgős lett volna a javítása. A Bartók Béla körút nyugati oldalán (a Perint híd–Gagarin utca közötti szakaszon) a járda teljes átépítését, gyalogátkelő létesítését tervezték – tervvel, engedéllyel rendelkezett az is, az ellenzék azt is lesöpörte.

Ugyanígy elmaradt a Vadvirág utcában az út teljes átépítése, a Kilátó utca több szakasza sem készült el, ahogy a Dolgozók útján is hiányzik a közvilágítás az Ernuszt Kelemen utcai körforgalomtól a séi körforgalomig. A Külső Nárai úton nagyon régóta várják a járdát, az sem készülhet el most egy ideig. A Deák Ferenc utca 76. szám mögötti tömbbelsőben a burkolat átépítését, a komplett zöldterület-rendezést tervezték 130 millió forintból. Nemény András nemrég jelezte, hogy a képviselői keretéből néhány millió forintot arra szánna, hogy ott járda épüljön. Az alpolgármester szerint az utólagos intézkedés helyett nem ártott volna előbb gondolkodni.

Illés Károly utalt rá: október 13-án arról döntenek a választók, hogy kormányzati támogatással, komoly szakmai munkával tudjuk tovább építeni, felújítani Szombathelyt, vagy a Nemény András vezette szocialista baloldal politikai csatatérré változtatja a várost.

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére