Hőség: figyelmeztetést adtak ki Vas megyére

MTI • 2013. július 24., szerda •
Szerda délelőtt az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére kiterjesztette a korábban a hőség miatt kiadott figyelmeztetéseket. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint jelenleg hét megyében és a fővárosban narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben.
Hőség: figyelmeztetést adtak ki Vas megyére

 Ez azt jelenti, hogy Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Somogy, Tolna és Pest megyében, valamint Budapesten szerdán tartósan 25 Celsius-fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet.

Kedden még négy megyére (Somogy, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyére) adtak ki narancssárga figyelmeztetést.

Szerdán emellett ugyancsak a hőség miatt további öt megye, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megye területén citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az előrejelzés szerint szerdán 28 és 34 fok közötti maximumokra lehet számítani és még késő este is 22 és 28 fok között alakul a hőmérséklet.

Az OMSZ figyelmeztetésében azt írta, hogy szerdán késő délután, este a délnyugati országrészben (főként a határ közelében Zala és Somogy megyében) kialakulhat egy-egy zivatar, amit óránkénti 60 kilométeresnél erősebb szél kísérhet.

Csütörtök hajnaltól az Alpokalján, Kisalföldön alakulhat ki zivatar. Napközben a Dunántúlon és északon helyenként intenzívebb zivatartevékenység is valószínű, melyekhez rövid idő alatt 20-30 millimétert meghaladó csapadék, 70 kilométer/óra feletti szél és esetleg jégeső is társulhat. Egy-egy heves zivatar sem kizárt - tették hozzá.

Mint írták, a napi középhőmérséklet főként déli, délnyugati országrészben alakul 25 fok felett. A középső és északnyugati országrészben csütörtökön átmenetileg mérséklődik a nappali felmelegedés. A következő napokban azonban az országban tovább emelkedik a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő napokban a nyár eddigi legerősebb hőséghulláma várható.

Az országos tiszti főorvos szerdától péntek éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el.

közösség

további frisss

lap tetejére