Hol és hogyan fognak beoltani néhány nap alatt több mint félmillió embert Magyarországon?

• 2021. március 03., szerda •
Közzétették a részletes heti oltási tervet. Nagyon fontos, hogy már az első oltás is életet menthet. Mutatjuk, hogyan fognak beoltani újabb 529 ezer embert jövő hét szerdáig.
Hol és hogyan fognak beoltani néhány nap alatt több mint félmillió embert Magyarországon?

Magyarországon folyamatosan zajlik az oltás, már 758 037 fő a beoltottak száma, közülük 253 368 fő már a második oltását is megkapta. Ezzel hazánk az unióban a harmadik helyen áll az oltottsági arányt tekintve. Mindez azonban egyelőre még nem elég ahhoz, hogy lezárjuk a vírus elleni küzdelmet, így a szerdától kezdődő oltási héten 529 ezer ember vakcinációja történhet meg.

Ezekkel a vakcinákkal oltanak a háziorvosok

A legtöbb oltást a kínai Sinopharm-vakcinával végzik majd. 250 ezer oltóanyagot kapnak majd a háziorvosok, praxisonként 45 főre elegendőt. Ezzel a vakcinával a 18 év feletti embereket oltják, kivéve, akiknek nem kezelt krónikus betegsége van, vagy akut fellángoló szakaszban van valamelyik betegség náluk. 

SZINTÉN A HÁZIORVOSOK KAPNAK 38 EZER MODERNA-VAKCINÁT, AMELYET A 60 ÉV FELETTIEK KAPNAK. Ezt az oltást már a krónikus betegek is megkaphatják. 

A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcináját a háziorvosok használhatjákFORRÁS: MTI/BALÁZS ATTILA

A kórházi oltópontokon is nagy erővel dolgoznak

11 ezer Moderna-vakcinát használnak majd fel a szociális intézményekben ezen a héten. Bár ott már lezajlott egy oltási kampány, de most azokban az intézményekben lesz oltás, ahol korábban betegség miatt nem tudtak dolgozni a szakemberek.  

A HÉTEN ÉRKEZETT 114 660 PFIZER-VAKCINA. 

Ezeket a vakcinákat csak a kórházi oltópontokon fogják felhasználni. Ott a legidősebbeket, és egyben krónikus betegeket oltják. A Pfizer-vakcinával 18 év felettieket oltanak és a krónikus betegeket. Jellemzően a legidősebbek kapják. 

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a krónikus beteg idősek kapják megFORRÁS: MTI/MOHAI BALÁZS

Hatalmas oltási kampány

A kórházi oltóponton a hatvan év alatti krónikus betegek oltása is folyik majd. Ehhez kapcsolódik a hét legnagyobb oltási kampánya is. Ennek lényege, hogy szombat-vasárnap 74 ezer 18-60 év közöttit várnak oltásra eddig nem alkalmazott formában. 

CSÜTÖRTÖKÖN FOGNAK SMS-T KAPNI, ŐK KRÓNIKUS BETEGEK, ÉS ASTRAZENECÁT KAPNAK. 

Ennek a vakcinának a lényege, hogy 18-59 év közöttieket oltanak vele, és krónikus betegek is kaphatják. 

A hétvégi oltási kampány másik célja, hogy tehermentesítsék a háziorvosokat. 

Ha sikerül elvégezni a heti oltási tervet, akkor 529 ezer újabb ember lesz legalább egyszer beoltva. Ezzel is nő az ország védettsége a járvánnyal szemben. 

Már az első adag oltás is életet menthet

Nagyon fontos, hogy Angliában a közegészségügyi szolgálat mérése alapján az AstraZeneca első dózisának beadása is jelentős védelmet nyújt a megbetegedés ellen, illetve a súlyos tünetek és szövődmények kialakulásától is megvéd. 

EGY HÓNAPPAL A VAKCINA BEADÁSÁT KÖVETŐEN ANNAK HATÉKONYSÁGA MÁR ELÉRI A 73 SZÁZALÉKOS VÉDELMET, A NYOLCVAN ÉVEN FELÜLIEK ESETÉBEN PEDIG UGYANEZEN IDŐ ALATT MÁR NYOLCVAN SZÁZALÉK FELETTI AZ EREDMÉNY. 

Már az első adag oltás is megelőzi a súlyos szövődmények kialakulását és életet menthet, valamint 

A SINOPHARM KÉSZÍTMÉNYÉVEL BEOLTOTTAK KÖZÜL SENKI SEM KERÜLT INTENZÍV OSZTÁLYRA, 

és nem történt haláleset az érintettek körében.

Már az első adag oltás is életet menthetFORRÁS: MTI/MOHAI BALÁZS

Az uniós lekötött mennyiség 5 százaléka érkezett csak meg

Magyarország összesen 31 millió adag oltóanyagot kötött le. Ebből 24 millió adag oltóanyagot várunk az uniós beszerzésből, ennek eddig az 5 százaléka érkezett meg három gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca). 

A Janssen és CureVac még nem rendelkezik uniós engedéllyel, így még nem is szállított oltóanyagot hazánkba. 

A JANSSEN MÁRCIUS KÖZEPÉN KAPHATJA MEG AZ EURÓPAI GYÓGYSZERÉSZETI ÜGYNÖKSÉG (EMA) ENGEDÉLYÉT, EBBŐL A VAKCINÁBÓL EGY OLTÁSRA LESZ CSAK SZÜKSÉG, ÍGY A LEKÖTÖTT 4,36 MILLIÓ ADAG UGYANENNYI EMBER OLTÁSÁT TESZI LEHETŐVÉ. 

Magyarország orosz és a kínai vakcinák beszerzésére is szerződött, ezekből összesen további 3,5 millió ember oltására elég vakcina érkezik majd a következő hónapokban. Az eddig érkezett Szputnyik-vakcinával az elmúlt időszakban a regisztrált idősek oltását végezték a kórházi oltópontokon, illetve 100 ezer már múlt héten beérkezett oltóanyag jelenleg is a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) felszabadítására vár. Már Magyarország felé tart az újabb orosz vakcinaszállítmány is, 180 ezer adag első oltáshoz és 100 ezer adag második oltáshoz elég vakcina érkezik hamarosan az országba.


Forrás: origo.hu
Kép: MTI/CZEGLÉDI ZSOLT

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére