Hétfőn magyar írásbeli vizsgák – ezek lehetnek az érettségi témák

Frisss • 2013. május 05., vasárnap •
Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódnak az idei érettségik, középszinten 1214 helyszínen 83 255 vizsgázó, emelt szinten 50 helyszínen 1805 diák tesz érettségit. Megkérdeztünk egy magyar nyelv és irodalom tanárt, milyen témákra számít holnap.
Hétfőn magyar írásbeli vizsgák – ezek lehetnek az érettségi témák

A magyar nyelv és irodalom középszintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk: a szövegértési feladatlap kitöltésére 60 perc, a szövegalkotási feladatlapra pedig 180 perc áll a rendelkezésükre. A vizsgázók először a szövegértési feladatlapot oldják meg, és csak ezek összegyűjtése után kezdhetik meg a másik kitöltését. A szövegértési feladat általában egy esszé, ismeretterjesztő célú tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete. A feladatok megoldása általában a kérdésre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként megadott válaszvariációk közötti döntés. A szövegalkotási feladatlap esetében a vizsgázó három eltérő típusú, műfajú és témájú szövegalkotási feladatból választ egyet. Az elvárható terjedelem 500-1500 szó.

Az emelt szintű írásbeli 240 percig tart, nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három szövegalkotási feladatból áll. A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg, és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják. A nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz kapcsolódik. A nyelvi és az irodalmi műveltséget vizsgáló kérdések aránya hozzávetőlegesen 40-60 százalék.

Az írásbelik megoldásakor közép- és emelt szinten is helyesírási szótár használható, ebből vizsgacsoportonként legalább négy példány szükséges. A szótárról a vizsgát szervező intézmény gondoskodik.Magyar mint idegen nyelvből középszinten 57 helyszínen 104 vizsgázó tesz érettségi vizsgát.

Megkérdeztük Pusztai Fannit, aki a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban tanít magyar nyelv és irodalmat, hogy szerinte mi várható az idei évben, már ami a témákat illeti.

- Szerintem Arany ballada és Karinthy nem lesz, mert tavaly már volt. Mivel Weöres Sándor 100. születésnapját ünnepeljük, ezért elképzelhető, hogy a témák között szerepelni fog. Sanszos, hogy valamelyik feladatban benne lesz – magyarázza a tanár.

- Aki már megtanulta a szóbeli tételeket az nagy előnyben van. Érdemes figyelni a külalakra illetve a szöveg megszerkesztésére is. Szerintem a legkönnyebb feladat a műelemzés, az összehasonlítás nehezebb, mert ott két művet kell elemezni, és az érvelés látszólag könnyűnek tűnik, de nem az, mert nem csak a diák véleményére kíváncsiak, hanem irodalmi példákat kell általában hozni az adott témában – mondja jó tanácsként Pusztai Fanni.

Kedden a matematika írásbelik várnak az érettségizőkre.  

közösség

további frisss

lap tetejére