Harmincnégy rendezvény az összeomlás centenáriumán

Szerző: frisss.hu Fotó: szombathely.hu • 2018. február 13., kedd •
Idén is bővelkedünk majd programokban a Nagy Háborús Emlékév kapcsán. A részletekről sajtótájékoztató keretében számoltak be a szombathelyi városházán.
Harmincnégy rendezvény az összeomlás centenáriumán

Négy éve, 2014-ben kezdődött az a rendezvénysorozat, mely a Nagy Háborúnak, azaz az első világégésnek állít emléket. Idén az összeomlásra, vagyis 2018-ra emlékezünk majd.

Immár négy éve emlékezünk arra a háborúra, mely Magyarország újkori történelmét lényegében meghatározta. Arra a háborúra, mely a magyarság számára a legnagyobb emberáldozattal járt – vezette fel a sajtótájékoztatót Puskás Tivadar polgármester, aki a továbbiakban rövid történelmi áttekintést adott a világégés következményeiről, külön kihangsúlyozva azt a tény, hogy hazánk nem csak emberéletekben veszített rengeteget, hanem területének kétharmadát is elcsatolták tőle. 

Hende Csaba volt honvédelmi miniszterként első sorban katonaszemmel tekintett vissza az I. világháború eseményeire, következményeire.

Az I. világháború nem csak abban a négy esztendőben követelt rengeteg áldozatot, amikor ténylegesen zajlott, hanem a későbbiekben is tengernyi szenvedést szült. Elég csak a szociálizmusra, avagy a fasizmusra gondolni, melyek ok okozati összefüggésben vannak a nagy Háborúval. Arra kell vigyáznunk, hogy ilyen tévutakra soha többé ne tévedjünk – fogalmazott a Parlament alelnöke. Szombathely országgyűlési képviselője a továbbiakban az I. világháború kitörésének értelmetlenségéről beszélt, majd pedig arról, hogy Magyarország a Károlyi Mihály által vezetett akkori kormánynak köszönhette azt, hogy például Erdélyt is elveszítette, amit a teljesen feleslegesen leszerelt, feloszlatott katonai haderejének 10 százalékával is megtudott volna védeni.

A belső ellenség ásta alá hazánk önvédelmi képességét. Nem véletlen, hogy rendkívül indokolt volt a Károlyi Mihályt ábrázoló szobor eltávolítása a Parlament mellől. Manapság viszont inkább azzal kell foglalkoznunk, hogy megadjuk a nekik járó tiszteletet azoknak, akiket hősökként tisztelhetünk. Ilyenek voltak például a „Hűség falvai” itt a közvetlen szomszédságunkban, melyeket döntően horvát és német népesség lakott, ám ennek ellenére elérték azt, hogy a trianoni békediktátumban foglaltak ellenére továbbra is Magyarországhoz tartozhassanak – zárta szavait Hende Csaba.

A sajtótájékoztató végén Csapláros Andrea, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kuratóriumának igazgatója adott rövid áttekintést az idei „kínálatból”. Külön kiemelte a konferenciákat, megemlékezéseket, múzeumpedagógiai programokat. Az elmondottakat Jagadics Péter nyugállományú alezredes, a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület tagja egészítette ki, aki a szervezésben, a koordinálásban vállal oroszlánrészt.

Újságírói kérdésre elhangzott, hogy kollégánk, Benkő Sándor I. világháborúval kapcsolatos fotóiból április 10-én nyílik majd állandó tárlat a Katonatörténeti Kiállítás Aréna utca 8. alatt található épületében. 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére