Haltelepítésekkel, horgászversenyekkel, fejlesztésekkel indul a horgászszezon…

Szponzorált tartalom • 2018. április 02., hétfő •
A tavasz közeledtével egyre több horgász indul el, hogy ismét kedvenc időtöltésének hódolhasson.
Haltelepítésekkel, horgászversenyekkel, fejlesztésekkel indul a horgászszezon…

A megyei horgászok érdekképviseletét ellátó Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége tagegyesületeiben a horgászok száma tavaly elérte a 8547 főt, amely létszám 568 fővel haladta meg az azt megelőző évi adatokat. A rossz idő ellenére idén február végéig már közel 5000 pecás újította meg engedélyét – mondta el a horgász szövetség ügyvezető elnöke Puskás Norbert. Fontos tudni, hogy Magyarországon, így Vas megyében is a horgászati tevékenység kizárólag állami horgászjegy és az adott horgászvízre érvényes területi jegy birtokában folytatható. Gyermekeknek állami horgászvizsgázási kötelezettségük nincs, de 15 éves kortól kizárólag írásbeli és szóbeli horgászvizsga eredményes teljesítése után lehet állami horgászjegyet váltani.  

A Szövetség a tavasz folyamán folyamatosan rendez horgászvizsgákat a megye több pontján a leendő pecásoknak. A vizsgára felkészülést segítő ingyenes tananyag és a meghirdetett vizsga időpontok a www.vasivizeken.hu internetes oldal vizsga menüpontja alatt érhetők el. Az állami horgászvizsga díja 10-18 éves kor között 1000 Ft, míg a 18 éves kor felettieknek: 3500 Ft.  Érvényes horgászjegy hiányában az illegális horgászati tevékenység halvédelmi bírság kiszabását és a horgászjegyváltástól történő eltiltást von maga után. A sikeres horgászvizsgát követően a Szövetség 27 tagegyesületében az állami horgászengedély – kötelező egyesületi tagsággal, a Magyar Országos Horgász Szövetség által előírt Egységes Szövetségi Hozzájárulással –felnőtteknek már 6200 Ft-tól, ifjúságiaknak 4200 Ft-tól elérhető.

Azon horgászok, akik a megyei horgász szövetség kezelésben lévő 1397 hektár horgászvizen (Pl.: Szombathely Csónakázó-tó, Gersekaráti-tó, Gyöngyös patak…stb) szeretnének hódolni szenvedélyüknek, napi-heti-éves területi jegyet kell váltani az érvényes állami jegyük mellé.  A gyermekeknek - 14 éves korig - a Szövetség összes horgászvízére érvényes éves területi jegy ára mindössze 4.500 Ft.  A folyóvizekre érvényes éves területi engedély 22.000 Ft, a „3 szabadon választott tó +folyóvizek jegy” 29.000 Ft, míg az összes vasi vízre 34.000 Ft az idei jegy ára. Lehetőség van a horgászjegyeket SZÉP – szabadidő - kártyával, Erzsébet ajándékutalvánnyal is megvásárolni - sorolja a lehetőségeket az ügyvezető elnök.

Az engedélyek megváltása biztosítja a horgászvizek haltelepítéséhez szükséges pénzügyi fedezetet, ezért is fontos az előírások betartása. Tavaly a Szövetség összesen 42.222 kg pontyot, míg vegyes keszegből 18.220 kg-ot helyezett ki a vasi vizekbe. A fogható méretű halak mellett 377.000 db őshonos előnevelt, 4-5 cm-es hal (sebes pisztráng, csuka, süllő, harcsa, keszeg) és 15.000 db egynyaras 10-15 cm közötti süllő talált új otthonra a vasi horgászvizekben. Az idén tavasszal is jelentős telepítésekre készül a Szövetség, április első felében 15.000 kg pontyot helyeznek ki a vasi vizekbe. Az első nagyobb kihelyezésre 2018. április 07-én szombaton kerül sor, amikor  is  több vasi horgász-tó mellett a Szombathelyi Csónakázó tóba 1450 kg hal érkezik, a mellette lévő horgásztóba 600 kg, míg az Új-perinti I. sz. tóba 750 kg.   A tavalyi jól bevált gyakorlatnak megfelelően az idén sem terveznek általános horgászati tilalmakat elrendelni a pontytelepítések után, hogy minél többen tudjanak hódolni szenvedélyüknek. A szezon közeledtét jelzi az is, hogy a Szövetség Versenysport Bizottsága elfogadta a 2018. évi versenynaptárát.

A pecásokat az idei évben is több megyei horgászversenyre várják, melyeken az indulás továbbra is díjmentes. Azon horgászok, akik nem regisztrált versenyzők, hobbi kategóriában tudnak indulni. A felnőttek mellett a gyermek és ifjúsági horgászokat is várják minden versenyen, külön ifjúsági kategóriával. Az idén kilencedik alkalommal meghirdetett „Vasi vizek legjobb sporthorgásza” elnevezésű megyei versenysorozat a hagyományoknak megfelelően Kerkafalván veszi kezdetét. Idén ötödik alkalommal várja a Pinka-völgyi Halas Napra a Szövetség az érdeklődőket, az egész napos program július 14-én, szombaton lesz Vaskeresztesen. A jubileumi rendezvényen ünneplik a Szövetség megalapításának 25 évfordulóját is, ezért az idén még színesebb programokat terveznek - tudtuk meg Puskás Norbert ügyvezető elnöktől.

A halasítások és a horgászversenyek mellett a Szövetség a 2018-as horgászidényre több vasi horgászvíz környezetét is megújítja a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program turizmusfejlesztési pályázatán elnyert közel 110 millió forint támogatás felhasználásával. Az országosan egyedülálló programban a Szövetség vaskeresztesi Horgászturisztikai Központjának környékén kívül, még a szervezet kezelésében lévő állóvizekből nyolc vízterület környezetét fejleszti. A projekt keretében összességében 250-nél is több kültéri elemet helyeznek ki, valamint a horgásztavak partrendezése révén több ezer négyzetméter természet közeli horgászhely, partszakasz megújítása is megvalósul. A tervezett pályázati fejlesztések közül a vaskeresztesi beruházások átadására 2018. március 25-én, vasárnap 14 órakor került sor a Szövetség Horgászturisztikai Központjánál.

A vasárnapi átadón Minőségi Magyar Hal védjeggyel rendelkező rétimajori pontyok telepítése is megtörtént a Vaskeresztesi Alpesi-tóba (400 kg) és a Vaskeresztesi Pinka-holtágba (400 kg).

A következő megvalósított fejlesztés átadására 2018. április 04-én 17.00 órakor a  Csepregi Téglagyári-tónál kerül sor. A rendezvény zárásaként a Szövetség fennállásának 25 éves jubileumának alkalmából - a tavaszi 300 kg-os halasításon felül -  25 db extra méretű, 5 kg feletti ponty ünnepélyes elengedése is lesz a Csepregi-tóba.

 

A telepített pontyokra azonnal lehet horgászni, de a Csepregi tavon   a kifogásukat követően azonnal vissza kell engedni minden 5 kg feletti pontyot a jövőben –zárta gondolatát Puskás Norbert ügyvezető elnök. A Vas megyei horgászati lehetőségekről, programokról, fejlesztésekről részletes információ kérhető a 06-94/ 506-835-ös telefonszámon, valamint a projekt részeként megújult www.vasivizeken.hu weboldalon! A cikk a TOP-1.2.1-15-VS1-2016-00001. számú pályázat támogatásával jelent meg.

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére