Ha elindul a vonat- így közlekedhet Szombathelyen és környékén

Frisss • 2012. december 27., csütörtök •
December 9-én lépett életbe a 2013-as vasúti menetrend és a következő esztendő utolsó hónapjának 14. napjáig érvényes. Szombathely is érintett a menetrendváltozásokban. A frisss.hu összegyűjtötte a legfontosabbakat.

Kedvező változások az ország számos vonalán

Érdemes átböngészni a 2013-as menetrendet, mert számos kedvező változás lépett életbe a menetrendeket illetően, a legtöbb a fővárost érinti, de jobbak lettek az eljutási lehetőségek Egerbe, Békéscsabára, és Lajosmizsére.

Eger - Budapest viszonylatban például újra megjelenik az InterCity szolgáltatás. Budapest és Békéscsaba között óránként közlekednek vonatok, kétóránként InterCity szolgáltatást is biztosít a MÁV- Zrt.  pót- és helyjegy megfizetése ellenében. Budapest és Lajosmizse között bevezetésre kerül az óránkénti ütemes menetrend. Minden óra azonos percében indulnak a vonatok, a reggeli csúcsidőszakban Ócsa – Budapest-Nyugati között két ütemen felüli vonat, Táborfalva - Kőbánya - Kispest között pedig egy iskolás vonat biztosítja a jobb eljutást az utasok számára. Az új menetrend életbe lépése után az eddiginél több vonat közlekedtetésével óránkénti ütemes eljutásra van lehetőség Tatabánya és Oroszlány között is.

Az interneten vásárolt jegyek átvételére szolgáló automaták eddig 40 állomáson voltak megtalálhatók, 2012. december 20-tól erre újabb két állomáson, Komáromban és Vácott nyílik lehetőség.

Ekkor indulnak vonatok Szombathelyről

Mint arról beszámoltunk, elkészült a Sopron- Szombathely- Szentgotthárd szakasz teljes rekonstrukciója, amelynek részeként megépülhetett a Csaba utcai felüljáró is. Az új menetrend szerint a Szombathely – Szentgotthárd vonalon csúcsidőszakokban félóránkénti ütemű közlekedés valósul meg, 19:12-kor pedig IC-vel is eljuthatunk a vasi megyeszékhelyről Szentgotthárdra. Utóbbi esetében 38 percet, egyébként pedig 48 percet vesz igénybe az 55 kilométeres táv megtétele.

A már átépített szakasznak köszönhetően néhány perccel csökken a gyorsvonatok menettartama a Budapest – Székesfehérvár – Szombathely vonalon is. Ezzel párhuzamosan a kisebb forgalmú állomások és megállóhelyek kiszolgálása megszűnik az alábbi helyeken: Sárpentele, Sárszentmihály, Csór-Nádasdladány, Inota, Hajmáskér, Újtelep, Kádárta, Szentgál, Városlőd-Kislőd, Kolontár.

Szombathelyről napjában hatszor utazhat IC-vel Budapestre, reggel 6-kor indul az első járat, majd 9-kor, 13:00-kor, 15:00-kor, 17:00-kor és 19:00-kor veheti igénybe ezt a szolgálhatást, helyjegy váltása után. Az egyébként három-öt órás út IC-vel mindössze két óra 49 perc, megéri tehát a plusz költséget. Visszafelé nagyjából ugyanez a helyzet, a legelső IC valamivel 9 óra után, a legutolsó pedig 21:02-kor ér be a szombathelyi vasútállomásra.

Szombathelyről sokan veszik igénybe a határon túli vasúti közlekedést, Bécsbe szinte óránként indul vonat, a gyorsabb járatokkal két és fél óra alatt Ausztria fővárosába érhet. 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére